Τέλος οι «παρατασιούχοι» στο Δήμο Αλίμου – «Ελλείψει πρότασης» σταματούν την εργασία τους

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δεν πήρε κάποια απόφαση το δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Αλίμου το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου 2018 όσων αφορά το ζήτημα των παρατασιούχων στην καθαριότητα. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν μετέωροι, παραμονές των εορτών, και ο Δήμος με ελλείψεις προσωπικού στο καίριο πόστο της καθαριότητας.
Το ζήτημα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. όμως η αναβολή του θέματος έδωσε μια ανάσα 10 ημερών στους παρατασιούχους να ελπίζουν ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί.
Στο τραπέζι όμως δεν έπεσε καμία πρόταση ούτε από τη Διοίκηση ούτε από την Αντιπολίτευση.
Το μόνο που ακούστηκε ήταν αγωνία από τα χείλη του Δημάρχου για τους εργαζόμενους και επικρίσεις και επίρριψη ευθυνών προς την αντιπολίτευση του Δήμου, απούσα και παρούσα.
Η μόνη πρόταση από τον Πρόεδρο των Εργαζομένων δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος από την Διοίκηση κι έτσι το σώμα ματαίωσε τη λήψη απόφασης «ελλείψει πρότασης».

Eσπασε το τεντωμένο σκοινί στο οποίο ακροβατούσαν οι «παρατασιούχοι» στο Δήμο Αλίμου και έτσι βρέθηκαν μετέωροι δίχως εργασία, παραμονές των εορτών. Από αυτή την εξέλιξη όμως πλήγμα δέχεται και ο Δήμος που μένει χωρίς προσωπικό στην καθαριότητα σε μια καίρια χρονική στιγμή καθώς οι γιορτές πάντα απαιτούν παραπάνω προσπάθεια στο να διατηρείται καθαρή η πόλη και επίσης είναι και μια προεκλογική χρονιά στην οποία καμία διοίκηση δεν επιθυμεί να χρεωθεί απολύσεις και βρώμικη πόλη. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους, συνεχίζοντας το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας.

Στραβό το κλίμα από την αρχή

Η δημοτική Αρχή το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου 2018 ζορίστηκε αρκετά αφού κλήθηκε να διαχειριστεί μια κατάσταση την οποία όπως φάνηκε δεν είχε εκτιμήσει εξ αρχής τα πιθανά σενάρια έκβασής της. Βέβαια τα πράγματα φαινόντουσαν από την αρχή της συνεδρίασης ότι δεν θα κυλούσαν και τόσο ομαλά μέχρι να φθάσει το σώμα στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν και αυτό που αφορούσε τους «παρατασιούχους».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, περίπου 40 λεπτών, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που ήταν στην ώρα τους να δυσανασχετήσουν με την συμπεριφορά των συναδέλφων τους. Μάλιστα σχολιάστηκε και από την παράταξη «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» η απαξιωτική συμπεριφορά στην συστηματική καθυστέρηση προσέλευσης των δημοτικών συμβούλων κυρίως της διοίκησης.
Αυτό δεν βοήθησε ώστε το κλίμα της συνεδρίασης να ξεκινήσει σε χαμηλούς τόνους και από την αρχή ο Δήμαρχος ύψωσε τη φωνή του εξηγώντας ότι η παρουσία η δική του δεν επηρεάζει την απαρτία και δικαιολογώντας τους δημοτικούς του συμβούλους ότι δύναται να απουσιάσουν λόγω υποχρεώσεων του Δήμου.
Στην πορεία της συζήτησης προκλήθηκε ένταση μεταξύ του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και του Θάνου Ορφανού, όταν ο τελευταίος στα προ ημερησίας έθεσε ερωτήματα στο Δήμαρχο. Ο Ανδρέας Κονδύλης του απάντησε με απαξιωτικό τρόπο λέγοντας του ότι τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνι και τον αποκάλεσε «ψεύτη» επειδή ο Θάνος Ορφανός ισχυρίστηκε ότι επί θητείας του είχε άλλα τρία σημεία για να τοποθετηθεί η πεζογέφυρα. Ο Ανδρέας Κονδύλης τον προκάλεσε να του φέρει τις εγκρίσεις – αποφάσεις αυτές διότι ο ίδιος είχε τελείως διαφορετική εικόνα.
Η ένταση συνεχίστηκε και στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στις ερωτήσεις με αποτέλεσμα ο Νίκος Παπανικολάου να μην τοποθετηθεί καθόλου λέγοντας ότι ενώ η πρόθεση του αρχικώς ήταν να μιλήσει τελικώς «δε θα το κάνω διότι είναι ενάντια στον πολιτικό μου πολιτισμό αυτό το κλίμα».
Ο Ανδρέας Κονδύλης συμφώνησε με τον Νίκο Παπανικολάου και συνέχισε ζητώντας του να κάνει υποδείξεις στον επικεφαλής της παράταξής τους. Συνέχεια δε δόθηκε αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν απάντησαν στον Δήμαρχο και έτσι κάποια στιγμή ολοκλήρωσαν τα προ ημερησίας και πέρασαν στα θέματα προς συζήτηση, τακτικά και έκτακτα.
Το κλίμα όμως είχε ήδη διαμορφωθεί, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν ήδη εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για αυτή τη συμπεριφορά είτε από μικροφώνου, είτε στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν και έτσι τα πράγματα πήραν την τροπή που ακολουθεί.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συνεδρίαση εκτός από καθυστερημένα άρχισε χάριν στην αντιπολίτευση που ήταν παρούσα και έτσι είχε ακριβώς 17 δημοτικούς συμβούλους παρόντες για να γίνει το συμβούλιο.

