Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Διανύουμε την πενταετία των μεγάλων έργων και της έξυπνης πόλης» – Μέρος 1ο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Έχει δεσμευτεί ότι θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις δράσεις της δημοτικής αρχής αλλά και για τα τεκταινόμενα στο δήμο, ο Δήμαρχος της Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος. Πιστός λοιπόν στη δέσμευσή του προς τους δημοσιογράφους, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου συνέντευξη τύπου ενημερώνοντας αλλά και απαντώντας σε κάθε ερώτηση. Μίλησε για τα μεγάλα έργα που εντάχθηκαν φέτος στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, για τα «μεγάλα λόγια» της κεντρικής πολιτικής σκηνής περί στήριξης την ίδια στιγμή που όχι μόνο δε συνεισφέρει χρηματικά αλλά κάνει και περικοπές, για τις ελλείψεις του δήμου, για το πλάνο της πενταετίας που τρέχει και έχει αρχίσει μέρος του να υλοποιείται…
Δεδομένου ότι η προηγούμενη συνάντηση είχε γίνει με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά του Υμηττού (17/7/2015) και την απειλή της περιοχής από τη γραφειοκρατία… ως ήταν αναμενόμενο η ενημέρωση ξεκίνησε από τις αναδασώσεις. Από εκεί δηλαδή που το είχαμε αφήσει…

«Τέλος οι ασύντακτες και ανοργάνωτες αναδασώσεις»
Ο Δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος. «Καμία αναδάσωση στην καμένη έκταση χωρίς την επίβλεψη και τη στρατηγική του δασαρχείου και της διεύθυνσης αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος». Γιατί; «Γιατί τόσα χρόνια οι αναδασώσεις γινόντουσαν με έναν τρόπο ασύντακτο και ανοργάνωτο! Γεμίσαμε όλο το βουνό μας, κι εκεί που κάηκε, με πεύκα στα οποία όμως δεν εξασφαλίσαμε ούτε το πότισμα ούτε την προστασία τους κι έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο να ανάψει μια φωτιά στα σύνορα του Καρέα και να περάσει πολύ γρήγορα στην Αργυρούπολη και να κάψει όλη τη δασική έκταση της Ηλιούπολης. Θα πάμε βήμα βήμα με στρατηγική. Εμείς διανοίξαμε όλους τους δασικούς δρόμους, καθαρίσαμε όλα τα φράγματα, 7 τον αριθμό στο μέτωπο της Ηλιούπολης, μια δύσκολη και δύσβατη περιοχή. Ότι το εγχείρημα πέτυχε έχει σαν απόδειξη ότι οι βροχές δεν δημιούργησαν πρόβλημα». Ενώ τόνισε και την απουσία της κεντρικής κυβέρνησης… «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση. Τα χρήματα όλα διατέθηκαν από τον ΣΠΑΥ, χρήματα της Τ.Α., τίποτα δεν έχει δώσει το κράτος. Όλο διακηρύξεις, λόγια του αέρα αλλά επί της ουσίας τίποτα», είπε μιλώντας και επίσημα ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ. «Όχι μόνο αυτό αλλά είχαμε και μηνύσεις από πλευράς δασαρχείου γιατί λέει διανοίξαμε λίγο παραπάνω ένα δρόμο και χαλάσαμε την αισθητική του δάσους», είπε ο Δήμαρχος τονίζοντας πως με τις ενέργειες που έγινα είναι πανέτοιμοι. «Αρχίζει ήδη και πρασινίζει ένα μέρος που είναι φυσικής αναδάσωσης και η μελέτη που έχουμε κάνει αφορά τις περιοχές της τεχνητής αναδάσωσης όπου θα φυτέψουμε δέντρα όπως δάφνες, βελανιδιές κλπ. Όχι πεύκο».

«Τυχερή η Ηλιούπολη»
Για το πόσο τυχερή πόλη είναι η Ηλιούπολη έκανε λόγο ο κ. Βαλασόπουλος και το αιτιολόγησε μάλιστα λέγοντας ότι πρόκειται για μια πόλη που ξεπερνά τους 140.000 κατοίκους. «Τυχερό προάστιο λόγω θέσης που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού. Αλλά και τυχερή γιατί είχε ικανούς ανθρώπους δημάρχους».

