Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Mε κάθε επισημότητα και με πρωτόκολλο που επιτάσσει και η συστέγαση με το στρατόπεδο της ΕΤΗΜ, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, κι έτσι ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το νέο κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή πρόκειται για «ένα έργο που σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση 42 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Ο Ιερός Ναός του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε με δωρεά του Θανάση Μαρτίνου, τον οποίο και ευχαρίστησαν θερμά όλοι κατά τη διάρκεια των θυρανοιξίων το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου.
Ο χώρος του νέου κοιμητηρίου ξεκινά ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι στην περιοχή της Τερψιθέας, βρίσκεται δηλαδή εκτός οικιστικής ζώνης. Σε τμήμα της έκτασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στρατιωτικό κοιμητήριο, για την Πολεμική Αεροπορία. Στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε και μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας μας από την ίδρυσή της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Μια μέρα που η Γλυφάδα μας βγαίνει οριστικά από ένα δραματικό αδιέξοδο και το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κοινωνία μας για δεκαετίες επιλύεται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το συναίσθημα που σε κατακλύζει, το ψυχολογικό φορτίο που σηκώνεις, όταν ως δήμαρχος της πόλης έρχεται ένας συμπολίτης σου και εξομολογείται με πόνο καρδιάς ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία κατοικία για τον δικό του άνθρωπο ή όταν σου μεταφέρει το δράμα της εκταφής ενός συγγενικού του προσώπου. Από σήμερα η πόλη μας διαθέτει επιτέλους το χώρο όπου με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, με πολιτισμό, χωρίς προβλήματα, μπορούμε να αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας που φεύγουν, όπως άλλωστε επιτάσσει και η εκκλησιαστική μας παράδοση», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε με συγκίνηση ότι το μνημείο πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας φιλοξενεί όλα τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, από τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη το 1912 μέχρι το Νίκο Βασιλείου το 2018, που ευχήθηκε να είναι και ο τελευταίος πεσών.
«Στον ιερό αυτό χώρο θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη διά της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές.
Το παρών στην τελετή έδωσαν ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι Δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας Τάσος Γαϊτάνης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Γλυφάδας και αρκετοί πολίτες.
Σε δήλωσή του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την έναρξη του νέου κοιμητηρίου τόνισε: «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο για το μεγάλο αυτό έργο, όπως και θερμές ευχαριστίες στον μεγάλο δωρητή κ. Θανάση Μαρτίνο που κατασκεύασε την υπέροχη εκκλησία. Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι προσωπική δικαίωση γιατί εδώ και χρόνια πάλεψα για την συγκεκριμένη λύση. Όταν η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την δημιουργία ενός αυθαίρετου νεκροταφείου -που δεν μπορούσε να αδειοθοτηθεί και να λειτουργήσει- εναντιώθηκα πλήρως, αναλαμβάνοντας συνειδητά το πολιτικό κόστος, αφού η ανάγκη για ανεύρεση χώρου ταφής αποτελούσε διαχρονικά πάνδημο αίτημα. Τελικά εκείνη η λύση κρίθηκε παράνομη με αποτέλεσμα την εκταφή όσων είχαν ενταφιασθεί».
Η ολοκλήρωση του έργου του νέου δημοτικού κοιμητηρίου αποτυπώνει και τον αρχικό του αρχιτεκτονικό στόχο, που ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου το φυσικό περιβάλλον θα κυριαρχεί, ενώ η τελική αίσθηση και εικόνα του χώρου δεν θα προσομοιάζει την συνήθη εικόνα των νεκροταφείων της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο και το δομημένο τοπίο. Οι περιοχές ταφής στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου δεν αποτελούνται από εμφανείς διαμορφώσεις τάφων, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα κοιμητήρια της χώρας μας, αλλά βρίσκονται καλυμμένες μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους και παράλληλα διατηρούν το χαρακτήρα φυσικής διαμόρφωσης αυτού. Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.000 δέντρα, ενώ ο Δήμος Γλυφάδας κατασκεύασε παράλληλα νέα περιμετρική οδό, με φωτισμό και περίφραξη, καθώς και τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων του κοιμητηρίου.

