Διαλέγοντας τη Σωστή Οδοντόβουρτσα

Απόψεις Υγεία

Τί είδους οδοντόβουρτσα πρέπει να χρησιμοποιώ;

Με τόσα σχήματα, μεγέθη και είδη οδοντόβουρτσων στην αγορά, η απόφαση για το ποιά να αγοράσετε μπορεί να είναι δύσκολη. Εδώ σας παραθέτουμε τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να αποφασίσετε:
• Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και υπολειμμάτων τροφής. Οι οδοντόβουρτσες με μικρή κεφαλή είναι επίσης προτιμότερες, καθώς μπορούν ευκολότερα να φτάνουν όλες τις περιοχές του στόματος, όπως τα δύσκολα σε πρόσβαση πίσω δόντια.
• Όταν πρόκειται για το είδος της λαβής (όπως με μη ολισθηρή επιφάνεια ή με ευλύγιστο λαιμό), το σχήμα κεφαλής (κωνικό ή ορθογώνιο) και το στυλ των τριχών (κυματιστές, επίπεδες ή κομμένες σε θολωτό σχήμα), διαλέξτε ότι είναι πιο άνετο για εσάς. Η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που ταιριάζει στο στόμα σας και σας επιτρέπει να βουρτσίζετε όλα τα δόντια σας εύκολα.
• Για πολλούς, οι οδοντόβουρτσες με μπαταρίες είναι μια καλή εναλλακτική. Μπορεί να κάνουν καλύτερη δουλειά στο βούρτσισμα, κυρίως για αυτούς που έχουν δυσκολίες στο βούρτσισμα των δοντιών και περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια.

Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσα μου;

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας όταν αρχίζει να φαίνεται ότι έχει φθαρεί, ή κάθε 3 μήνες, ανάλογα με το τι από τα δύο γίνει νωρίτερα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αλλάζετε οδοντόβουρτσα αμέσως μετά από ένα κρυολόγημα, καθώς οι τρίχες της μπορεί να συγκεντρώσουν μικρόβια που μπορεί να σας ξαναμολύνουν.

Γεώργιος Παπαδόπουλος – Χειρουργός Οδοντίατρος
Αισθητική – Εμφυτεύματα – Ορθοδοντική
http://www.dental-pap.gr/

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιανουαρίου 2021]