Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση για Δημοτικό Ωδείο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Κόκκινο Κτίριο της Βούλας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Να δημιουργηθεί Δημοτικό Ωδείο με την ονομασία «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο θα στεγαστεί στο Κόκκινο Κτίριο που θα λειτουργήσει ως Πολυχώρος Πολιτισμού, στη συμβολή των οδών Βασ. Παύλου και Αισώπου στη Δημοτική Ενότητα Βούλας, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 13ης Οκτωβρίου ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικός σύμβουλος. Ο Πολυχώρος Πολιτισμού αναμένεται να είναι έτοιμος το Φεβρουάριο του 2022.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, έχει σαν στόχο ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Μια πρόταση που έχει διαχρονικό χαρακτήρα και στοχεύει στο να μυήσει τη νεολαία του δήμου μας στην Τέχνη της Μουσικής, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα προγράμματα εκμάθησης μουσικών οργάνων στα παιδιά της περιοχής μας αλλά και στο σύνολο των δημοτών.

«Η βασική μου ύλη υπήρξε ο ήχος, η μελωδία, η μουσική… Δεν μ’ άρεσε ποτέ να δημιουργώ έναν μικρό πλανήτη και μετά να τον εγκαταλείπω στη μοναξιά του Διαστήματος. (…) Ευτύχησα να γνωρίσω εν ζωή τη μέθη της μέθεξης ανάμεσα στο έργο μου και τους άλλους. Είδα τα έργα μου να ριζώνουν σε ξένες ψυχές, να απλώνουν κλαδιά και να ανθίζουν… Τι άλλο, αλήθεια, είναι μια πλατεία, ένα στάδιο, ένας δρόμος γεμάτους ανθρώπους, που ομαδικά τραγουδούν ένα τραγούδι σου, παρά ένας ολάνθιστος κάμπος; Αυτό το πέτυχα, το έζησα και ακόμα και τώρα εξακολουθώ να το ζω και να το θεωρώ σαν τη μέγιστη ευλογία των ουρανών…».

Αυτά είχε αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης πριν από 20 χρόνια σε συνέντευξή του, όταν είχε κληθεί να κάνει τον απολογισμό της πολυκύμαντης ζωής του. Κι αυτό ακριβώς μπορεί να υπηρετήσει και η δημιουργία του Δημοτικού Ωδείου Μίκης Θεοδωράκης στο Κόκκινο Κτίριο.

Στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για το θέμα και θα κάνει την τελική επιλογή, ο Κώστας Πασακυριάκος θα συμμετέχει προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να κατατεθεί η τελική εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και να παρθεί η σχετική απόφαση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Οκτωβρίου 2021]