Χάρης Θεοχάρης «Μπροστά ή Πίσω; Είναι το πρωταρχικό δίλημμα των εκλογών»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β3 Αθήνας – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Γραμματέας Προγράμματος  ΝΔ, αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ»

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν οξυμένη αντίληψη και κρίση»

Μια ανθρώπινη και ειλικρινή συνέντευξη παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρώην Υπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β3 Αθήνας, Χάρης Θεοχάρης. Η τραγική επικαιρότητα δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη και φυσικά αναφερθήκαμε πρώτα από όλα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη, με τον Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία.

Τα Νότια Προάστια είναι η περιοχή που όχι μόνο πολιτεύεται αλλά κυριολεκτικά κατοικεί οικογενειακώς. «Αν κάτι πρέπει να αλλάξει στα Νότια, είναι η υλοποίηση των έργων υποδομής που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία και που έχει δρομολογήσει για την επόμενη τετραετία», μας αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Θεοχάρης μας μεταφέρει επίσης το δίλημμα των εκλογών που με απλή μορφή είναι: «Μπροστά ή Πίσω»; Με επιχειρήματα και λογική εξηγεί ό,τι συνέβη τη θητεία που εκπνέει και τονίζει ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή για ό,τι θα ακολουθήσει μετά από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

[Π]: Κύριε Θεοχάρη, όλοι οι πολίτες είμαστε σοκαρισμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη. Τι συνέβη; Ποιος φταίει; Θα αποδοθούν ευθύνες;

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, ειδικά όσοι είμαστε γονείς δε μπορεί να μη νιώθουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους.

Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να εστιάσουμε στο πώς θα απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Και να παραμερίσουμε, για λίγο έστω, οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση ή αντιπαράθεση. Τώρα αποτίουμε φόρο τιμής και σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην άδικη απώλεια.

Το δεύτερο σημαντικό είναι το  «ποτέ ξανά» που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα της τραγωδίας. Ήδη ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά παράλληλα θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Και το τρίτο σημαντικό και  προφανές είναι ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να προχωρήσει στη νέα εποχή, με ηλεκτρονικά συστήματα, η τοποθέτηση των οποίων προχωρά.

Αυτή τη στιγμή -όπως είπα και στην αρχή-προέχει το πένθος για το χαμό όλων αυτών των ανθρώπων και η στήριξη των οικογενειών τους.

[Π]: Κύριε Υπουργέ, πολιτεύεστε αλλά και ζείτε στα Νότια Προάστια. Τι πιστεύετε πως έχει αλλάξει και τι θα πρέπει να αλλάξει στην περιοχή μας;

Χ.Θ.: Κατ’ αρχάς, όπως σωστά επισημαίνετε, τα Νότια είναι το σπίτι μου -κυριολεκτικά. Εδώ κατοικώ μαζί με την οικογένειά μου, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Και καθώς είμαι ένας άνθρωπος που προτιμά τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους συμπολίτες, με τον πραγματικό κόσμο «εκεί έξω», κινούμαι διαρκώς στις γειτονιές, ώστε να έχω γνώση από πρώτο χέρι, αφ’ ενός του τι συμβαίνει γύρω μας και αφ’ ετέρου τι χρειαζόμαστε προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Θα πρέπει να πω ότι οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, οι Δήμοι της περιοχής μας είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και παράγουν χρήσιμο έργο. Ταυτόχρονα, όπως όλοι παρατηρούμε, το τοπίο στα Νότια αλλάζει άρδην, σχεδόν από μέρα σε μέρα και σε ορισμένες περιοχές με ξέφρενο ρυθμό, κυρίως λόγω της εντατικής ανοικοδόμησης. Αναμφίβολα, είναι το ξεκίνημα και η επιτάχυνση των έργων στο Ελληνικό που οδηγεί τις εξελίξεις, ωθώντας το σύνολο των Νοτίων προαστίων σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης ή, αν προτιμάτε, σε ένα μοντέλο ανάπτυξης «τύπου V». Δηλαδή, μετά από την ελεύθερη πτώση που βιώσαμε, με οδύνη, στα χρόνια της κρίσης, από το 2019, όταν τη διακυβέρνηση ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία απελευθερώνοντας τις μεγάλες επενδύσεις, τα Νότια προάστια, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα απογειώνονται. Το Ελληνικό αποτελεί ιδανικό παράδειγμα, για το πώς μια επένδυση αναβαθμίζει τις όμορες περιοχές και δημιουργεί συνθήκες υγιούς συναγωνισμού με την υπόλοιπη πρωτεύουσα. Έτσι οδεύουμε όλοι μαζί προς την ευημερία. Κι αν κάτι πρέπει να αλλάξει στα Νότια, είναι η υλοποίηση των έργων υποδομής που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία και που έχει δρομολογήσει για την επόμενη τετραετία.

