Κανονισμός απονομής μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης < 1 λεπτό

Μια επίσημη διαδικασία απονομής μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων θέσπισε με την έγκριση του κανονισμού ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. «Επειδή ως διαδικασία δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αλλά είναι απόφαση που παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθήσαμε να οριοθετήσουμε τις τρεις τιμητικές διακρίσεις σε έναν κανονισμό», είπε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο κανονισμός απαρτίζεται από τέσσερα άρθρα. Τα πρώτα τρία αφορούν και την κάθε μια τιμητική διάκριση ενώ το τέταρτο άρθρο τον ίδιο τον κανονισμό επιτρέποντας μελλοντικά τροποποιήσεις του ή και κατάργησή του. Έτσι ο Δήμος ΟΜΟΦΩΝΑ θεσμοθέτησε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου τα εξής:

Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης

Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου. Απονέμεται σε αρχηγούς κρατών, αρχηγούς Εκκλησιών, Προέδρους Κυβερνήσεων, Ιδρύματα και σε διατελέσαντες Δημάρχους της πόλης και Δημάρχους αδελφοποιημένων Δήμων κατά την τελετή της Αδελφοποίησης.
Η απόφαση για την απονομή αυτή λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την απονομή, γίνεται ειδική προς το σκοπό αυτό συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας α) αναγιγνώσκεται η απόφαση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και β) ο Δήμαρχος απονέμει το μετάλλιο. Ο χώρος της απονομής, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να είναι άλλος από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η διάκριση αυτή είναι δυνατόν να συνδυαστεί ταυτόχρονα με την απονομή και άλλης τιμητικής διάκρισης. Συνοδεύεται από ειδικό δίπλωμα στο οποίο αναγράφεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίτιμος Δημότης

Ο Επίτιμος Δημότης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι τιμητική διάκριση που απονέμεται σε μη δημότες του, Έλληνες ή ξένους που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες και σε κάθε άλλο πρόσωπο για την προσφορά του. Μπορεί να συνδυάζεται με ταυτόχρονη απονομή και άλλης διάκρισης.
Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ανακήρυξη του Επίτιμου Δημότη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποιείται σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναγιγνώσκει την απόφαση και στη συνέχεια ο Δήμαρχος εξαίρει την προσφορά του τιμώμενου προσώπου και του απονέμει το ειδικό δίπλωμα στο οποίο αναγράφεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετάλλιο Διακρίσεως

Το μετάλλιο Διακρίσεως είναι τιμητική διάκριση και απονέμεται σε: Πρόεδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων, Πρεσβευτές Ξένων Κρατών, Νομικά Πρόσωπα (Οργανώσεις, Ιδρύματα, Σωματεία) σε πολίτες που έχουν διακριθεί στους τομείς των Επιστημών, των Τεχνών, του Αθλητισμού, της Πολιτικής, της Κοινωνικής και Επιχειρηματικής Δράσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η απόφαση για την απονομή αυτή λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η απονομή γίνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε ειδική τελετή. Ο χώρος της απονομής, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να είναι άλλος από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη τιμητική διάκριση.

Τροποποίηση του Κανονισμού

Σύμφωνα με το 4ο άρθρο του κανονισμού προβλέπεται κατάργηση, αντικατάσταση ή τροποποίησή του μόνο με αιτιολογημένη απόφαση Δημοτικού συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Οκτωβρίου 2018]

Scroll to Top