Το Ασκληπιείο συρρικνώνεται

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα Ηλιούπολη

Ανεστάλη η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία

• Το «ΟΧΙ» των εργαζομένων και το κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 19:00 μπροστά στο Νοσοκομείο

Kραυγή αγωνίας για το μέλλον του «Ασκληπιείου» Βούλας εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό ύστερα από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ να αναστείλει την καθημερινή ορθοπεδική εφημερία. Αποτέλεσμα; Η πύλη του νοσοκομείου να κλείνει καθημερινά στις 15:00 και να εφημερεύει κάθε 4η ημέρα. Για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ζητήσουν να παραμείνει η καθημερινή εφημερία για ορθοπεδικά περιστατικά έδωσαν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 οι εργαζόμενοι. Στο πάνελ κάθισαν η Πρόεδρος Δέσποινα Τοσονίδου και ο Γραμματέας Δημήτρης Γαρδικλής ενώ εργαζόμενοι κρατούσαν πανό με τα αιτήματα του σωματείου. Η συνέντευξη τύπου είχε οριστεί για το Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου όμως η Διοίκηση του Ασκληπιείου αρνήθηκε το έγγραφο αίτημα του σωματείου προφασιζόμενη τις συνθήκες για μη διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν εκτός του Νοσοκομείου να παραχωρήσουν τη συνέντευξη και να ζητήσουν από τους πολίτες να παραστούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται για την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 19:00 μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ασκληπιείου Βούλας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη το μοναδικό στα νότια προάστια νοσοκομείο να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των ορθοπεδικών και όχι μόνο αναγκών που προκύπτουν για τους πολίτες. Θέση για το ζήτημα έλαβαν και οι Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ταυτιζόμενοι στην ίδια κατεύθυνση.


«H πολιτική είναι να κλείσει και να συρρικνωθεί η δημόσια υγεία», τόνισε εξοργισμένη η Πρόεδρος των Εργαζομένων Δέσποινα Τοσονίδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «Θέλουμε ένα Ασκληπιείο στελεχωμένο, με Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Αττικής, τους τουρίστες κλπ. Δεν έχουμε νευρολογική, γαστρεντερολογική και γυναικολογική κλινική. Δεν έχουμε.. Δεν έχουμε..» είπε. Περιγράφοντας την κατάσταση του προσωπικού ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Δέσποινα Τοσονίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ρημάζει το νοσοκομείο. Μας έχουν ρημάξει ψυχολογικά και εργασιακά”, αναφέροντας ότι γιατροί και νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτούς χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη και στερούμενοι ακόμη και τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες Ν95.
Εργαζόμενοι που σχετίζονται με το σωματείο στοχοποιούνται από την Διοίκηση όπως κατήγγειλε ο Δημήτρης Γαρδικλής και υφίστανται «διώξεις», ενώ αντίθετα εργαζόμενοι προσκείμενοι σε συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις προωθούνται συστηματικά χτίζοντας ένα “κομματικό κράτος στο ΕΣΥ”.
Σε ερώτηση για το αν «το 95% των περιστατικών που φτάνουν στο Ασκληπιείο κατά τις ημέρες της ορθοπεδικής εφημερίας διώχνονται προς άλλα νοσοκομεία, ελλείψει των υπόλοιπων ιατρικών ειδικοτήτων που κατά κανόνα απαιτούνται στην αντιμετώπιση των πολυτραυματιών», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απάντησαν ότι αμφισβητούν τα συγκεκριμένα στοιχεία.
Συζητώντας για την ετοιμότητα του νοσοκομείο για τα περιστατικά Covid-19 απάντησαν πως ορισμένοι θάλαμοι υποστηρίζουν παροχή οξυγόνου και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός. Την ημέρα της συνέντευξης τύπου 4 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Κλείνοντας το Σωματείο κάλεσε τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Ασκληπιείο και επί της Βασ. Παύλου την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 7 μ.μ. για να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους.

Σας καλούμε όλους και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει
την Τετάρτη 21 Απριλίου 19:00 μπροστά στο Ασκληπιείο Βούλας.
Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