[Π]: Κύριε Θεοχάρη, έχετε πολλαπλές ιδιότητες ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας Προγράμματος, διατελέσατε υπουργός Τουρισμού, είστε υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της πρωτεύουσας. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες από κάθε ιδιότητά σας, ποια είναι η αίσθησή σας για τις επερχόμενες εκλογές;

Χ.Θ.: Έχετε δίκιο, υπηρετώντας τον ελληνικό λαό μέσα από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά από διαφορετικές θέσεις ευθύνης, έχω σχηματίσει πλέον σφαιρική, κατά το δυνατόν, άποψη για το τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα. Χωρίς καμία αμφιβολία, λοιπόν, η πατρίδα μας χρειάζεται μια στιβαρή κυβέρνηση, με αταλάντευτη αφοσίωση στην ανάπτυξη και την ουσιαστική κοινωνική δικαιοσύνη. Και, κυρίως, την πυγμή να επιβάλλει το δίκαιο της Ελλάδας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, προσδίδοντας στην πατρίδα μας το κύρος που της αξίζει. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης έναν ηγέτη που να προσωποποιεί όλα τα προηγούμενα, μια προσωπικότητα η οποία να εμπνέει σεβασμό, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, η επιλογή είναι αυτονόητη: Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι, από την άλλη πλευρά, το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα στην τρέχουσα συγκυρία είναι μία παλινδρόμηση στο λαϊκισμό και τις πλάνες, ανεφάρμοστες υποσχέσεις, από αυτές που μοιράζουν απλόχερα αδίστακτοι δημαγωγοί. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, το κόμμα της ιδεοληψίας, της επιπολαιότητας και της αποδεδειγμένης ανικανότητας στη διακυβέρνηση της χώρας, εκλιπαρεί τους ψηφοφόρους  μια «δεύτερη φορά», η οποία «θα είναι αλλιώς» κ.λπ.

[Π]: Αναφερθήκατε σε διακυβεύματα. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα ζητήματα που θα επηρεάσουν καθοριστικά την τελική επιλογή των ψηφοφόρων;

Χ.Θ.: Το πρωταρχικό δίλημμα των εκλογών τίθεται στην απλούστερη δυνατή μορφή του: Μπροστά ή πίσω; Θα συνεχίσει η Ελλάδα να κινείται στο δρόμο της ανάπτυξης ή θα παλινδρομήσουμε στην καχυποψία και την άρνηση των ξένων επενδύσεων, στη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, στον πνιγμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών κ.ο.κ.; Και, επίσης, η πατρίδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται περήφανα τα κυριαρχικά δικαιώματά της απέναντι στις προκλήσεις ή θα επαναφέρουμε το δόγμα της ηττοπάθειας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνά μας; Αν όλα τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία σάς φαίνονται οικεία, είναι γιατί συνέθεταν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης. Όμως, πέρα από τα διλήμματα, το βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα, χάρη στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έχει κατακτήσει την κορυφή ως προς την προσέλκυση επενδύσεων σε σύγκριση με καθένα από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εν τέλει αν θέλουν ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη δεύτερη τετραετία στην κυβέρνηση είναι καλύτεροι μισθοί, καλύτερες απολαβές και αύξηση εισοδήματος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε νοικοκυριό και οικογένεια. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει όσο καμία άλλη προκάτοχός της τον ελληνικό λαό, με μια σειρά έκτακτων αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικών μέτρων, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», σχεδόν εξ ολοκλήρου απορρόφηση από το δημόσιο των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, το «Fuel pass» κ.λπ.

[Π]: Αν δεχτούμε -βάσει και των δημοσκοπήσεων- ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, εσείς κύριε Υπουργέ πιστεύετε πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή για την παράταξή σας;

 Χ.Θ.: Σαφώς η αυτοδυναμία είναι, όχι μόνον εφικτή, αλλά και σχεδόν βέβαιη. Για την ακρίβεια, η αυτοδυναμία είναι το επικρατέστερο σενάριο στη δεύτερη κάλπη. Δυστυχώς, εξαιτίας των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλησε να ναρκοθετήσει το πολιτικό σκηνικό καθιερώνοντας το σύστημα της απλής αναλογικής που οδηγεί στην ακυβερνησία, θα χρειαστεί να προσέλθουμε δύο φορές στην κάλπη. Είμαι όμως εντελώς πεπεισμένος ότι η έκβαση αυτής της διπλής εκλογής θα αναδείξει θριαμβεύτρια τη Νέα Δημοκρατία. Διότι οι Έλληνες πολίτες έχουν οξυμένη αντίληψη και κρίση. Αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η τρέχουσα συγκυρία απαγορεύει τους πειραματισμούς και την επιπολαιότητα. Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις και γι’ αυτό η λογική της πρώτης Κυριακής των εκλογών δεν μπορεί να διαφέρει από τη λογική της δεύτερης. Από την πρώτη κάλπη -η οποία είναι και η πλέον καθοριστική- θα αναδειχθεί ο επόμενος κυβερνήτης της Ελλάδας. Τη δεύτερη Κυριακή θα επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης, με την ανανέωση της εντολής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

[Π]: Θα συμφωνήσετε ότι κατά βάθος είναι η οικονομία αυτή που υπαγορεύει την τελική επιλογή των ψηφοφόρων;

Χ.Θ.: Δε συμμερίζομαι αυτή την άποψη – τουλάχιστον όχι στο 100%. Διότι είναι η καθημερινότητα, ένας πολυσύνθετος συνδυασμός παραγόντων, αυτός που καθορίζει την επιλογή κάθε πολίτη. Φυσικά, μαζί με τις προοπτικές που δίνει στο λαό κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός για το μέλλον. Έστω όμως ότι συμφωνώ, ότι είναι η οικονομία αυτή που υποδεικνύει στον ψηφοφόρο το τι θα επιλέξει. Στην περίπτωση αυτή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, εφόσον, παρά τις ακραίες, πρωτοφανούς σφοδρότητας -αλλά εισαγόμενες- κρίσεις, (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό, ακρίβεια κ.λπ), η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε να δημιουργήσει πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Μείωσε την ανεργία, από το 17,5% το 2019, στο 11,4% – και εξακολουθεί να τη μειώνει περαιτέρω. Στηρίζει την ελληνική κοινωνία με ένα άνευ προηγουμένου γενναίο πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, το οποίο ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή για ό,τι θα ακολουθήσει μετά από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαρτίου 2023]

Scroll to Top