Επί της ουσίας… Καμία πρόταση

Ήρθε η στιγμή να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο το 31ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε «Επανασυζήτηση του θέματος σχετικά με το ζήτημα των “παρατασιούχων” στον Δήμο Αλίμου κατόπιν της υπ’ αριθμ. 364/2018 απόφασης Δ.Σ.». Σε συνέχεια της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, στις 26 Νοεμβρίου 2018, το σώμα καλείτο εκ νέου να λάβει μια απόφαση. Η απόφαση αυτή όμως έπρεπε να ληφθεί βάσει κάποιας πρότασης ή προτάσεων.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση τέθηκαν οι προτάσεις αναβολής από την κ. Καμαρινού και την παράταξη Άνω Κάτω στο Καλαμάκι, τέθηκε και η πρόταση να πάει στον ΥΠΕΣ ο Δήμαρχος και να συζητήσει το θέμα των παρατασιούχων από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, θέμα το οποίο κάλυψε εκτενώς στο προηγούμενο φύλλο του ο Παλμός.
Τώρα η κα Καμαρινού ήταν απούσα λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε και έτσι έστειλε επιστολή με την οποία αιτιολογούσε στον Πρόεδρο της απουσία της από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συνάμα ζητούσε να ληφθεί απόφαση που να εξασφαλίζει μόνιμα τους ανθρώπους αυτούς.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όσοι δεν έλειπαν εξ αρχής από τη συνεδρίαση, είχαν αποχωρήσει από προηγούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες εισηγήσεις στα σημαντικά ζητήματα του «Τρουμπάρι» και του «Ρέματος Πικροδάφνης» και έτσι στα έδρανα είχαν μείνει μερικοί σύμβουλοι της διοίκησης και από την αντιπολίτευση οι Γιάννης Πέτσας, Ευάγγελος Ευαγγελίου και οι τρεις δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι».
Ο Δήμαρχος επαίνεσε την συμπεριφορά της απούσας Κυριακής Καμαρινού, η οποία αν και σε ανάρρωση μερίμνησε να στείλει επιστολή και να πει την άποψη της και καταδίκασε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι έφυγαν για να μην συζητήσουν το θέμα των παρατασιούχων. Μεγάλες ευθύνες έριξε στην παράταξη «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» τονίζοντας στην όλο κατηγορίες τοποθέτησή του ότι δεν ανοίγουν το στόμα τους να πουν την πρότασή τους στο καίριο αυτό θέμα «ενώ πριν ήταν λαλίστατες». Επέρριψε ευθύνες λέγοντας ότι η πρόταση αναβολής ήταν για να καθυστερήσουν τις διαδικασίες. Έφθασε μάλιστα στο σημείο ο Ανδρέας Κονδύλης να λέει επανειλημμένα ότι «ντρέπομαι για την αντιπολίτευση. Λυπάμαι που λεγόμαστε και συνάδελφοι. Τέτοια ξευτιλισμένη συμπεριφορά δεν έχει γίνει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο» και άλλα τέτοια.
Βέβαια η παράταξη «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» διαφωνώντας με τη διαχείριση από την δημοτική αρχή και των προηγούμενων θεμάτων (Τρουμπάρι και Ρέμα Πικροδάφνης) είχε ανακοινώσει από την αρχή ότι θα μείνει στη συνεδρίαση αλλά θα δηλώσει «παρών».
Αυτό εξόργισε το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Σύρμα, Σιμητροπούλου και Διαμαντή που τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Μόνη πρόταση από τον Πρόεδρο των Εργαζομένων