ΟΧΙ στην αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας Κικίλια και Κοντοζαμάνη
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15:00 και εφημερεύει κάθε 4η ημέρα. Έτσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.
Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μ.ο. 81 ασθενείς. Το 2019 έγιναν 2180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία, το 2020 έγιναν 1750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία. Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτή η αθλιότητα σε βάρος των κατοίκων της Νοτιανατολικής Αττικής. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία, αφού δεν περισσεύει σεβασμός από τους κυβερνώντες για την ενημέρωση των υγειονομικών του Ασκληπιείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ξέρουμε επίσης ότι κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες του νοσοκομείου μας δεν αιτήθηκε ένα τέτοιο μέτρο, πλην ίσως της διοίκησης, που επισήμως δηλώνει ότι δεν γνώριζε, παράλληλα δε μας ζητάει να κάνουμε υπομονή και να το ….. δοκιμάσουμε, ενώ προσπαθεί να μας πείσει με αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «επιβαρύνεται σημαντικά το Ασκληπιείο λόγω της μετατροπής του Θριασίου και του Ερυθρού σε νοσοκομεία κόβιντ, δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό, οπότε το κλείσαμε».
Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων (Θριάσιο, Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Σωτηρία), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού.
Κύριε Κικίλια, κύριε Κοντοζαμάνη, κύριε Ροϊλέ, κύριοι της Διοίκησης του Ασκληπιείου Βούλας, βάσει ποιων κριτηρίων πήρατε αυτή την τόσο επιζήμια για τους κατοίκους των νοτίων, αλλά και των νησιών, απόφαση; Βλέπετε, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι τα κριτήρια αυτά είναι υγειονομικά. Έχετε κάνει τα πάντα ένα χρόνο τώρα για να μας αποδείξετε ότι ποσώς ενδιαφέρεστε για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας. Αφήνετε το ΕΣΥ απροστάτευτο, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την εξαθλίωση και την απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την απαξίωση των υγειονομικών του ΕΣΥ.
Ανοιγοκλείνετε, κύριοι υπουργοί και κύριοι διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του Ασκληπιείου 100 και πλέον κλίνες Covid στο νοσοκομείο μας χωρίς καμία ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ανοιγοκλείνετε τη ρευματολογική κλινική, μειώσατε τα τακτικά χειρουργεία. Και τώρα, επιχειρείτε άλλο ένα χτύπημα στο αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της ζωής, χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογική συσχέτιση με την πανδημία Covid.
Κύριοι της διοίκησης, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη είστε υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους των νοτίων.
Μήπως εν τέλει τα κριτήρια σας είναι αυτά της ενίσχυσης της ιδιωτικής κερδοφορίας στην περιοχή των νοτίων; Ποιος κερδίζει από την περιστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου μας; Μήπως τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής;
Πρόκειται για άλλη μία καθαρά ταξική επιλογή της κυβέρνησης, που σε περίοδο σφοδρής πανδημίας, επιλέγει με κυνισμό την επιβίωση μόνο όσων έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά θεραπευτήρια. Covid και μη-covid περιστατικά αποτελούν επικίνδυνη περιπέτεια για τους «εξαρτώμενους» από το μισθό τους.
Κύριοι του υπουργείου υγείας και της 2ης ΥΠΕ, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη, οργανώνετε την απαξίωση του νοσοκομείου μας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Σας καλούμε να άρετε άμεσα την απόφαση για απόσυρση του Ασκληπιείου από την καθημερινή ορθοπεδική εφημερία. Δεν θα σας αφήσουμε να ρημάξετε το δημόσιο νοσοκομείο. Ενισχύστε ΤΩΡΑ το Ασκληπιείο Βούλας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι στη συρρίκνωση της λειτουργίας του, όχι στην αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας.
Ως εδώ! Καλούμε τους κατοίκους της Νοτιανατολικής Αττικής να υπερασπιστούν το Ασκληπιείο Βούλας. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου μας.
Σας καλούμε όλους και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 21 Απριλίου 19:00 μπροστά στο Ασκληπιείο Βούλας.

Βούλα 15-04-2021
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δέσποινα Τοσονίδου Δημήτρης Γαρδικλής