Η θητεία Βαλασόπουλου σε δύο… φάσεις
«Εμείς διανύουμε τον 5ο χρόνο της θητείας μας. Αναλάβαμε ουσιαστικά από το 2011» είπε αφού η πρώτη θητεία είχε οριστεί στα 3,5 χρόνια ενώ αυτή που διανύουμε είναι μέχρι το 2019.
«Από την πρώτη στιγμή χαράξαμε μια στρατηγική, ένα σχέδιο. Δεν ήρθαμε τυχαία στο δήμο και ούτε μας ενδιαφέρει να μείνουμε μόνιμα. Μας ενδιαφέρει όσο ο λαός της Ηλιούπολης μας ψηφίζει και μας στηρίζει να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στην πόλη. Αν υλοποιούσαμε ατάκτως ειρημένες δράσεις και σχέδια… Τότε θα ήταν άνισα και οι παρεμβάσεις», τόνισε και ανέφερε τις επιτυχίες της διοίκησής του:
1. «Πετύχαμε την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο από την αντιπολίτευση πάνω στη λογική μνημόνιο – αντιμνημόνιο καθώς τα δύο πρώτα χρόνια ακολουθήσαμε μια πολιτική λιτότητας με στόχο να εξυγιάνουμε οικονομικά το δήμο και σήμερα είμαστε περήφανοι! Έχουμε πάνω από 4,5 εκ. αποθεματικό στα ταμεία μας. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ, δεν έχουμε ούτε βραχυπρόθεσμες ούτε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε με όλους κοιτώντας τους στο πρόσωπο. Ξέρετε ότι έλαβαν χώρα επεισόδια, προπηλακισμοί, κατάληψη των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου. Επιμείναμε και δικαιωθήκαμε».
2. «Απλώσαμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσοντας την Ηλιούπολη στους 5 πρώτους δήμους. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην πόλη που να έχει ανάγκη επιβίωσης σήμερα και να μην στηρίζεται. Το κάναμε με προσοχή και χωρίς να εκθέτουμε τους συμπολίτες μας. Από το κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φροντιστήριο, επιδοτήσεις απαλλαγές δημοτικών τελών. Να ξέρετε δίνει πάνω από 2 ή 2,5 εκ. ρευστό έμμεσα ή άμεσα στην κοινωνική πολιτική. Αγωνιζόμαστε για μια πιο αξιοπρεπή Τ.Α. και μια καλύτερη Ελλάδα και το μόνο που ακούμε από το Υπ. Εσ. είναι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Κανείς δε ρώτησε όταν αποφάσισε ο κ. Κατρούγκαλος να επεκτείνουν τα 8μηνα στους δήμους αν έχουν λεφτά για να το κάνουν. Καλοί οι μεν, κακοί οι δήμοι που δεν μπορούσαν. Εμείς τους κρατήσαμε όλους»!
3. Καθαριότητα: «Τα κλαδιά εδώ και τρία χρόνια δεν πετιούνται. Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης κομποστοποιούνται και επανέρχονται ως πρώτη ύλη λίπασμα στους κατοίκους μας δωρεάν για τους κήπους τους. Χάρη δε στις προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
4. «Πρώτη φορά σε δήμο μετατράπηκαν τα ΚΑΠΗ σε κέντρα κοινωνικής αλληλεγγύης. Παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας εξοπλισμένα με τα καταλληλότερα μηχανήματα».

 

