Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Το άσπρο πρόσωπο της «Μπάρμπαρα» στα Νότια

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Στα λευκά, έστω και για λίγο, ντύθηκαν τα Νότια Προάστια με τις περισσότερες περιοχές να μην καταγράφουν προβλήματα που είχαμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν με παρεμφερή έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αν και ήρθε σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων με άγριες διαθέσεις, τελικά μας έδειξε το γλυκό της πρόσωπο, χαρίζοντας περισσότερα χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους, παρά προβλήματα και δυσκολίες. Ο δημοτικός μηχανισμός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπήρξε προνοητικός, στις επάλξεις και οργανωμένος, αν και δεν έλειψαν παράπονα κυρίως για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων καθώς και αιτήματα βοήθειας για μετακίνηση των ανήμπορων συμπολιτών μας. Λόγω των καιρικών συνθηκών η χωματερή παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα.

Γλυφάδα

Το χιόνι έφτασε στη θάλασσα και έδωσε χαρά στους Γλυφαδιώτες που το απόλαυσαν με τους δρόμους ανοικτούς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Από τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, πριν ακόμη αρχίσει η χιονόπτωση που ξεκίνησε περίπου στις 6 π.μ., ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ήταν στους δρόμους μαζί με τους Αντιδημάρχους Άννυ Καυκά, Μάριο Κασσέρη, Γιάννη Σκαλτσά και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Τσαμπίρα και συντόνιζε την επιχείρηση ρίψης αλατιού στους κεντρικούς δρόμους και στα στενά με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα – πολυεργαλεία που προμηθεύτηκε πρόσφατα ο Δήμος Γλυφάδας και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εκχιονιστικά και αλατιέρες.

Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Γλυφάδας ήταν επί ποδός, η Πολιτική Προστασία και η εθελοντική ομάδα Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ. Γλυφάδας στην πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα με τις αλατιέρες επιχειρούσαν και τρεις φορτωτές στους οικισμούς που βρίσκονται στα όρια της πόλης, στους πρόποδες του Υμηττού. Χάρη στην υπερπροσπάθεια αυτή όλοι οι δρόμοι έμειναν ανοικτοί και κυριάρχησε η χαρά του χιονιού.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μόνο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Άλιμος

Για καθαρά προληπτικούς λόγους, έριξε αλάτι στους κεντρικούς δρόμους και επιλεγμένα σημεία της πόλης (κατωφέρειες κ.λπ.) ο Δήμος Αλίμου, ώστε το χιονόνερο να μην μετατραπεί σε ψιλό στρώμα πάγου κατά τη διάρκεια της δύσκολης νύχτας. Η ρίψη αλατιού επαναλήφθηκε όσες φορές χρειάστηκε, μέχρι να περάσει η “Μπάρμπαρα”.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μόνο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

«Θερμά ευχαριστώ τα συνεργεία μας και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους κ.κ. Αλβανό, Μακαριγάκη και Βέργη, που είναι διαρκώς παρόντες», δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

Ηλιούπολη

Για προληπτικούς λόγους, τα συνεργεία του Δήμου Ηλιούπολης έριξαν αλάτι στους κεντρικούς δρόμους και σε δύσβατες περιοχές (π.χ. Αστυνομικά, Αγία Μαρίνα και Αγία Μαύρα) ώστε να αποτραπεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο σχηματισμός πάγου στο οδικό δίκτυο και για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ηλιούπολης που ήταν στο καθήκον, για όσο απαιτήθηκε.

Αλαλούμ υπήρξε με το άνοιξε – κλείσε των σχολικών μονάδων αφού ειδικά στην Ηλιούπολη, αν και έκλεισαν τη Δευτέρα (6/2) όπως και σε όλους τους Δήμους του Νότιου και Ανατολικού Τομέα, από την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη άνοιξε μέρος αυτών με διαφορετικά ωράρια. Τόσο οι γονείς όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα δυσανασχέτησαν στην ενημέρωση της τελευταίας στιγμής που έγινε κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έτσι δόθηκε τροφή σε μέρος της αντιπολίτευσης για νέες πολιτικές αψιμαχίες.

Ελληνικό Αργυρούπολη

«Ψυχραιμία – Ετοιμότητα – Οργάνωση» είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που δημιουργήθηκε στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή και ετοιμότητα και συντονίζει την Πολιτική Προστασία του Δήμου και τους σπουδαίους εθελοντές, οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους όποτε χρειάζεται περιπολούν και επαγρυπνούν παρεμβαίνοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων συνδέει με την χρήση των τεχνολογιών τους πολίτες με τις υπηρεσίες του Δήμου στις κρίσιμες στιγμές που χρειάζονται βοήθεια και την άμεση παρέμβαση τους. Λειτουργεί 24ωρες το 24ώρο και στην επέλαση της «Μπάρμπαρα» δέχτηκε περισσότερες από 200 κλήσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συντονίζει εσωτερικά τις υπηρεσίες ώστε όλοι να γνωρίζουν τι γίνεται και να λαμβάνουν οδηγίες.

«Η Πολιτική Προστασία δεν είναι ούτε για φαμφάρες, ούτε και για επίδειξη αλλά επιτελεί πολύ σημαντικό έργο! Με σεμνότητα εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους – εργαζόμενους και εθελοντές – που βρίσκονται πάντα επί ποδός προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πόλης μας. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα – παρακαταθήκη της Διοίκησής μας είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου μας, το οποίο θέλουν να αντιγράψουν πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα, και μας έχουν προσκαλέσει για να τους ενημερώσουμε σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκε ο δημοτικός μηχανισμός τις επίμαχες ημέρες της κακοκαιρίας και καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα και 24ωρη επιφυλακή. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας είχαν προχωρήσει έγκαιρα στον προληπτικό καθαρισμό των φρεατίων και ρεμάτων από φερτά υλικά και σκουπίδια, είχαν προμηθευτεί επαρκή ποσότητα αλατιού, ενώ όλα τα οχήματα και οι αλατιέρες ήταν πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να συνδράμουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαζόταν.

Για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα διατέθηκε θερμαινόμενος χώρος στο Κοινωνικό Ξενώνα Ενηλίκων στη Βουλιαγμένη.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μόνο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την επόμενη κιόλας ημέρα αποτέλεσε εξαίρεση από τους λοιπούς Δήμους του Ανατολικού Τομέα αφού λειτούργησε κανονικά τις σχολικές μονάδες.

310 κλήσεις δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

Από την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, έως και το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 310 κλήσεις, κυρίως για απομακρύνσεις ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα προς ασφαλή σημεία, για ρυμούλκηση οχημάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές νεφροπαθών σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 134 περιπτώσεις ως κάτωθι:

  • 29 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία
  • 31 κοπές δέντρων
  • 4 αφαιρέσεις αντικειμένων και
  • 70 διακομιδέςατόμων σε υγειονομικές μονάδες

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 33 περιπτώσεις ως κάτωθι:

  • 28 για κοπές δέντρων
  • 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων και
  • 1  μεταφορά νεφροπαθή σε νοσοκομείο

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 123 περιπτώσεις ως κάτωθι:

  • 89  κοπές δέντρων
  • 17 διακομιδές ατόμων σε υγειονομικές μονάδες
  • 17 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Φεβρουαρίου 2023]

Κύλιση στην κορυφή