Οι θέσεις του Δήμου και των Δημοτικών Παρατάξεων

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή ζητώντας δημόσια «να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι εφημερίες στου Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ν.Α. Αττικής». Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» την απόφαση να καταργηθούν οι καθημερινές εφημερίες των ορθοπεδικών περιστατικών του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας που ουσιαστικά περιορίζει τις εφημερίες σε μια κάθε τέσσερις ημέρες, δεδομένου ότι καλύπτει την υγειονομική περίθαλψη περίπου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της με την απόφαση αυτή και παράλληλα, την αγωνία της για το γεγονός πως πλέον το 20% των κατοίκων του λεκανοπεδίου είναι υποχρεωμένοι τις μέρες που δεν εφημερεύει το Ασκληπιείο, να μετακινηθούν από 20 έως ακόμα και 80 χιλιόμετρα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη.
«Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθούν οι εφημερίες των ορθοπεδικών κλινικών σε καθημερινή βάση, αλλά να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Αν αυτό για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτό σε βάσει δωδεκάμηνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες (Μάιου – Οκτώβριο) όπου ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται λόγω υψηλής επισκεψιμότητας.
Η πρόσβαση όλων σε επαρκής δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ύψιστο αγαθό που ειδικά, κατά τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί απόλυτα απαραίτητο.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαχρονικά στηρίζει με όσα μέσα διαθέτει τις δύο δομές δημόσιας υγείας που λειτουργούν στην πόλη μας, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και το Κέντρο Υγείας Βάρης και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει, με ό,τι μέσα είναι εφικτά, στην εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε με επιστολή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κώστας Πασακυριάκος, με αφορμή την άκρως επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθούν οι καθημερινές εφημερίες των ορθοπεδικών περιστατικών του Ασκληπιείου.
Στόχος του αιτήματος για την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, είναι η σαφής διατύπωση από το Σώμα, ψηφίσματος που να ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση.
«Η τελευταία εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νοσοκομείο ήδη μετατρέπεται μέρα με τη μέρα, σε νοσοκομείο μιας νόσου (covid), ενέχει τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την περίθαλψη των κατοίκων της νοτιοανατολικής Αττικής.
Η ανεξήγητη απόφαση, για κατάργηση των εφημεριών των ορθοπεδικών περιστατικών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και άρα η πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων στον παραλιακό οδικό άξονα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σε συνδυασμό, δε, με το γεγονός ότι εφημερίες για ορθοπεδικά περιστατικά έχουν σταματήσει και στο «Θριάσιο» και στον «Ερυθρό», διαμορφώνει μία κατάσταση που κυριολεκτικά, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Εδώ και ένα χρόνο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ασκληπιείο, ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση όπλα για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.
Ζητά: Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για να βρεθούν κλίνες, για να βρεθούν ΜΕΘ, για να βρεθεί προσωπικό. Ένταξη των γιατρών στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά. Να φτιαχτούν νέες υποδομές, σύγχρονες, που να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται στο τεράστιο καθήκον που έχουν να υλοποιήσουν για την προστασία της υγείας όλων.
Αντί γι αυτά, η κυβέρνηση κλείνει μονάδες και κλινικές και τις μετατρέπει σε covid και τώρα σταματά τις εφημερίες για τα ορθοπεδικά περιστατικά, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο.
Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, σε όποια απόφαση κι αν λάβουν στην κατεύθυνση να μην αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο», τονίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κώστας Πασακυριάκος.

Τη φωνή του ένωσε και ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΚΥΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» Δημήτρης Δαβάκης. «Στην δυσχερή πανδημική κατάσταση που βιώνουμε, κάθε νοσοκομειακή μονάδα είναι πολύτιμη. Πληροφορηθήκαμε την απόσυρση των καθημερινών εφημεριών στις ορθοπεδικές κλινικές του Ασκληπιείου.
Οι εφημερίες αυτές αποτελούν θεσμό και έχουν προσφέρει πολλές υπηρεσίες όχι μόνο στους δημότες αυτής της πόλης αλλά και σε όλους τους κατοίκους της νότιας Αττικής, μιας και το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό νοσοκομείο.
Παρακαλούμε τόσο την Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και την Β΄ ΔΥΠΕ όπως επανεξετάσουν μια τέτοια ολέθρια απόφαση.
Για δε την Δημοτική Αρχή δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει την στάση της ως προς το Ασκληπιείο και από διεκδικητής των 5 στρεμμάτων να γίνει προστάτης του τόσο άξιου για την περιοχή μας υγειονομικού κυττάρου, επί έναν αιώνα.
Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στο νοσοκομείο μας και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ανέφερε με ανακοίνωσή του.