5ος χρόνος Διοίκησης: Οι βάσεις της πενταετίας
Την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει στη θητεία που διανύει τόνισε επανειλημμένα ο Δήμαρχος αφού είναι γνώστης των δύσκολων συγκυριών.
1) Ηλιούπολη = έξυπνη πόλη: «Η στρατηγική στην Ευρώπη είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή μια πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση μειώνοντας την γραφειοκρατία και το μέγεθος των εγγράφων. Κάτι που έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος μας».
«Η έξυπνη πόλη βέβαια θέλει και μια μεγάλη τομή. Το σύστημα του δημοτικού φωτισμού της. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Έχει κλείσει ο κύκλος της διαχείρισης των λαμπτήρων. Δηλαδή… “Κάηκε η λάμπα, Μπράβο δήμαρχε που έδειξες ενδιαφέρον και άλλαξε η λάμπα και έχουμε φως στη γειτονιά μας”. Στην έξυπνη πόλη το σύστημα του ηλεκτροφωτισμού γίνεται από έναν υπάλληλο σε ένα δωμάτιο. Οι λαμπτήρες είναι led, συνδεδεμένοι σε έναν υπολογιστή με διάρκεια ζωής 10 χρόνια. Χωρίς να χρειάζεται η γραμμή παραπόνων του δήμου ή ο δημότης να ψάχνει τον ηλεκτρολόγο του Δήμου.
Θα τα κάνουμε πράξη σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας που έχει να κάνει με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη, πλήρη με τεύχη δημοπράτησης. Θα τα κάνουμε ως δημόσιο έργο. Δε δεχόμαστε να πάμε στη λογική υποθήκευσης των ανταποδοτικών μας τελών μέσω του ιδιωτικού τομέα για να κάνουμε τα led. Το κόστος είναι 3 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής – που πιστεύω ότι θα ενταχθεί – έχουμε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε δανειοδότηση ώστε να τα προχωρήσουμε αμέσως και η πόλη να έχει δημοτικό φωτισμό με led».
2) Αντιπλημμυρική Θωράκιση: «Πετύχαμε αυτή η πόλη να μην έχει θέματα πλημμυρών. Συνεχίζεται ένα έργο 11 εκ. ευρώ που ξεκίνησε από τη δημοτική μας αρχή, οι αγωγοί αντιπλημμυρικοί Σ2 και Σ3, έχουν ξεκινήσει από το ρέμα της πικροδάφνης και συνεχίζονται μέχρι πάνω. Σταμάτησε για 5 μήνες λόγω της προσφυγής που έγινε στο ΣτΕ για να σταματήσει το έργο. Οι κύριοι που έκαναν την προσφυγή έχασαν και αυτή τη στιγμή με γρήγορους ρυθμούς δουλεύεται ένα μεγάλο έργο για όλη την πόλη. Να ξέρετε ότι η κατάσταση είναι τραγική. Διότι με τις βροχές, καταστρέφουν/πλημμυρίζουν σπίτι, υπόγεια, ξέρετε ότι έχουμε χάσει και άνθρωπο που τον παρέσυραν τα νερά, τον πήγαν σε υπόνομο και βρέθηκε στον Πειραιά, μια γυναίκα συγκεκριμένα. Αυτό δεν θα ξανασυμβεί!
Μάλιστα πετύχαμε να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο η μελέτη του 2ου αγωγού που αφορά διαδημοτικά τους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολη. Εάν πάνε όλα καλά και η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο». Είπε δε χαρακτηριστικά ότι «Δε θα ασχοληθεί ξανά με τα θέματα αυτά η πόλη».
3) Ανάγκη για έναν σύγχρονο παιδικό σταθμό: «Η μελέτη ολοκληρώθηκε, η Περιφέρεια συμφώνησε και εντός των δυο επόμενων μηνών θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα δημοπρατηθεί ένας βιοκλιματικός παιδικός σταθμός στην οδό Ειρήνης και Αριστογείτονος. Ο δήμος έχει μόνο ένα οικόπεδο στην ιδιοκτησία του όλα τα άλλα είναι διεκδικούμενα. Είναι το οικόπεδο μετά την πλατεία Φλέμινγκ στο δρόμο που γίνεται η παρέμβαση. Σ’ αυτό εκεί το οικόπεδο πιστεύουμε ότι φέτος θα εγκατασταθεί και εργολάβος. Το έργο είναι ύψους 3,5 εκ. ευρώ».
4) Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ): «Πρακτικά, όταν μια πόλη δεν έχει ΓΠΣ, είναι σα να έχεις μια μεγάλη έκταση και να μην ξέρεις τι έχεις χωροθετήσει και που. Να σας πω μόνο ότι η Τ.Α. σε αυτή τη χώρα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει που είναι τα σύνορα της. Δηλαδή η πολεοδομία ζητά από το δήμο Ηλιούπολης να οριοθετήσει το χώρο του και ο Δήμος Ηλιούπολης αδυνατεί να το κάνει γιατί δεν έχει ΓΠΣ. Αυτό θα σημάνει αυτόματα την επίσημη χωροθέτηση των χρήσεων γης στο δήμο, τα οποία σε συνδυασμό με το κτηματολόγιο και τον αγώνα που κάνουμε για το ξεκαθάρισμα το δικαστικό της δημόσιας περιουσίας με τους Ναστέους θα δώσουν τη δυνατότητα στην επόμενη πενταετία αυτή η πόλη να ξέρει που ανήκει η παραμικρή της γωνιά, τι ανήκει στους κοινόχρηστους χώρους, τι για εκπαιδευτικούς, εκκλησίες, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί. Μπορεί να θέλω να κάνω πχ. ένα πολιτιστικό πολυκέντρο αν όμως το ρυθμιστικό της περιοχής δεν το προβλέπει δεν μπορώ να κάνω. Οπότε σημαίνει τουλάχιστον 2 χρόνια καθυστέρησης για να αλλαχτεί. Θα δημοπρατήσουμε το ΓΠΣ με στόχο στην πενταετία η πόλη να έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».

(Το 2ο Μέρος θα δημοσιευτεί στον ΠΑΛΜΟ, 13 Φεβρουαρίου 2016)

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Φεβρουαρίου 2016]

Scroll to Top