ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ… ΤΕΛΟΣ – Παρελθόν το «πρασινόσημο» στο Δήμο Γλυφάδας

Γλυφάδα

Με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας σήμανε το τέλος εποχής για το πρασινόσημο. Ένα ειδικό τέλος που είχε προστεθεί στα δημοτικά τέλη – σε ποσοστό 25% αυτών – και το οποίο ο Δήμος εισέπραττε μέσα από τους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από το 1995. Τα χρήματα που ο Δήμος συγκέντρωνε από τις εισφορές των πολιτών του, προόριζε να τα διαθέσει για αγορά και αξιοποίηση χώρων πρασίνου και αναψυχής και με αυτό τον σκοπό είχαν χαρακτηριστεί – δεσμευτεί. Σχεδόν 27 χρόνια μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας – ύστερα από εισήγηση της δημοτικής αρχής – κλήθηκε να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι την κατάργησή του. Επειδή όμως στο ίδιο θέμα ψηφιζόταν και η διαχείριση του πλεονάζοντος ποσού, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως της αντιπολίτευσης – διαφοροποιήθηκαν εκφράζοντας τις ανησυχίες τους και καταθέτοντας τις δικές τους αντιπροτάσεις για την ανακούφιση των δημοτών.

Το «πρασινόσημο» είναι ένα τέλος που συναντά κανείς στο Δήμο Γλυφάδας. Επί Δημαρχίας του αείμνηστου Θεόδωρου Σπονδυλίδη, προστέθηκε στα δημοτικά τέλη με σκοπό ο Δήμος να εξασφαλίσει χώρους πρασίνου και αναψυχής στις διάφορες περιοχές της Γλυφάδας. Τότε που ακόμη ο χαρακτήρας της περιοχής διαμορφωνόταν και που δεν είχε χτιστεί και η τελευταία σπιθαμή της. Το ύψος του είχε οριστεί στο 25% των δημοτικών τελών και ο Δήμος το εισέπραττε μέσα από τους λογαριασμούς παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλοί δημοτικοί συνδυασμοί στις προεκλογικές κατά καιρούς δεσμεύσεις τους, είχαν θίξει την ύπαρξη του πρασινόσημου και δεσμεύονταν στην κατάργησή του.

Η Δημοτική Αρχή της Γλυφάδας, στη δεύτερη θητεία της, στις 17 Μαρτίου του 2022, αποφάσισε να εισηγηθεί το θέμα της κατάργησης του «πρασινόσημου» και ταυτόχρονα την αξιοποίηση του πλεονάζοντος ποσού που είχε ήδη συσσωρευτεί στα ταμεία του Δήμου σε παραπλήσιους σκοπούς. Παράλληλα, η κατάργηση αυτή θα επέφερε αυτομάτως και μια μείωση στα δημοτικά τέλη, ύψους 20%.

Η εισήγηση αυτή όσον αφορούσε το πρώτο σκέλος της, δηλαδή την κατάργηση του ειδικού αυτού τέλους, βρήκε σύμφωνο το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαφωνία εστιάστηκε στο πως και που θα διατεθεί το πλεονάζον ποσό.

Έτσι, στην αρχή της συζήτησης κατατέθηκε πρόταση από τον Παναγιώτη Γιάχο, την οποία υποστήριξαν και οι επικεφαλής Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Τάσος Ταστάνης και Αλέξης Στεφανίδης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Γεωργούλας, περί αναβολής του θέματος και εισήγησής του ξανά ως δύο χωριστά θέματα, με ταυτόχρονη παρουσία των υπηρεσιών του Δήμου. Ο σκοπός ήταν για να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά πόσο ήταν νόμιμα όλα αυτά, αν θα πρέπει το ποσό να επιστραφεί στους δημότες ή αν πρέπει να διατεθούν σε άλλους και ποιους σκοπούς, όπως ακούστηκε.

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε την αναβολή του θέματος εξηγώντας πως για τη διοίκηση είναι δύο συναφή θέματα καθώς έχει σχέση με την πορεία του προϋπολογισμού της τρέχουσας χρονιάς. Δήλωσε έτοιμος ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες και γι’ αυτό δε θα ανέμενε ούτε μια επιπλέον ημέρα, διότι η ανακούφιση από τη μείωση των δημοτικών τελών θα ήταν άμεση στους πολίτες. Εστίασε στην ενεργειακή κρίση και τη γενικότερη ακρίβεια και έδειξε ότι διακαώς επιθυμούσε να απαλλάξει τους δημότες από ένα τέλος που φαίνεται πως είχε κλείσει τον κύκλο του, δημιουργώντας ένα σημαντικό αποθεματικό στα ταμεία του Δήμου. Όσον αφορά την πρόταση περί επιστροφής των χρημάτων αυτών στους πολίτες, απάντησε ότι «αυτό που θα εξασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή είναι κάποια από αυτά τα χρήματα να αφομοιωθούν σε προσπάθειες που να κατευθύνονται για τον ίδιο σκοπό όπως ο ενιαίος ποδηλατόδρομος και άλλα έργα που ήδη τρέχουν στην πόλη. «Έχουμε διασφαλίσει ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα παρά την ακρίβεια, διότι έχουμε κάνει εξορθολογισμό δαπανών», είπε υποστηρίζοντας με θέρμη την εισήγησή του.

