Στο σκοτάδι κάθε τρεις και λίγο η Βάρη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Oξύ πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η Δημοτική Ενότητα Βάρης. Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών έχει προσλάβει διαστάσεις μάστιγας το πρόσφατο διάστημα, καθώς η παραμικρή βροχόπτωση φέρνει διακοπές στην ηλεκτροδότηση που διαρκούν από μερικά λεπτά ως αρκετές ώρες. Αλλά και σε ημέρες καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας, οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος και οι διακυμάνσεις στην τάση είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Ένα πρωτοφανές φαινόμενο που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών, ενώ καταστρέφει και ηλεκτρικές συσκευές.
Οι κάτοικοι, οργισμένοι πλέον με την κατάσταση, απευθύνθηκαν τόσο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όσο και στον αρμόδιο φορέα, τον ΔΕΔΔΗΕ. Από τον μεν Δήμο πήραν διάφορες διαβεβαιώσεις ότι “θα γίνουν έργα” που ποτέ δεν ξεκινούν, από τον δε ΔΕΔΔΗΕ αόριστες διαβεβαιώσεις ότι θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στη γραμμή μέσης τάσης που εξυπηρετεί την περιοχή από τον Υποσταθμό Υψυλής Τάσης του Χερώματος. Στην πράξη όμως, η απάντηση των αρμοδίων είναι …”υπομονή”.
Το θέμα ανακίνησε ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης (με την παράταξη της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) Χρήστος Μονιάκης. Ο διευθυντής της Περιοχής Καλλιθέας του ΔΕΔΔΗΕ (όπου υπάγεται η Βάρη) Γεώργιος Τσάκαλος, σημειώνει σε σχετική του επιστολή απαντώντας σε διάβημα διαμαρτυρίας του τοπικού συμβούλου, ότι η γραμμή που ηλεκτροδοτεί την περιοχή “είναι ως επί το πλείστον εναέρια, διασχίζει δύσβατες περιοχές διότι αυτό απαιτεί η τροφοδότηση συγκεκριμένων καταναλωτών (εξοχικών οικιών, κεραιών κτλ) και επομένως υπόκειται στην επίδραση εξωγενών παραγόντων που δρουν πέρα από τις δικές μας δυνατότητες παρέμβασης”.
Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ απαριθμεί μια σειρά από τους εξωγενείς αυτούς παράγοντες επί της ουσίας υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να σταματήσει. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι αγωγοί και οι στύλοι υφίστανται “φθορές από εκτεταμένους τουφεκισμούς, προφανώς ασυνείδητων”, υπογραμμίζει ότι “η περιοχή που διασχίζει η γραμμή, ιδίως στο σύνορο των Δήμων Βάρης – Κρωπίας, είναι ιδιαίτερα κεραυνόπληκτη, με αποτέλεσμα στις σφοδρές καταιγίδες που συμβαίνουν στην περιοχή να την πλήττουν κεραυνοί, οι οποίοι προκαλούν στιγμιαίες υπερτάσεις”, ενώ ακόμη αναφέρει ως πιθανές αιτίες των διακοπών τα πτηνά και τους χαρταετούς. Η επιστολή περιέχει την αρκετά απαισιόδοξη παράκληση “να κατανοήσετε με τη σειρά σας ότι και με το πέρας των απαραίτητων εργασιών συντήρησης που θα διενεργηθούν από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι δυστυχώς αναπόφευκτες λόγω των εξωγενών παραγόντων”. Πάντως κλείνει με τη δέσμευση “να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες, στο μέτρο του δυνατού, ενέργειες που θα ελαχιστοποιήσουν τις διακοπές στην ηλεκτροδότησή σας”.
Οι κάτοικοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προσφύγει για το θέμα στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς αισθάνονται ότι θίγονται βασικά τους δικαιώματα ως καταναλωτών από τις απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος.
Την ίδια στιγμή όμως, οι Βαριώτες τα βάζουν και με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που, όπως υποστηρίζουν, λειτούργησε αποπροσανατολιστικά αντί να εκπροσωπήσει τους κατοίκους και να αναλάβει την υπόθεση έναντι του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, στελέχη της δημοτικής αρχής διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημα προκύπτει από την παλαιότητα του υποσταθμού ο οποίος χρειαζόταν εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης. Κάτι τέτοιο όπως προκύπτει από την απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ είναι εκτός συζήτησης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2017]

Scroll to Top