Θέση για το ζήτημα έλαβε και η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. «Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, με την πανδημία μετά από ένα χρόνο να είναι επιθετικότερη. Οι υγειονομικοί και υπόλοιπο προσωπικό έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα βιολογικά όρια αντοχής τους δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες σε συνεχείς εφημερίες.
Τα χειροκροτήματα της πρώτης περιόδου δεν αρκούν πλέον, όλοι οφείλουμε να τους στηρίξουμε στο τιτάνιο έργο τους που αποσκοπεί στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, της δικιάς μας υγείας.
Το δημόσιο σύστημα υγείας αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγείας κάθε πολίτη και πρέπει να είναι σύγχρονο και να παρέχει τις σωτήριες υπηρεσίες του δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους.
Το δημόσιο σύστημα υγείας που θεωρήθηκε από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης το μέσο για ασύστολες δαπάνες, πλουτίζοντας τους μετέχοντες στις διαδικασίες. Αυτό που, αφού μας πτώχευσαν και μας έφεραν τα μνημόνια, το κατεδάφισαν κλείνοντας δομές υγείας και εξωθώντας σε αποχώρηση χιλιάδες υγειονομικούς, από τους οποίους οι περισσότεροι αναζήτησαν εργασία πολύ καλυτέρα αμειβόμενη σε χώρες του εξωτερικού.
Αυτοί που αποδυνάμωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας έχουν όλη την ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα και ελλείψεις που το καθιστούν ευάλωτο και ανεπαρκές. Είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που στην αρχή των μνημονίων ως υπουργός με την τότε κυβέρνηση συνυπέγραψαν και οδηγηθήκαν σε απόλυση υγειονομικοί και έκλεισαν πολλές δομές υγείας, καθιστώντας το δημόσιο σύστημα υγείας ανεπαρκές στη κάλυψη των αναγκών υγείας του λαού.
Ακόμη και σήμερα έχουν το θράσος να λένε ότι η επαρκής χρηματοδότηση για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πεταμένα λεφτά, γιατί πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα πάρουν τους «πελάτες» οι φίλοι τους μεγαλοκλινικάρχες των ιδιωτικών δομών.
Έτσι σταδιακά μετατρέπουν τις νοσηλευτικές δομές σε νοσοκομεία μίας νόσου, της νόσου του COVID 19, αναβάλλοντας θεραπείες ή οδηγώντας τους πολίτες με χρόνια και έκτακτα προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την οικία τους.
Ο απίστευτος υπουργός υγείας μιλάει μόνιμα για κλίνες στο σύστημα υγείας λες και είναι ρεψεσιονίστ σε ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν ανοίγει τις δομές που είναι κλειστές από το 2014 και δεν απευθύνει κάλεσμα στους υγειονομικούς που βίαια εξωθήθηκαν στην μετανάστευση για να τις στελεχώσουν. Δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές δομές υγείας καθολικά εντάσσοντάς τες σε ενιαίο υγειονομικό σχεδιασμό, με όρους δημοσίου.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π Β.Β.Β. ως κίνηση πολιτών συντάσσεται και μετέχει στους αγώνες των υγειονομικών από την ίδρυση της το 2013. Στηρίζει ειδικά τις μονάδες υγείας και πρόνοιας στα όρια του Δήμου μας με συνεχή ενημέρωση και στήριξη στα αιτήματα τους και με παρουσία στις κινητοποιήσεις τους.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π Β.Β.Β. έχοντας λοιπόν ενημέρωση για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στις 29 Μαρτίου έθεσε δια της δημοτικής συμβούλου της Ανθής Βέλλη το θέμα της σταδιακής μετατροπής του Ασκληπιείου σε νοσοκομείο μίας νόσου, της νόσου του COVID 19.
Το ερώτημα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμαρχο για να συζητηθεί και να παρθεί κάποια απόφαση στήριξης του Ασκληπιείου (το ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=z26rCNav_hg – ΕΡΩΤΗΜΑ, Ανθής Βέλλη: 39’:40΄΄ & ΑΠΑΝΤΗΣΗ, Δημάρχου: 2:10΄:14΄΄). Η απάντηση του Δήμαρχου, ότι οι κυβερνώντες που έχουν όλη τη μεγάλη υγειονομική εικόνα καλώς πράττουν, τα λέει όλα!
Την Τετάρτη 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Υγείας όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι και στο Ασκληπιείο οι εργαζόμενοι απεύθυναν κάλεσμα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό με τίτλο: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!!! Πολλοί εργαζόμενοι και πολίτες (ατομικά ή συλλογικά) παραβρέθηκαν, αλλά από το Δ.Σ. του Δήμου μας μόνο η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.
Την Παρασκευή 9 Απριλίου, μετά την εκτροπή των ορθοπεδικών επειγόντων από το ΕΚΑΒ σε αλλά νοσοκομεία, έγινε την Δευτέρα σαφές ότι αποφασίστηκε το Ασκληπιείο να αλλάξει μορφή και να περιορίσει τις καθημερινές ορθοπεδικές εφημερίες και μαζί με τη μετατροπή κλινικών (όπως η καρδιολογική) σε κλινικές COVID 19 που έγινε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται αμείωτη, χάνουν οι πολίτες της Ν.Α. Αττικής την εγγύτερη και πληρέστερη υγειονομική κάλυψη.
Εάν το Δ.Σ. και ο Δήμαρχος είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΡΙ.ΚΙ.Π Β.Β.Β. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 29/3 για άμεση αντίδραση στην σταδιακή μετατροπή του Ασκληπιείου σε νοσοκομείο μίας νόσου, της νόσου του COVID 19, με ανάληψη πρωτοβουλιών που θα το απέτρεπαν, σήμερα πιθανώς τα πράγματα να μην είχαν πάρει αυτή την δυσάρεστη τροπή.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π Β.Β.Β. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για όλα τα δημόσια αγαθά και για αυτό της υγείας, αταλάντευτη, συντασσόμενη με του πολίτες και τους υγειονομικούς που αγωνιούν.
Καλούμε τους πολίτες να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στη δημόσια υγεία, συντασσόμενοι με τους μαχόμενους υγειονομικούς».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Απριλίου 2021]