28η Οκτωβρίου: Ψηλά τις σημαίες!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Άλιμος

«Τιμώντας, λοιπόν, αυτήν την επέτειο, οφείλουμε να θυμηθούμε ότι η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί πάνω από όλα μια σπάνια στιγμή Εθνικής και Λαϊκής Ενότητας. Τη σημαντικότερη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας».

Μ’ αυτά τα λόγια τίμησε την εθνική επέτειο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Η αρκετή ζέστη, ασυνήθιστη για τέλη Οκτωβρίου, δεν εμπόδισε τον ενθουσιασμό της εθνικής γιορτής. Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, από την εξέδρα των επισήμων (Καλαμακίου και Θουκυδίδου) ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Αλίμου ΡασμίνΜπατάινες και Στυλιανός Παπαδόπουλος. «Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων, είναι ένας σταθμός με βαθύ νόημα. Συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Είναι μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος˙ χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας» τόνισαν τα νεαρά παιδιά στην ομιλία τους.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Στησίχορος», τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εκτελωνιστών και τον Θουκυδίδειο Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου, ενώ με την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου να παιανίζει άρχισε η εορταστική παρέλαση. Σύλλογοι και σχολεία της πόλης παρήλασαν στη Λεωφόρο Καλαμακίου μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ενώ το κοινό είχε κατακλύσει τα πεζοδρόμια. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Κάτω από έναν λαμπερό ήλιο γιόρτασαν η μαθητική κοινότητα και οι τοπικοί φορείς του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2023 στη Βάρη, σύμφωνα με τον εκ περιτροπής εορτασμό των εθνικών επετείων ανά δημοτική ενότητα.

Η δοξολογία της ημέρας τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο της Βάρης από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιο. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε εντός του Ναού η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαίρη Κανέλλου.

Εν συνεχεία, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Βάρης, αφού πρώτα ο Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στον πόλεμο του 1940. Όπως κάθε χρονιά, πολλοί φορείς επέλεξαν, κατόπιν προτροπής της δημοτικής αρχής, να καταθέσουν αντί στεφάνων χρηματική ενίσχυση υπέρ των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποδέχτηκε στη φετινή τελετή τον Υπουργό Επικρατείας και Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μάκη Βορίδη. Στους “επισήμους” ακόμη βρέθηκαν ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος, ο διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αλλά και εκπρόσωποι από τα τμήματα των σωμάτων ασφαλείας της πόλης, το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμεναρχείο και τον τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό.

Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη οι πρόεδροι των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Γλυφάδα

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Γλυφάδα. Το πρωί τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Τερψιθέας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντωνίου, παρουσία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, σύσσωμης της δημοτικής αρχής, βουλευτών και εκπροσώπων των φορέων και συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού η φιλόλογος του 6ου Λυκείου Γλυφάδας κ. Πέγκυ Μπάκουλα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε επί της οδού Γ. Γεννηματά. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Εύα και τα παιδιά τους καμάρωσε και χειροκρότησε τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η πρώτη νίκη πανευρωπαϊκά απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα. Η πρώτη χώρα που θυσίασε τόσα παιδιά της, στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, κέρδισε στο πεδίο της μάχης έναν ισχυρότερο αντίπαλο και έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης, ηρωισμού, αυταπάρνησης. Σήμερα, 83 χρόνια μετά, βλέπουμε στα μάτια των παιδιών που παρελαύνουν τη σπίθα, τη φλόγα, την υπερηφάνεια που είναι απόγονοι αυτής της γενιάς. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Την οργάνωση της παρέλασης ανέλαβε, όπως κάθε χρόνο, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Γλυφάδας, υπό την εποπτεία του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου και τον συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μάριου Κασσέρη.

Ελληνικό Αργυρούπολη

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με την κορύφωση αυτών να είναι οι μαθητικές παρελάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.

Βάσει του προγράμματος, πρώτα στη Δημοτική Κοινότητα Ελληνικού τελέστηκε στις 10:15 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση & ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας Γιώργος Σαραφίδης. Επί της Λεωφόρου Ιασωνίδου, από την οδό Αμαζόνων έως την οδό Ριζούντος έλαβε χώρα η παρέλαση.

Εν συνεχεία, στη Δημοτική Κοινότητα Αργυρούπολης τελέστηκε στις 11.00 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης Θωμάς Κατσαγώνης. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε επί της Λ. Μαρίνου Γερουλάνου από την Στ. Σαράφη έως την οδό Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων παρέστησαν και στις δύο παρελάσεις των δημοτικών κοινοτήτων.

«Είναι η ημέρα που δείχνουμε την αναγνώριση μας σε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους, φωνάζοντας ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Είναι η ημέρα που περήφανοι και ελεύθεροι καμαρώνουμε τα νιάτα μας, τη νεολαία μας να αποδίδει τιμές στους ήρωες μας! Είναι η ημέρα που ο καθένας από εμάς κοιτάει τον γαλανό ουρανό και συλλογάται ελεύθερος! Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους που με το αίμα τους πότισαν τα χώματα τούτης της ευλογημένης χώρας. Πάντα θα τους έχουμε ψηλά στην καρδιά μας, πάντα θα είναι φωτεινοί φάροι για το μέλλον μας! Οι Έλληνες έχουμε ψυχή! Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Ελληνικό Αργυρούπολη!», ανέφερε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και ευχαρίστησε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και όλους τους συνεργάτες του στο Δήμο για τις δύο άψογες και άρτιες παρελάσεις.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Νοεμβρίου 2023]

Scroll to Top