Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Κώστας Πασακυριάκος: «Ούτε ένα παιδί χωρίς τηλεκπαίδευση»

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα το πότε και το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, έχει εξελιχθεί σε έναν Γολγοθά για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν κυρίως στην αρχή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να συνεχίζονται, πολλά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους επειδή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Και στο δήμο μας εμφανίζονται προβλήματα, με κάποιες οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα, να έχουν ένα ή περισσότερα τάμπλετ.
Η ελλιπής παροχή εξοπλισμού από το υπουργείο, εξαιτίας των απαράδεκτων κριτηρίων που έχουν τεθεί, καθιστά αδύνατη την κάλυψη όλων των περιπτώσεων. Γι αυτό και πολλές οικογένειες δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση, αφού θεωρούν ότι, εκ των προτέρων, το αίτημα θα απορριφθεί, αν δεν είσαι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να καταγραφούν οι ανάγκες και να υπάρχει συνολική εικόνα. Με κύριο στόχο να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ χωρίς τηλεκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο Σχολικές Επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας (σ.σ. στην οποία μέλος είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού Κώστας Πασακυριάκος), προσπαθούν καθημερινά να σχηματίσουν εικόνα και να καλύψουν όλες τις ανάγκες, αυτή η υπόθεση συναντά συχνά δυσκολίες.
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν γίνει δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος δείκτης για να σχηματιστεί εικόνα, αφού πολλές οικογένειες για διάφορους λόγους δεν κάνουν καν αιτήσεις.
Ο δείκτης του «πόσοι μαθητές» παρακολουθούν σε κάθε σχολείο το μάθημά τους, μπορεί μεν να δώσει μια εικόνα, ωστόσο, πίσω από αυτό τον αριθμό, ακόμα κι όταν εμφανίζεται υψηλός, βρίσκονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τρόπο, να δώσουν λύσεις, που θα έπρεπε να δώσει η κεντρική διοίκηση.
Οι Διευθυντές των σχολείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καλύψουν τις ανάγκες όταν προκύπτουν και όταν τις μαθαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση όταν διαπιστώνει ή πληροφορείται ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι προφανές ότι ανταποκρίνεται άμεσα και κινητοποιείται ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Και αυτό είναι – και παραμένει – αυτονόητο.
Καλούμε όλους τους γονείς ανεξάρτητα αν θεωρούν ή όχι ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημά τους, όταν έχουν πραγματική ανάγκη, να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς.


ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Για να κατανοήσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει με την χορήγηση τάμπλετ, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο για την παράδοση και παραλαβή των ηλεκτρονικών συσκευών, η απόφαση διάθεσης των συσκευών αυτών λαμβάνεται με τα εξής κριτήρια:

  • το χαμηλό εισόδημα
  • η ανεργία γονέων/κηδεμόνων
  • η ιδιότητα μέλους
    μονογονεϊκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας
  • η ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
    Αυτά τα γενικά κριτήρια, όταν πρέπει να εξεταστούν στην πράξη, οδηγούν στο εξής αποτέλεσμα: να πρέπει κάποια οικογένεια να αποδείξει ότι είναι σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης για να έχει δικαίωμα αίτησης.

Ποια κριτήρια απουσιάζουν;
Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο μια οικογένεια να έχει δύο ή τρία παιδιά που να πηγαίνουν σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και ο γονιός ή και οι δύο γονείς να εργάζονται με τηλεργασία. Εάν σε αυτή την περίπτωση δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή, ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, τότε, είναι κατανοητό ότι η οικογένεια που χρειάζεται δύο ή τρεις συσκευές εκτός από όσες ήδη έχει, να πρέπει να διαλέξει:
Τηλεκπαίδευση ή τηλεργασία; Τηλεκπαίδευση για το παιδί που πάει στο Λύκειο ή για το παιδί που πάει στο Γυμνάσιο;
Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα. Στόχος μας είναι και τώρα με κλειστά σχολεία και όταν ανοίξουν, οι μαθητές να παρακολουθούν με επάρκεια και ασφάλεια τα μαθήματά τους.
Και στο προσκήνιο, ενόψει του «ανοίγματος» των σχολείων, όποτε κι αν αυτό συμβεί, έρχεται ξανά η πρόταση που κατέθεσε ο Κώστας Πασακυριάκος στο δημοτικό συμβούλιο από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, για τη διεξαγωγή περιοδικών RAPID TEST σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Δεκεμβρίου 2020]