Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μάκης Φιλόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας: «Επιστρέφω γεμάτος εμπειρίες και γνώσεις»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Αποκλειστική Συνέντευξη

Tην πρώτη του συνέντευξη δίνει αποκλειστικά στον «Παλμό της Γλυφάδας» ο Υποψήφιος Δήμαρχος Γεράσιμος (Μάκης) Φιλόπουλος και μας εκμυστηρεύεται τις πρώτες σκέψεις του για την δημοτική παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής. Ο Μάκης Φιλόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει δώσει δείγματα γραφής και έχει γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ζητημάτων του Δήμου. Γνωρίζει πολύ καλά το που «πονάει» η πόλη, τι παρεμβάσεις χρειάζεται και πως μπορούν αυτές να επιτευχθούν. Ασκεί κριτική με επιχειρήματα στη νυν Δημοτική Αρχή και εκθέτει τη δική του άποψη για το χειρισμό καίριων υποθέσεων που αφορούν τη Γλυφάδα. Είναι άνθρωπος ενωτικός και υπέρμαχος της προόδου. Όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη που ακολουθεί είναι άνθρωπος του «εμείς» παραμερίζοντας το «εγώ» και πιστεύει στο αποτέλεσμα που μπορεί να παράξει η ομάδα, το σύνολο με την προϋπόθεση να υπάρχουν γερές βάσεις.

[Π]: Κύριε Φιλόπουλε, μετά από ένα μικρό διάλειμμα αποχής από τα πολιτικά δρώμενα του Δήμου Γλυφάδας, σας βρίσκουμε και πάλι μπροστά στην εκλογική μάχη για το Δήμο. Τι σας ώθησε να επαναδραστηριοποιηθείτε;
ΜΑΚΗΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Τα τελευταία 5 χρόνια η Γλυφάδα πορεύεται με τον αυτόματο πιλότο. Η σημερινή διοίκηση δεν πρόσθεσε κάτι επί της ουσίας και δεν έδωσε μία νέα προοπτική στην πόλη. Οι βάσεις που με πολύ σκληρή δουλεία είχαμε βάλει – τόσο η δημοτική αρχή όσο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια υπό την ηγεσία του Γ. Σγουρού, θα τα αναδείξουμε αυτά – την περίοδο 2010- 2014 επέτρεψαν στο σημερινό δήμαρχο να περιοριστεί μόνο σε έργα βιτρίνας τα οποία και μας παρουσιάζει σήμερα ως μεγάλες παρεμβάσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι πως αυτά τα χρόνια χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για την πόλη, τα οικονομικά του Δήμου εκτροχιάστηκαν και η πολιτική αντικαταστάθηκε από την επικοινωνία. Η αγάπη μου για την Γλυφάδα που με αυταπάρνηση και θυσία έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια, γνωριζόμαστε καλά όλοι, δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ αυτή την κατάσταση παθητικά και μοιρολατρικά. Στρατεύτηκα στην κοινή προσπάθεια, που θα λάβει χαρακτηριστικά κινηματικά, ανάμεσα στα άλλα για να προετοιμάσω την επόμενη γενιά στελεχών, που θα αναλάβουν να διοικήσουν την πόλη στην οποία θα ζήσουν τα πλέον δημιουργικά τους χρόνια.

[Π]: Πως βλέπετε σήμερα την πολιτική σκηνή στο Δήμο;
Μ.Φ.:
Διάφορες συνθήκες, που δεν είναι ώρα να αναλυθούν, δημιούργησαν την πλαστή εικόνα ότι ο σημερινός Δήμαρχος είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην πόλη. Χρέος μας είναι τους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Στη δημοκρατία η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις δεν μπορεί να υποκαθιστούν την πολιτική ουσία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως πολύ σύντομα θα υπάρχουν δομικές πολιτικές ανακατατάξεις στην Γλυφάδα. Άλλωστε και η ίδια η παράταξη του Δημάρχου έχει συνταραχθεί από έριδες, κάτι που δείχνει πως η εικόνα που με κόπο φιλοτεχνήθηκε, είναι επίπλαστη.

[Π]: Πως κρίνετε την παρουσία του σημερινού Δημάρχου; Επιτυχή ή όχι;
Μ.Φ.:
Με μία λέξη αδιάφορη! Κοιτάξτε, για να μπορέσεις να αξιολογήσεις το έργο ενός Δημάρχου θα πρέπει να δεις τι παρέλαβε και τι παραδίδει. Θεωρώ πως μία βόλτα στις γειτονιές θα απαντήσει στο ερώτημα σας. Έχοντας πλήρη γνώση για το τι έργα και δράσεις είχαμε δρομολογήσει ως διοίκηση πριν αναλάβει ο σημερινός Δήμαρχος μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η συμβολή του στην ολοκλήρωση τους ήταν μηδαμινή. Ο κ. Παπανικολάου είχε και έχει ως βασική προτεραιότητα την προσωπική του προβολή. Πάγια θέση μου είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως σκαλοπάτι για προσωπική ανέλιξη. Όσοι το κάνουν προσβάλουν το θεσμό και τους πολίτες. Το χειρότερο όμως είναι πως λόγο αυτής της αδράνειας η Γλυφάδα έμεινε στάσιμη ενώ οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

