Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Στο συρτάρι μπαίνει η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Βουλιαγμένης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Ενα δυναμικό “Όχι” εισέπραξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος το βράδυ της Τρίτης στο κατάμεστο Aqua Marina. Ήταν η τρίτη κατά σειρά διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με την ανάπλαση της Πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη και η πιο φορτισμένη.
Το κλίμα είχε ήδη πυροδοτηθεί από τις εριστικές δηλώσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο Δημοτικό Συμβούλιο περί “βουλιαγμενιώτικης βαρβατίλας”, ενώ πάνω από 240 κάτοικοι είχαν ήδη υπογράψει και επιδώσει στον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψήφισμα κατά των ανακοινωμένων σχεδίων για την περιοχή. Στο πατάρι της κεντρικής καφετέριας έγινε το αδιαχώρητο και οι πάνω από 200 κάτοικοι που προσήλθαν γέμισαν τις σκάλες του καταστήματος και το ισόγειο, ακούγοντας από τα μεγάφωνα.
Η συνισταμένη όσων τοποθετήθηκαν από το μικρόφωνο αλλά και όσων δήλωσαν με διάφορα επιφωνήματα και παρεμβάσεις από το ακροατήριο τη διάθεσή τους, ήταν η εντολή στον Δήμαρχο να μην πειράξει τίποτα στην πλατεία.
Η καθολική απόρριψη της μελέτης ανάπλασης φανέρωσε σε ένα πρώτο επίπεδο έναν συντηρητισμό της πόλης, που δεν επιθυμεί να δει καμία αλλαγή η οποία να απειλεί τη φυσιογνωμία της. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, η άρνηση των Βουλιαγμενιωτών να συναινέσουν στα σχέδια της δημοτικής αρχής αντανακλά μια πλήρη δυσπιστία στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου, τις προθέσεις και την αισθητική του.

Η υποχώρηση Κωνσταντέλλου

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος “έπιασε” το κλίμα και προς το τέλος της εκδήλωσης αποφάσισε να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα και να κάνει τη μεγάλη υποχώρηση. “Η ανάπλαση της πλατείας δεν θα προχωρήσει αν δεν πειστούν οι χρήστες της”, είπε στο μικρόφωνο για να εισπράξει μετά από 1,5 ώρα το πρώτο χειροκρότημα. “Εγώ σας άκουσα σήμερα, το περάσατε το μήνυμα” είπε χαρακτηριστικά.
Η απόσυρση του σχεδίου επισημοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, με την ανακοίνωση του Δήμου σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, στην οποία αναφέρεται πως “η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία ανάπλαση αν αυτή δεν είναι αποδεκτή από την τοπική κοινωνία”, ενώ διευκρινίζεται: “Σε ό,τι αφορά τα σχέδια ανάπλασης, (σ.σ ο Δήμος) θα μεταφέρει τις απόψεις και τα αιτήματα των κατοίκων στους μελετητές και όταν υπάρχει νέα πρόταση θα συνεχιστεί η διαδικασία της διαβούλευσης”. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ακόμα δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα προχωρήσουν σε εργασίες επισκευής της πλατείας, αντικαθιστώντας τις σπασμένες πλάκες, τα φωτιστικά και τα παγκάκια.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος με μια παρουσίαση σε μεγάλη οθόνη προσπάθησε να πείσει ότι η προτεινόμενη επέμβαση δεν θα πειράξει το πράσινο. Απέκρουσε την κριτική των κατοίκων για “τσιμεντοποίηση” αποδίδοντάς την στην παραπληροφόρηση και τους “αστικούς μύθους” που όπως είπε καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Παρουσιάζοντας πάντως τα τρία στάδια εξέλιξης της μελέτης, παραδέχτηκε ότι το πρώτο σχέδιο των μελετητών -με το οποίο όπως δήλωσε συμφωνούσε περισσότερο γιατί σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή- μείωνε όντως τις πράσινες επιφάνειες, αλλά τόνισε πολλές φορές ότι το τελευταίο σχέδιο, το οποίο κατά τον ίδιο ενσωμάτωνε τις περισσότερες παρατηρήσεις από όσες είχαν κατατεθεί στη διαβούλευση, ήταν πιο πράσινο από την υφιστάμενη κατάσταση.

