Αργούν μια… θητεία τα έργα της Περιφέρειας στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Εξαγγελίες έργων πολλές, αλλά από πιστώσεις …μηδέν η Περιφέρεια Αττικής για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο Δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του “Παλμού” προ δύο εβδομάδων σχετικά με τα “έργα φαντάσματα” στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, αν και επέλεξε να δικαιολογήσει την τακτική της περιφερειακής αρχής.
Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παραδέχτηκε ότι ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής έχει μηδενικές πιστώσεις για το 2018 για τα σημαντικότερα έργα του Δήμου, όμως υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται στις …ιδιοτροπίες του δημόσιου λογιστικού και όχι σε κάποια πολιτική επιλογή.

Το 2020-21 τα αντιπλημμυρικά

Ερωτηθείς από τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Βαλάτα για το χρονοδιάγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μετέθεσε στην επόμενη δημοτική θητεία την ολοκλήρωσή τους. Σημειωτέον ότι οι δύο μεγάλες εργολαβίες αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 32,25 εκατομμυρίων ευρώ, συνιστούν το 80% του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το έργο της κατασκευής του ρέματος στο Κόρμπι Βάρης (προϋπολογισμού 20,25 εκατομμυρίων) σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει ήδη δημοπρατηθεί ενώ αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Η ολοκλήρωση του έργου, αν όλα κυλήσουν με τους επιθυμητούς ρυθμούς, θα γίνει τον Μάρτιο του 2021 όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Τα αντιπλημμυρικά έργα σε Βουλιαγμένη και Πανόραμα από την άλλη μεριά (μια εργολαβία προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ) ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί. Ο δήμαρχος όμως προέβλεψε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2020.
Ο δήμαρχος δικαιολόγησε την απουσία πιστώσεων για το 2018 υποστηρίζοντας ότι η εργολήπτρια εταιρεία στην περίπτωση του ρέματος του Κόρμπι ναι μεν θα ξεκινήσει τις εργασίες εντός του ερχόμενου έτους (μίλησε για τον Μάρτιο 2018) όμως η πρώτη του πληρωμή του θα γίνει …ένα χρόνο μετά, το 2019.
Για τα υπόλοιπα έργα που θεωρητικά θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο (π.χ. κατασκευή βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στη Βούλα και διαμόρφωση αύλειων χώρων σε σχολικές μονάδες) αλλά δεν διαθέτει πόρους για το 2018, ο δήμαρχος απέφυγε να μιλήσει.

Κορδέλες αντί για έργα

Αν και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έπλεξε για μία ακόμη φορά το εγκώμιο στη Ρένα Δούρου, δεν σχολίασε τη “μεγάλη εικόνα” του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι περιλαμβάνει έργα κόστους 1,8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2018 θα διαθέσει γι’ αυτά μόλις 263 εκατομμύρια.
Ακόμη και αν υπολογίζαμε ότι η Περιφέρεια θα έδινε 300 εκατομμύρια το χρόνο για τα έργα που έχει εξαγγείλει, το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων θα χρειαζόταν 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι από σήμερα μέχρι το 2023 δεν θα εντασσόταν κανένα νέο έργο!
Τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και η δημοτική αρχή των 3Β αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα “πού θα βρεθούν τα χρήματα;”.
Μέχρι να βρεθούν, τα έργα της Περιφέρειας ακόμη και αν ξεκινήσουν και κοπούν προεκλογικές κορδέλες εγκαινίων, είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους καταδικασμένα να μείνουν στη μέση, καθώς οι εργολάβοι θα μείνουν απλήρωτοι…

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Δεκεμβρίου 2017]