[Π]: Η εμπειρία σας σε τι νομίζετε ότι θα ωφελήσει το Δήμο της Γλυφάδας εάν εκλεγείτε;
Μ.Φ.:
Σήμερα, δεν αρκεί η εμπειρία και η ικανότητα ενός μόνο ανθρώπου, ενός ικανού αυτοδιοικητικού, αν και είναι μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις και να χρησιμοποιήσεις κυρίως για να αποφύγεις μια σειρά από παγίδες. Σήμερα απαιτείται η δημιουργία ισχυρής ομάδας που να συνδυάζει την εμπειρία και γνώση με τον ενθουσιασμό και την δυναμική νέων ανθρώπων. Πόλυ σύντομα θα παρουσιάσουμε στους πολίτες την ομάδα που θα δώσει στη Γλυφάδα μια νέα προοπτική.

[Π]: Πιστεύετε ότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος είναι καλύτερα να έχει κομματικές δεσμεύσεις ή όχι;
Μ.Φ.:
Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές προκλήσεις με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος. Σαφώς και όλοι μας έχουμε τις πολιτικές μας αναφορές, όμως επιδίωξη μου είναι να ενεργοποιήσω όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις ώστε να οδηγηθούμε στη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας που θα δώσει μια νέα ώθηση στην πόλη. Οι πολιτικές που ασκούνται δεν είναι ουδέτερες, συχνά έχουν ιδεολογικό περιεχόμενο, όμως η πόλη ήταν και παραμένει προτεραιότητά μου. Στα πολλά και καθημερινά άλλωστε, κριτήριό μας είναι μόνο οι ανάγκες του πολίτη και μέτρο μας η κοινή λογική.

[Π]: Άλλη εποχή τότε, άλλη τώρα. Ποιες διαφορές επισημαίνετε εσείς;
Μ.Φ.: Τα κριτήρια επιλογής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ αυστηρά και τελείως διαφορετικά από τις εθνικές εκλογές. Η σχέση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες είναι αδιαμεσολάβητη. Ο πολίτης πια ψηφίζει για Δήμαρχο αυτόν που θεωρεί ικανό να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του και όχι αυτόν που θα του υποδείξει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ή κάποιο ισχυρό μέσο ενημέρωσης ή σύστημα συμφερόντων. Όπως είπα ξανά, εδώ γνωριζόμαστε όλοι καλά και δεν μπορούμε ούτε να κρυφτούμε, ούτε να υποδυθούμε κάτι που δεν είμαστε.

“O,τι κάνω, το κάνω καθαρά από αγάπη για την πόλη που μεγάλωσα. Η φιλοδοξία μου είναι αυτή και μόνο και αυτό είναι ήδη αποδεδειγμένο. Η Γλυφάδα μπορεί, οι πολίτες γνωρίζουν, εμείς έχουμε όρεξη και σχέδιο για να την κάνουμε καλύτερη, φιλικότερη, έξυπνη και ασφαλή”.

[Π]: Το σύστημα της απλής αναλογικής προωθεί τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων. Πιστεύετε ότι ο Μάκης Φιλόπουλος μπορεί να συνεργαστεί και με ποιον;
Μ.Φ.:
Σταθερή μου άποψη είναι πως, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεγάλες τομές και αλλαγές αν πρώτα δεν έχεις δημιουργήσει συναινέσεις με ευρύτερες δυνάμεις. Όποιος τοποθετεί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του πάνω από τα προβλήματα της πόλης είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Την περίοδο που ήμουν σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο επιδίωκα πάντα οι τελικές αποφάσεις να είναι προϊόν συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και αυτό θα πράξω και αν οι πολίτες μας δώσουν την εντολή, γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Άλλωστε παρατηρώντας τη στάση ορισμένων στελεχών και επικεφαλείς άλλων παρατάξεων θεωρώ πως μόνο εγώ και η παράταξη μου έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ότι αφορά τις συναινέσεις και τις συνεργασίες. Εμείς κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα καταθέσουμε δημόσια τις προτεραιότητες μας και θα ζητήσουμε από τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν. Σε σχέση με το ερώτημα σας με ποιόν, θα ήθελα να σας πω πως αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες την ημέρα των εκλογών με την ψήφο τους.

