Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ο Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ανακηρύχθηκε στα πλαίσια του 3ου Πανηγυριού Φυσικών Επιστημών με θέμα «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους»

Για το πολυσχιδές του έργο και την προσφορά του ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο γνωστός ακαδημαϊκός αστροφυσικός Δρ Σταμάτης Κριμιζής την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο 3ο Πανηγύρι Φυσικών επιστημών το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Δήμο σε συνεργασία με το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Στην εκδήλωση, με τίτλο «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους» συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια και να βιώσουν τη «μαγεία» της επιστήμης μέσα από τα πειράματα που είχαν ετοιμάσει εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που συμμετείχαν.
Η τελετή ανακήρυξης του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος του απέμεινε τη σχετική πλακέτα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο αλλά και για μένα προσωπικά το γεγονός πως ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής αποδέχτηκε την πρόκληση του Δήμου μας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. Η διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητα του που έκανε πρόβαλε θετικά τη χώρα μας, μας έδωσε το έναυσμα να τον τιμήσουμε ως το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για τη μέγιστη προσφορά του στην επιστήμη και στη χώρα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Διαστημικός Επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής στα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της NASA και αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακήρυξη, συνεπήρε το κοινό με την ομιλία του με θέμα: «Από τη Γη στον Γαλαξία σε 41 χρόνια: το επικό ταξίδι των διαστημόπλοιων Voyager 1&2». Αρχικά, ο κ. Κριμιζής ανέφερε ότι το ταξίδι των Voyager 1&2 ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 4 έτη και να διέλθει από τους πλανήτες Δία και Κρόνο. Ωστόσο, 41 χρόνια μετά, το επικό ταξίδι τους συνεχίζεται στο διαγαλαξιακό χώρο. Μάλιστα, ο Voyager 1 μεταφέρει έναν χρυσό δίσκο για τα άστρα, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Sagan και περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Carter, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Waldheim, ήχους φαλαινών, της γης, 90’ μουσικής, καθώς και έναν χαιρετισμό στα Αρχαία Ελληνικά! Τέλος, διευκρίνισε ότι είναι τεχνολογικά αδύνατον να γίνουν διαστημικά ταξίδια με ανθρώπινο πλήρωμα, καθώς για να ταξιδέψουμε μετ’ επιστροφής στον πιο κοντινό στη Γη ήλιο, τον α- Κενταύρου, με ταχύτητα φωτός, χρειαζόμαστε 8,7 χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να ξεχάσουμε τον εποικισμό και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τη Γη μας. Κλείνοντας, ο κ. Κριμιζής απηύθυνε συμβουλές στους μαθητές, προτρέποντάς τους να επιδιώκουν το όνειρο, το όραμα και την αριστεία, να αγαπούν τη γνώση αυτή καθεαυτή και όχι «το χαρτί» που αυτή εξασφαλίζει και να αγωνίζονται σκληρά για τους στόχους τους. Ο Einstein, όταν ρωτήθηκε πώς τα κατάφερε όλα αυτά, απάντησε ότι η ευφυΐα του είχε συμμετοχή 10%, ενώ ο «ιδρώτας» του 90%.
Μετά τον Δρ Κριμιζή, το λόγο πήρε ο Δρ Μιχάλης Διακάκης, Γεωλόγος, Ειδικός στις φυσικές καταστροφές, μίλησε με θέμα: «Φυσικά φαινόμενα- φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή».
Μετά το πέρας των ομιλιών, εμφανίστηκαν οι Science Reactors σε ένα «Stand up Science». Η ομάδα αυτή των νέων επιστημόνων, με ταλέντο στην επικοινωνία της επιστήμης, βγήκαν από το εργαστήριο και… ανέβηκαν στη σκηνή, μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές ιστορίες, γεμάτες χιούμορ!
Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση αυτή στήριζε το έργο του «Όλοι μαζί μπορούμε». Έτσι, όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούσαν προσέφεραν τρόφιμα μακράς διαρκείας για να υποστηρίξουν το έργο της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Μαρτίου 2019]

Scroll to Top