Τα… άκουσε

Οι διαφωνίες των κατοίκων, όπως εκφράστηκαν σε μια σειρά από παρεμβάσεις, είχαν να κάνουν με την αίσθηση ότι αλλάζει το χρώμα και η φυσιογνωμία της πλατείας. Διαφώνησαν με το λευκό γκρι βοτσαλωτό υλικό που υπήρχε στη μελέτη, με τη διάσπαση των επιφανειών του πρασίνου, ενώ εξέφραζαν πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον των παρεμβάσεων, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη μείωση των θέσεων στάθμευσης. Πολλές τοποθετήσεις κατέληγαν στην εξής προτροπή προς τον Δήμαρχο: “Η Βουλιαγμένη έχει πολλά προβλήματα συντήρησης, ασχοληθείτε πρώτα με αυτά και αφήστε την πλατεία στην ησυχία της”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του αρχιτέκτονα και διδάσκοντα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Αινεία Οικονόμου, που υπογράμμισε τις δομικές αδυναμίες της μελέτης, όπως τη λάθος γεωμετρία και προσανατολισμό της, που θα προκαλούσε θάμβωση λόγω των υλικών και της αντανάκλασης των ακτίνων του ήλιου. Ο ίδιος ομιλητής έκανε και μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο κλασικό βιβλίο του Δημήτρη Κουτσογιάννη “Παληά Βουλιαγμένη” το οποίο παραδίδει ότι η πλατεία Νυμφών αναφερόταν από τους πρώτους Βουλιαγμενιώτες ως “κήπος”. Αυτή κατά τον αρχιτέκτονα θα έπρεπε να ήταν η κεντρική ιδέα της ανάπλασης και όχι ένα μοντέρνο, υπερτοπικό σχέδιο που θα ταίριαζε σε μια αστικού τύπου ανάπλαση.
Ξεσηκωτικές τοποθετήσεις έκαναν στη συγκέντρωση και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που μίλησαν, ο Διονύσης Κοντονής και ο Δημήτρης Δαβάκης. Έχει τη σημασία του ότι κανένας από όσους πήραν το μικρόφωνο δεν εξέφρασε τη συναίνεσή του στο σχέδιο των μελετητών και της δημοτικής αρχής.
Δεν έλειψαν πάντως στην εκδήλωση και οι αποδοκιμασίες, τα υποτιμητικά σχόλια, οι διακοπές και οι φωνές. Γενικά ο δήμαρχος κράτησε την ψυχραιμία του, αν και βρέθηκε σε εμφανώς πολύ δύσκολη θέση.

Παρουσίες με νόημα

Από τις ενδιαφέρουσες παρουσίες στη συγκέντρωση του Aqua Marina ήταν η βουλευτής Αττικής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου που συνοδευόταν από τη μητέρα της Μαρίνα. Αν και δεν τοποθετήθηκαν στο μικρόφωνο, τα μέλη της οικογένειας Μαρτίνου έδειξαν ότι συντάσσονται με το όλο κλίμα της περιοχής, χειροκροτώντας παρεμβάσεις που καταδίκαζαν την προτεινόμενη ανάπλαση.
Τα μέλη της δημοτικής αρχής, αν και σιωπηλά, έδωσαν μαζικά το “παρών”: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Ψαλλίδας, οι αντιδήμαρχοι Παντελής Κασιδόκωστας, Βασίλης Παπαμιχαήλ, Νίκος Βάσης και Μιχάλης Ανδριόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Γεωργουλόπουλος, Νανά Καραγιάν, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δημοσθένης Βαμβασάκης, η πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Άννα Λεντή και η σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βούλας, Βίκυ Αμπελικάκη Περράκη.
Από την αντιπολίτευση παρόντες ήταν οι Δημήτρης Δαβάκης, Διονύσης Κοντονής, Νίκος Κασιδόκωστας και Σπύρος Βαλάτας. Ακόμη παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και κάτοικος Βουλιαγμένης, Παναγιώτης Κόνσουλας, ο οποίος πήρε και το λόγο.

Τι είπαν Πανάς, Δαβάκης

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλιαγμένης, μια ημέρα νωρίτερα, έκανε για το θέμα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης και πρώην δήμαρχος των 3Β, Σπύρος Πανάς, ο οποίος ως επί χρόνια αντιδήμαρχος Βουλιαγμένης, είχε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση και τη σημερινή εικόνα της πλατείας Νυμφών. Ο Σπύρος Πανάς είπε ότι η ανάπλαση της πλατείας είναι έργο σημαντικό και αναγκαίο, όμως συμπλήρωσε ότι “κάθε πρόταση πρέπει να ζυμώνεται και να εξασφαλίζει τη συναίνεση της κοινωνίας και των κατοίκων”. “Όταν είναι ώριμο το έργο αυτό, θα προχωρήσει” πρόσθεσε.
Ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ένα πράγμα θέλω κ. Δήμαρχε να κάνετε για την πλατεία: Να μην κάνετε τίποτα και να την συντηρείτε καθαρή και πράσινη” εξέδωσε το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του Δημήτρη Δαβάκη την επομένη. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Ο σεβασμός στο φυσικό κάλλος της Βουλιαγμένης έτσι όπως το προστάτεψαν για χρόνια ο αείμνηστος Κοινοτάρχης Αδαμόπουλος, ο σεβαστός πάντα Πατρίκιος Καραγεώργος αλλά κυρίως ο επι 24 χρόνια Δήμαρχος – Σύμβολο Γρηγόρης Κασιδόκωστας θα πρέπει να είναι οδηγός και για όλους τους επόμενους που με την ψήφο των πολιτών ανέλαβαν την θέση του Δημάρχου”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top