Κάτι ξέχασε ο Δήμαρχος…;

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια και ονομαστικά σε όσους βοήθησαν στο δύσκολο και μεγάλο αυτό έργο, ευχαριστώντας τους. Όταν όμως αναφέρεις ονομαστικά και με λεπτομέρειες ανθρώπους και γεγονότα υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεχαστεί κάποιος και να μην αναφερθεί ενώ έχει συνεισφέρει και έχει βάλει ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια. Η απορία αυτή εκφράστηκε από τον κόσμο που ήξερε ότι στις ενέργειες για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου είχε ουσιαστικά συμβάλλει και ο εντεταλμένος για θέματα Κοιμητηρίου και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Γλυφάδας Μάριος Κασσέρης. Ο κ. Κασσέρης είχε τρέξει όλο το προηγούμενο διάστημα για να καταρτιστεί ένας πλήρης κανονισμός, σύγχρονος και επικαιροποιημένος ο οποίος θα έθετε εκ προοιμίου σε άριστη λειτουργία και τα δύο κοιμητήρια του Δήμου. Το τρέξιμο αυτό μπορεί να εκτιμήθηκε σε άλλη στιγμή από τον Δήμαρχο, όπως κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου όπου και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μάριο Κασσέρη όμως στην επίσημη τελετή δεν ακούστηκε κουβέντα, ούτε ένα απλό «ευχαριστώ στον Μάριο Κασσέρη που έκανε την προετοιμασία και την κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων». Ασφαλώς και ο κανονισμός λειτουργίας είναι το Α και το Ω για να λειτουργήσει ένα κοιμητήριο και ο Δήμαρχος ήταν σίγουρος ότι ο Μάριος Κασσέρης θα το έβγαζε άρτια εις πέρας και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα. Παρόλο που ανέλαβε τα καθήκοντα αυτά λίγους μήνες και όχι από την αρχή των ενεργειών για την παραχώρηση του χώρου για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου. Γιατί λοιπόν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε αυτόν; Παράλειψη; Το άγχος της στιγμής; Μα η ομιλία του ήταν ήδη γραμμένη είπαν κάποιοι. Βέβαια το θετικό είναι ότι ο κόσμος γνωρίζει την προσφορά του Μάριου Κασσέρη έχοντας δει και προγενέστερες δράσεις του και γι’ αυτό εκφράστηκαν και αυτές οι απορίες. Εύλογα θα προσθέσουμε εμείς.

Μισθώνει άλλα 20 στρέμματα από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας

Μπορεί οι πανηγυρισμοί της Δημοτικής Αρχής να είναι μεγάλοι για την παραχώρηση της έκτασης και τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου στη Γλυφάδα όμως φαίνεται πως ο χώρος αυτός δεν τους φτάνει αφού δεν πέρασαν δυο ημέρες από τα θυρανοίξια και ήρθε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να μισθώσει ο Δήμος επιπλέον 20 στρέμματα από το στρατόπεδο προς εμπορική χρήση για τη λειτουργία του Κοιμητηρίου. Όπως είπε ο Δήμαρχος στην προφορική του εισήγηση την μίσθωση των 20 στρεμμάτων την έχει ήδη εγκρίνει το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας και εκκρεμεί να πάρει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας. Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να εντάξει στον εκεί χώρο το κυλικείο και πάρκινγκ χρησιμοποιώντας μια αποθήκη της Αεροπορίας που ήδη υφίσταται. Η αποθήκη αυτή θα αδειάσει και ο Δήμος δεσμεύεται να βρει χώρο να την αντικαταστήσει, όμως έτσι μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα για να δημιουργηθεί το κυλικείο αφού η εγκατάσταση προϋπάρχει. Θα χρειαστεί βέβαια τροποποιήσεις και νέα περίφραξη για να διαχωριστεί και αυτό το τμήμα από το χώρο του στρατοπέδου, όπως έγινε και με την υπόλοιπη έκταση του κοιμητηρίου. Από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας δίδεται περίοδος χάριτος 8 μηνών και ο Δήμαρχος τόνισε ότι δε δεσμεύεται πουθενά ο Δήμος σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η εμπορική χρήση. Το χώρο ο Δήμος της Γλυφάδας θα τον μισθώσει για 12 έτη με αντίτιμο 5.000 ευρώ / μήνα σε περίπτωση που δεν έχει εμπορική χρήση εντός του παρά μόνο χρήση του. Αν μισθωθεί και γίνει το κυλικείο τότε ο Δήμος θα καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ / μήνα και σε περίπτωση που το κυλικείο μισθωθεί πλέον των 10.000 ευρώ τότε για το υπερβάλλον ποσό θα πληρώνει 30 ή 40% επί του ποσού αυτού υπέρ της Αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος σε απαντήσεις δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Το θέμα δεν βρήκε σύμφωνο το σύνολο του σώματος και ψηφίστηκε Κατά Πλειοψηφία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Νοεμβρίου 2018]

Scroll to Top