Β.Β.Β.: «Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ενημερωτική Εκδήλωση από το Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας

H Διοίκηση του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Ασκληπιείον» Βούλας στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων σε θέματα πρόληψης που διοργανώνει το Νοσοκομείο, πραγματοποίησαν την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια».
Στην Εκδήλωση συμμετείχαν ως συντονίστρια η Δρ. Οικονόμου Μαρία, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» και ως ομιλητές, η κυρία Διπλού Αγγελική, MSc Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» με θέμα «Ιστορία των εμβολίων: Παρελθόν, Παρόν καιΜέλλον», ο κύριος Κατσάρας Γεώργιος, MSc, Παιδίατρος της Παιδιατρικής Κλινικής, Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» με θέμα «Εμβόλια για Παιδιά» και κυρία Σπυροπούλου Όλγα-Μαρία, MSc, Παθολόγος της Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» με θέμα «Εμβόλια γιαΕνήλικες».
Η παρουσίαση ξεκίνησε 11:00 κι έληξε 13:30. Μετά τις επιστημονικές εισηγήσεις, ακολούθησε εποικοδομητική ανοικτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι ιατροί του του Νοσοκομείου και κοινό που το αποτελούσαν Γονείς και Εκπαιδευτικοί από την κοινότητα, καθώς και εκπρόσωποι του κλήρου.
Ως βασικά συμπεράσματα της εν λόγω Εκδήλωσης θεωρούνται τα ακόλουθα:
«Τα εμβόλια αποτελούν το πιο σημαντικό επίτευγμα στη δημόσια υγεία αμέσως μετά την εξασφάλιση πόσιμου νερού. Οι δύο αυτές προληπτικές παρεμβάσεις οδήγησαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές.
Η μαζική εφαρμογή τους στον παιδικό πληθυσμό συνετέλεσε στην εξαφάνιση σοβαρών λοιμωδών νόσων με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα όπως ευλογιά, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα στις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες. Παρόλα αυτά πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι δυνατόν να επανεισαχθούν στην Ευρώπη μέσω ταξιδιωτών ή μετακινήσεων πληθυσμών.
Σημειώνεται ότι σε οποιαδήποτε χώρα μειώθηκαν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης λόγω πεποιθήσεων ή κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων για τις λεγόμενες «παιδικές ασθένειες» εμφανίστηκαν επιδημίες.
Παρότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα πλέον σώζουν ζωές, πολλοί γονείς εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι σχετικά με τον εμβολιασμό του δικού τους παιδιού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και στους διάφορους μύθους που περιβάλλουν τα εμβόλια και που συχνά είναι αντίθετα στη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την σύνδεση των εμβολίων με την ανάπτυξη αλλεργικών, αυτοάνοσων ή αναπνευστικών νοσημάτων κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Τα εμβόλια «διδάσκουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου πώς να αντιδράσει σε συγκεκριμένα αντιγόνα. Δεν αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του.
Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας βελτιώθηκαν ποιοτικά παλαιά εμβόλια, ενώ παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για την παρασκευή νέων.
Επισημάνθηκε ότι τα εμβόλια δουλεύουν καλύτερα εάν τα κάνουν όλοι, γι’ αυτό οι γονείς φέρουν ένα μερίδιο κοινωνικής ευθύνης για τις επιλογές τους. Το άτομο που εμβολιάζεται δεν προστατεύεται μόνο αυτό, αλλά και τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή δεν απαντούν στον εμβολιασμό και η μόνη τους ελπίδα για προστασία είναι αν οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι.
Η κυριότερη ευθύνη των επαγγελματιών υγείας είναι η συζήτηση με τους γονείς ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους και να τους δοθούν όλες οι επιστημονικές πληροφορίες για τα θετικά και τα όποια αρνητικά των εμβολίων».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2018]

Scroll to Top