[Π]: Η Γλυφάδα σήμερα είναι μιας άλλης μορφής πόλη. Ποια είναι τα προβλήματά της, ποια τα υπέρ και τα κατά της;
Μ.Φ.:
Η Γλυφάδα είναι ένας υπερτοπικός προορισμός. Ο χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί ως το μεγαλύτερο υπαίθριο mall είναι ακριβής. Όμως η ραγδαία του ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακολουθηθεί από αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Αυτό από μόνο του απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο που η εφαρμογή του θα επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής- επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης, δίχως όμως να αλλοιώνεται η ταυτότητα και να διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων. Σαφώς και θα πρέπει να είμαστε φιλόξενοι στους επισκέπτες μας αλλά πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι αυτοί που ζουν στην πόλη.

[Π]: Είναι σίγουρο ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα επηρεάσει τη ζωή της πόλης από κάθε πλευρά. Είστε έτοιμος να συνεργαστείτε με τους άλλους δύο δημάρχους για το καλό της Γλυφάδας και της περιοχής;
Μ.Φ.:
Το θεωρώ αυτονόητο για αυτό άλλωστε αδυνατώ να καταλάβω τη στάση του σημερινού Δημάρχου ο οποίος και αποχώρησε από τη συζήτηση. Η επένδυση στο Ελληνικό ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα και θα αλλάξει το τοπίο. Ο Δήμος Γλυφάδας πρέπει να είναι παρών στις εξελίξεις έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, ως προορισμός ποιότητας και κύρους.

[Π]: Παρατηρούμε ότι στις μαρίνες της Γλυφάδας δεν έχουν γίνει και μεγάλες αλλαγές. Εσείς τι θα προτείνετε;
Μ.Φ.:
Το ζήτημα αυτό είναι διαχρονικό. Κυρίως σχετίζεται με τη ρηχή αντίληψη που έχει κυριαρχήσει σχετικά με τις μαρίνες που αντιμετωπίζονται μόνο ως πηγή εσόδων για το Δήμο και μάλιστα δίχως αξιοποίηση των δυνητικών δυνατοτήτων τους. Εμείς θα δούμε το θέμα πιο συνολικά. Θα το συνδέσουμε με την ευρύτερη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, όσο και της πρόσβασης στο βουνό. Θα καταθέσουμε συνολικό πλάνο για την πόλη. Με στόχο την επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου ανάπτυξης, πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις δικές του ανάγκες αειφορίας.

[Π]: Θα μπορούσε η Γλυφάδα να γίνει ένας τουριστικός πόλος; Πως νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλλει ο Δήμος σε αυτό;
Μ.Φ.:
Η αύξηση της τουριστικής ανάπτυξης στην Αττική τα τελευταία χρόνια δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι υπάρχουσες και οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μας σε συνδυασμό με το AirBNB μετατρέπουν την Γλυφάδα σε τουριστικό προορισμό, υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, μια και πάντα ήταν ένας έμμεσος έστω προορισμός. Απλώς, όπως τόσα άλλα έτσι και το τουριστικό προϊόν έχει μεταβληθεί ριζικά. Δεν αρκούν πλέον μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες και στέκια φαγητού. Ο Δήμος πέρα από την ανάγκη κατασκευής νέων υποδομών και υπηρεσιών οφείλει να προχωρήσει σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της πόλης, ώστε να προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες. Η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες εσόδων που θα μας επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

[Π]: Αν βρεθεί κάποιος μπροστά από την κάλπη γιατί να ψηφίσει τον Μάκη Φιλόπουλο και όχι κάποιον άλλο;
Μ.Φ.:
Ζητώ την εντολή των πολιτών για να «πιάσουμε» το νήμα της πόλης από εκεί που το αφήσαμε πριν πέντε χρόνια και να το πάμε βήματα μπροστά. Με μπροστάρηδες ανθρώπους της πόλης, με όραμα και μεράκι για τον τόπο τους. Τώρα πια οι πολίτες έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους και μπορούν να κρίνουν. Έχω αποδείξει με πράξεις ότι μπορώ να συμβάλω θετικά στην εξέλιξη της πόλη μας. Ό,τι κάνω, το κάνω καθαρά από αγάπη για την πόλη που μεγάλωσα. Η φιλοδοξία μου είναι αυτή και μόνο και αυτό είναι ήδη αποδεδειγμένο. Η Γλυφάδα μπορεί, οι πολίτες γνωρίζουν, εμείς έχουμε όρεξη και σχέδιο για να την κάνουμε καλύτερη, φιλικότερη, έξυπνη και ασφαλή. Η συμμαχία που ετοιμάζουμε και που θα διεκδικήσει την έγκριση των πολιτών, θα είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το Δήμο. Η πιο ανθρώπινη, η πλέον έμπειρη και η πιο ενθουσιώδης και δυναμική.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Μαρτίου 2019]

Scroll to Top