Για κωλυσιεργία στην απόφαση κατάργησης του τέλους έκανε λόγο ο Παναγιώτης Γιάχος. Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε στο σώμα ότι το 2015 υπήρξε δικαστική απόφαση ύστερα από ενέργειες που έκανε επώνυμος κάτοικος της περιοχής διαμαρτυρόμενος για την επιβολή του πρασινόσημου. Η απόφαση αυτή ανέφερε ότι το τέλος αυτό είναι παράνομο και δικαίωνε τον πολίτη. Έτσι ο Παναγιώτης Γιάχος έθεσε στη δημοτική αρχή ερωτήματα όπως γιατί δεν το κατήργησε νωρίτερα εφόσον υπήρχαν αυτές οι αποφάσεις, και αν σήμερα πιέστηκε ερχόμενος στο αμήν ο Δήμαρχος για να εισηγηθεί το θέμα. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι οι πρώτοι τρεις μήνες του 2022 κύλησαν χωρίς συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και αν είχε την «πρεμούρα» όπως τη χαρακτήρισε η δημοτική αρχή θα έπρεπε να το εισηγηθεί νωρίτερα, και όχι τώρα να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να περιμένει σε πιθανή αναβολή του θέματος.

«Ο Δήμαρχος βάζει πρώτα το τυράκι και μετά τη φάκα», είπε ο Παναγιώτης Γιάχος υποστηρίζοντας την άποψη ότι όλοι επιθυμούν την κατάργηση του τέλους από τη μια και από την άλλη ο Δήμαρχος προσπαθεί να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τάσος Ταστάνης. Χαρακτήρισε το θέμα «κεραυνό εν αιθρία» και καταλόγισε στο Δήμαρχο ότι αναγκάστηκε να προβεί στην κατάργησή του και όχι επειδή τον έπιασε φιλολαική πολιτική. Ζήτησε να μάθει πόσα χρήματα έχει εισπράξει ο Δήμος από περίοικους οικοπέδων που έχουν απαλλοτριωθεί. Και τόνισε ότι τον τρομάζει ο όρος «επενδυτικές δραστηριότητες» διότι έχουμε δει τι αποτελέσματα έχουν οι ιδιώτες και οι επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στάθης Γεωργούλας σχολίασε την εισήγηση του Δημάρχου ως μια πρόβα τζενεράλε για τα όσα θα έλεγε την επόμενη ημέρα στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Ενώ υπεραμύνθηκε ότι και με νόμιμο τρόπο εισπράχθηκε το πρασινόσημο και νόμιμα έγινε η μέχρι σήμερα αξιοποίησή του.

Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος κατέθεσε την πρόταση να επιστραφούν τα χρήματα πίσω στους δημότες. Τότε η Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια είπε πως αυτό δεν είναι εφικτό διότι άλλοτε το πληρώνει ο ιδιοκτήτης, άλλοτε ο ενοικιαστείς και είναι δύσκολο να βρεθούν οι δικαιούχοι.

Ερωτήματα δημιούργησε η τοποθέτηση του Μάριου Κασσέρη. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας είναι πάντα ενημερωμένος και με αιτιολόγηση της σκέψης του και τα όσα ανέφερε προβλημάτισαν τη δημοτική ομάδα, τους δημοτικούς συμβούλους αλλά κυρίως το Δήμαρχο. Μέχρι να λάβει το εισηγητικό της υπηρεσίας, έκανε μόνος του μια αναζήτηση και προσπάθησε να βρει τι ίσχυε περί του ειδικού αυτού τέλους. Τα αποτελέσματα της αναζήτησής του, μετέφερε και στο δημοτικό συμβούλιο εκφράζοντας στο τέλος την απορία κατά πόσο θα είναι νόμιμο το δεύτερο σκέλος της πρότασης. «Η απορία μου είναι: καταργούμε το τέλος του πρασινόσημου και αυτόματα μπορούμε να διαθέσουμε το ποσό όπου θέλουμε; Η εκτίμησή μου, επαναλαμβάνω, είναι πως δεν μπορούμε», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα που έχω κάνει κάποια σχετική έρευνα, αλλά και με το εισηγητικό της υπηρεσίας δεν έχω πεισθεί για τη νομιμότητα τόσο της αρχικής επιβολής του πρασινόσημου όσο και της κατανομής του υπολογισθέντος διαθέσιμου ποσού σε άλλους κωδικούς (όπως φαίνεται ότι έχει ήδη διατεθεί στον προϋπολογισμό)».

«Δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε μοναχικά την πορεία μας», είπε ο Δήμαρχος Γλυφάδας κλείνοντας το θέμα. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι όλα γίνονται με διαφάνεια και υπερηφάνεια. «Δεν είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά συνειδητή επιλογή. Οι κριτές όλων μας είναι οι πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μείωση 20% στα Δημοτικά Τέλη

Μετά την απόφαση αυτή, οι πολίτες θα δουν άμεσα όπως ειπώθηκε μείωση κατά 20% στα δημοτικά τους τέλη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλοι! Στα Νοικοκυριά ο συντελεστής μειώνεται από το 1,30 €/τμ στο 1,04 €/τμ και στις Επιχειρήσεις από το 4,41 €/τμ στο 3,53€/τμ.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Μαρτίου 2022]