Ο μόνος που έθεσε πρόταση στο τραπέζι ήταν ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Πήρε το λόγο και είπε στο Προεδρείο του Δ.Σ. να αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος και ο Δήμαρχος και να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους. «Κύριε Δήμαρχε, σας προτείνω να πάρουμε απόφαση εμείς οι δύο. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Δεν φοβάμαι και θα υπογράψω με ευθύνη. Ζητώ την παραμονή των συναδέλφων μέχρι την τελευταία ημέρα που έχει υποδείξει ο κ. Δήμαρχος (κι εννοούσε τις 27 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε ακουστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που συζητήθηκε το θέμα). Ο Δήμαρχος όμως είπε στον κ. Γεωργακόπουλο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και έτσι δεν τέθηκε αυτή η πρόταση προς ψήφιση όπως και καμία άλλη.

Τέλος οι παρατασιούχοι, ελλείψει πρότασης

Το θέμα έκλεισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνος Γαρυφαλάκης ο οποίος πριν λήξει τη συνεδρίαση είπε «ελλείψει προτάσεως ματαιώνεται η λήψη απόφασης».

Μπορούσε να γίνει αλλιώς;

Η κατάσταση αυτή έφερε στη μνήμη στους παλαιότερους ότι κατά το παρελθόν οι διοικήσεις έχουν πάρει ρίσκα στο να κρατήσουν εργαζόμενους συμβασιούχους πλέον της οριζόμενης προθεσμίας εξαιτίας των αναγκών που προκύπτουν στις υπηρεσίες του Δήμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν στον όμορο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης όπου προ δυο ετών περίπου, Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος αντιμετώπιζε πρόβλημα με το προσωπικό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι παρατασιούχοι έμεναν απλήρωτοι και ο ίδιος αν δεν τους κρατούσε κινδύνευε να κλείσει σταθμούς ή να τους υπολειτουργεί, δημιουργώντας μείζονα θέματα σε ένα καίριο κοινωνικό τομέα. Ο ίδιος τότε έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ύστερα από τη διαλογική συζήτηση που έγινε πρότεινε να μην πάρει κανένας δημοτικός του σύμβουλος το ρίσκο ή σύμβουλος της αντιπολίτευσης, παρά μόνο ο ίδιος με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και να πληρώσουν με «εντέλεσθαι» το προσωπικό των παρατασιούχων στο Δήμο τους. Τότε το σώμα του έδωσε την εντολή να το πράξει.
Κάτι τέτοιο δεν είδαμε να συμβαίνει στο Δήμο Αλίμου. Το μόνο που είδαμε ήταν η ευθύνη να γίνεται μπαλάκι και ο μεν να κατηγορεί τον δε για την απόλυση των παρατασιούχων, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει πολιτική βούληση και πρόταση. Δυστυχώς όσοι παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, απογοητεύτηκαν από το επίπεδο των διαλόγων που ακούστηκαν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Δεκεμβρίου 2018]

Scroll to Top