Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«Οι Καρδούλες» του 1ου Νηπιαγωγείου Βάρης συνάντησαν τον «Παλμό» – Εκπαιδευτική επίσκεψη των «μικρών ρεπόρτερ» στα γραφεία του «Παλμού»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

kardoules_1Τρίτη πρωί και μια ευχάριστη επίσκεψη δεχτήκαμε στα γραφεία του «Παλμού». Οι μικροί ρεπόρτερ του 1ου Νηπιαγωγείου Βάρης – συνοδευόμενοι από την νηπιαγωγό τους κ. Βασιλική Σκουρλή και τέσσερις γονείς – μας επισκέφτηκαν και μας μίλησαν για την εκδοτική τους εμπειρία. «Οι Καρδούλες» είναι το πρώτο εκδοτικό τους εγχείρημα και θέλοντας να μάθουν τα πάντα για το έντυπο απευθύνθηκαν στον «Παλμό». Την αποστολή υποδέχτηκαν στα γραφεία προσωπικά ο εκδότης του «Π» Παύλος Φιλιππόπουλος και η Διευθύντρια Έφη Φιλιπποπούλου.
Η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα και ευχάριστα. Χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα, αγόρια και κορίτσια που διψούσαν για γνώση. Γνωριμίας τα πρώτα λεπτά της συνάντησης και διαπιστώσαμε πως κάθε παιδί είχε το δικό του ρόλο – θέση στην σχολική τους εφημερίδα. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκιτσογράφοι, φωτορεπόρτερ, ένα ένα συστηνόταν με το όνομα και την ιδιότητα του. Στη συνέχεια άκουσαν με προσοχή τα όσα είπαμε για το έντυπο, για τη δομή του, για το πως γεμίζει κάθε εβδομάδα ένα λευκό χαρτί με κείμενο, εικόνες, σκίτσα… Της συζήτησης ακολούθησε ένα 10λεπτο βίντεο από το τυπογραφείο. Πως τα όσα με κόπο δημιουργήσαμε παίρνουν σάρκα και οστά; Πως πιάνουμε στα χέρια μας την εφημερίδα; Το βίντεο ήρθε να λύσει τις πρώτες απορίες, ενώ η ταχύτητα της εκτύπωσης άφησε στόματα ανοιχτά και που και που ακούγονταν επιφωνήματα.. «Η εφημερίδα κάνει βόλτα», είπε το πρώτο παιδί με ενθουσιασμό και συνέχισαν και τα επόμενα βλέποντας το πως η εφημερίδα κάνει τον κύκλο της από την εκτύπωση μέχρι τη βιβλιοδεσία και την διανομή.
videoΟλοκληρώθηκε το βίντεο και την μερική ησυχία διαδέχτηκαν οι ερωτήσεις. Οι μικροί ρεπόρτερ είχαν κάνει καλή προετοιμασία. Ανά τριάδες έκαναν και από μια ερώτηση… όπως «Γιατί ονομάσατε την εφημερίδα Παλμό», «γιατί βάζετε διαφημίσεις», «με ποια άλλα επαγγέλματα συνδέεστε», «πως μαθαίνετε τα νέα» κ.α. Όλες οι απαντήσεις φάνηκε να βρίσκουν έδαφος ακόμη και στις «Καρδούλες». Ιδιαίτερα στην ερώτηση «Πόσες ώρες δουλεύετε» η απάντηση «Πολλές, αφού η δημοσιογραφία δεν έχει ωράριο, δεδομένου ότι οι ειδήσεις συμβαίνουν όλο το 24ωρο» ταυτίστηκε με την απάντηση ενός κοριτσιού όταν ρωτήσαμε με τη σειρά μας πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να φτιάξουν τη δική τους εφημερίδα… «Πολλές» απάντησε και οι υπόλοιποι… συνεργάτες της σχολικής εφημερίδας έγνεψαν καταφατικά.
Αυτό ήταν. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στα γραφεία του «Π» είχε ολοκληρωθεί. Οι 22 μικροί ρεπόρτερ (είχαμε και μερικές απουσίες) ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν. «Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, ξέρετε»; Ρώτησε η Έφη Φιλιπποπούλου. Τα παιδικά πρόσωπα έμειναν προσηλωμένα και περίμεναν. «Επειδή μεγαλώνοντας μπορεί κάποιοι να γίνετε δημοσιογράφοι και κάποιοι άλλοι να ακολουθήσετε άλλο επάγγελμα, να θυμάστε πως για να πετύχετε πρέπει να αγαπάτε αυτό που κάνετε, να ακούτε τους γονείς σας που πάντα θα σας συμβουλεύουν και τη δασκάλα σας και να έχετε όρεξη και μεράκι», ήταν η απάντηση.
Προτού αποχωρήσουν βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία.
koupa«Όποιος βάζει μπουφάν θα παραλαμβάνει και το δώρο του» ακούστηκε η φωνή της κ. Βίκυς που οργάνωνε τους μικρούς ρεπόρτερ. Ένα ένα, φορώντας το μπουφάν του πλησίαζε τον εκδότη του «Π», Παύλο Φιλιππόπουλο και παραλάμβανε το αναμνηστικό δώρο του. Μια σακούλα με εφημερίδες, έναν χυμό και μια κούπα που έγραφε «Το 1ο Νηπιαγωγείο Βάρης διαβάζει Παλμό».
Φεύγοντας οι μικροί ρεπόρτερ μόνο ευχάριστα συναισθήματα είχαμε και την χαρά ότι το έντυπο έχει μέλλον. Τα παιδιά αυτά μας έδωσαν επιπλέον δύναμη και μας γέμισαν ελπίδες ότι το μέλλον είναι σίγουρα ευοίωνο!
Σας ευχαριστούμε!

 

«Οι Καρδούλες» είναι το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα για τους μικρούς ρεπόρτερ του 1ου Νηπιαγωγείου Βάρης. Έγχρωμο, 24 σελίδων με ποικίλη ύλη, περιλαμβάνει από δραστηριότητες και ζωγραφιές μέχρι και συνέντευξη (!), ένα πλούσιο περιεχόμενο φτιαγμένο αποκλειστικά από τα ίδια τα παιδιά με τη συνεργασία και καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους κ.κ. Βασιλική Σκουρλή και Ιωάννα Αντιπάτη, δεν θα αφήσει ασυγκίνητο όποιον δραστηριοποιείται στο περιβάλλον του σχολείου και σύντομα θα αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.

Scroll to Top