Η Αισθητική Οδοντιατρική στην υπηρεσία της Αντιγήρανσης

Απόψεις

Mε τα χρόνια η εμφάνιση των δοντιών και του χαμόγελου αλλάζει. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της φθοράς που συμβαίνει με τις δεκαετίες «χρήσης» τους και της έλλειψης επαρκούς φροντίδας τους. Έτσι, καθώς τα χρόνια περνάνε τα δόντια και τα ούλα φαίνονται λιγότερο υγιή και το χαμόγελο λιγότερο νεανικό, τονίζοντας ακόμη περισσότερο της ρυτίδες γήρανσης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο πρόσωπο.
Γνωρίζοντας ότι το χαμόγελο είναι αυτό που μαγνητίζει το βλέμμα πρέπει να φροντίσουμε είτε να διατηρήσει τη νεανικότητά του είτε να του επαναφέρουμε τη φρεσκάδα του παρελθόντος. Όσο και αν φροντίζουμε για την αγορά καλλυντικών που υπόσχονται νεανική, σφριγηλή επιδερμίδα και όσο η σύγχρονη κοσμητική- πλαστική χειρουργική διορθώνει ατέλειες του προσώπου και σημάδια του χρόνου, το χαμόγελο είναι αυτό που πρωτίστως θα προσδώσει λάμψη στο πρόσωπο ή θα προδώσει την ηλικία.
Ζώντας σε μια κοινωνία που εκτιμά θετικά την υγεία, την ομορφιά και τη νιότη, η αισθητική οδοντιατρική κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται να προσφέρει στον ασθενή όμορφο χαμόγελο, ωραία εμφάνιση χειλιών, σωστές αναλογίες προσώπου. Αναβαθμίζει συνεπώς, αισθητικά την εικόνα όλου του προσώπου.
Με την πάροδο των χρόνων τα δόντια σκουραίνουν, κονταίνουν, χάνουν την διαφάνειά τους, συνωστίζονται (κυρίως τα κάτω πρόσθια). Τα ούλα υποχωρούν και οι ρίζες των δοντιών γίνονται εμφανής, επηρεάζοντας δυσμενώς το χαμόγελο.
Η τυχόν απώλεια μέρους ή του συνόλου των πίσω δοντιών, όπως και η μείωση του όγκου των υπολοίπων, δημιουργεί εικόνα κουρασμένου και γερασμένου προσώπου. Καθώς με τα χρόνια οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν και χάνουν τη στήριξή τους, ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στο άνω χείλος και στα πλάγια των χειλιών συνθέτοντας μια εικόνα καταπόνησης και θλίψης.
Σήμερα, χάρη στην Αισθητική Οδοντιατρική επιτυγχάνουμε την ανανέωση του χαμόγελου εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι οι ακόλουθες:
Λεύκανση: Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί μια απλή, απόλυτα συντηρητική μέθοδο αντιγήρανσης. Αποτελεί την θεραπεία εκλογής όταν το κύριο αισθητικό πρόβλημα είναι τα σκούρα δόντια.
Bonding ρητίνης: Πρόκειται για μια επίσης συντηρητική διαδικασία, κατά την οποία συγκολλάται σύνθετη ρητίνη πάνω στο δόντι. Με το bonding ρητίνης επιτυγχάνεται το κλείσιμο κενών μεταξύ των δοντιών, η τροποποίηση σχήματος, η αλλαγή χρώματος, η αποκατάσταση καταγμάτων κ.ά.
Veneers πορσελάνης: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με το Bonding ρητίνης , αλλά και πιο σύνθετα, διορθώνονται επίσης με τις Όψεις Πορσελάνης. Ανάλογα με το περιστατικό, απαιτείται ελάχιστος ή καθόλου τροχισμός του δοντιού. Οι όψεις αυτές είναι πολύ λεπτά φύλλα πορσελάνης. Συγκολλόνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη. Σε σχέση με τις όψεις (bonding) ρητίνης είναι πιο ανθεκτικές στη διατήρηση του χρώματος και του σχήματος. Οι Veneers πορσελάνης είναι υπεύθυνες για πολλά από τα όμορφα, νεανικά χαμόγελα που βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στον καθημερινό κόσμο.
Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες ή γέφυρες από ζιρκονία: Πρόκειται για αποκαταστάσεις που δεν έχουν μέταλλο. Έτσι αποδίδεται η αισθητική των φυσικών δοντιών και αποφεύγεται το γκριζάρισμα των ούλων από το μέταλλο.
Λευκά σφραγίσματα: Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους μικρο-συγκόλλησης και τα νέα, ανθεκτικά υλικά ρητινών, αντικαθίστανται τα μεταλλικά, μαύρα σφραγίσματα στα πίσω δόντια με λευκά. Έτσι τα δόντια αποκτούν ξανά το φυσικό τους χρώμα και το χαμόγελο αντανακλά αίσθηση υγείας.
Ένθετα – επένθετα ρητίνης ή πορσελάνης: Επιτυγχάνουν την αποκατάσταση οπισθίων δοντιών, που έχουν μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας. Τα ένθετα – επένθετα εξασφαλίζουν υψηλή αισθητική, μακροβιότητα και βιοσυμβατότητα. Συγχρόνως επαναφέρουν τη στοματική κοιλότητα στην αρχική νεανική της εικόνα.
Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Οι αισθητικές θεραπείες με ενέσεις υαλουρονικούοξέως επιτυγχάνουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω, χωρίς νυστέρι. Ο αισθητικός οδοντίατρος επεμβαίνει κυρίως στην περιοχή γύρω από το στόμα. Με το υαλουρονικό οξύ επιδιορθώνονται οι ρινοχειλικές αύλακες. Εξομαλύνονται και μειώνονται οι ρυτίδες του καπνιστή στο άνω χείλος. Βελτιώνεται η εμφάνιση των χειλιών είτε τονίζοντας το περίγραμμά τους είτε αυξάνοντας ελαφρά τον όγκο τους.
Με την Αισθητική Οδοντιατρική συνδυάζουμε επιστήμη και τέχνη για να σχεδιάσουμε και να ανακατασκευάσουμε το ‘ώριμο’’ χαμόγελο και να προσφέρουμε μέχρι και 10-15 χρόνια νεότητας. Στα χέρια των κατάλληλα εκπαιδευμένων οδοντιάτρων η Αισθητική Οδοντιατρική μπορεί να λειτουργήσει ως Dental Face Lifting (οδοντικό λίφτινγκ αντιγήρανσης). Καθώς η θεραπεία αυτή ανανεώνει την εικόνα του προσώπου χωρίς καμία χειρουργική παρέμβαση, είναι ορθότερο να προηγηθεί πριν από οποιοδήποτε λίφτινγκ προσώπου. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τίποτα στην εμφάνισή μας δεν είναι πιο αποκαλυπτικό από το χαμόγελό μας. Είναι κάτι σαν την προσωπική μας υπογραφή!

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Φεβρουαρίου 2019]