Πράσινο φως της Περιφέρειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Αδεια έδρανα από διοίκηση και αντιπολίτευση, ήρεμες τοποθετήσεις, πολιτική συζήτηση και συναινετική διάθεση. Το κλίμα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου δεν θύμιζε τίποτα τη θυελλώδη και επεισοδιακή συζήτηση του 2013, παρόλο που το θέμα ήταν το ίδιο: η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τότε συζητούνταν το ΕΣΧΑΔΑ, τώρα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Η εισήγηση τόσο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, όσο και της περιφερειακής διοίκησης, όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νάσο Αναγνωστόπουλο (με τη Ρένα Δούρου να απέχει από τη συνεδρίαση) ήταν θετική, δίνοντας το “πράσινο φως” στη γνωμοδότησή της. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή προσέθεσε κάποιες “επισημάνσεις” αρκετά σημαντικές.
Κατά την ψηφοφορία, η παράταξη Δούρου υπέστη υπολογίσιμες απώλειες, καθώς 3 σύμβουλοί της καταψήφισαν την εισήγηση, ενώ άλλος ένας σύμβουλος δήλωσε με επιστολική ψήφο την αντίθεσή του.

Οι αστερίσκοι

Αρχικά, ο Νάσος Αναγνωστόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την ακρίβεια των ρυμοτομικών γραμμών του ακινήτου. Τόνισε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ των ρυμοτομικών γραμμών που είναι γνωστές ιστορικά και αυτών του ΕΣΧΑΔΑ. Πρόσθεσε ακόμα ότι ενώ υπάρχουν δύο οικοδομικά τετράγωνα στην έκταση της επένδυσης, ο υπολογισμός των δεδομένων γίνεται σαν να ήταν η έκταση ενιαία.
Ο αντιπεριφερειάρχης ακόμα σημείωσε στις παρατηρήσεις του ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ιδιωτικοί δρόμοι που σχηματίστηκαν εντός ιδιωτικών εκτάσεων θεωρούνται ως κοινόχρηστοι χώροι και πρέπει να αποδοθούν στον δήμο. Ο Νάσος Αναγνωστόπουλος έκανε λόγο για συγκεκριμένο δρόμο εντός της έκτασης της επένδυσης που κατά την άποψή του πρέπει να γίνει κοινόχρηστος.
Τις επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής συμπλήρωσαν οι υποδείξεις για τα υγρά απόβλητα και την επεξεργασία τους, για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, τη διαχείριση των υδάτων και της ενέργειας, που θα πρέπει να γίνουν χωρίς να επιβαρύνονται τα ήδη επιβαρυμένα δίκτυα της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόσβαση στην παραλία

Η σημαντικότερη ίσως επισήμανση της περιφερειακής αρχής ήταν αυτή που ζητά να διασφαλίζεται από τους επενδυτές και την ξενοδοχειακή μονάδα η κοινοχρησία της ζώνης παραλίας. Κατά τον αντιπεριφερειάρχη, η παραλία πρέπει να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό “χωρίς εμπόδια και περιφράξεις” και να διασφαλίζεται η πρόσβαση του κοινού τόσο στη θάλασσα όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Το σημείο αυτό σχολίασε και ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, καλώντας τη διοίκηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε όμως χαρακτηριστικά ότι “το επιχειρείν είναι συνήθως πιο σκληρό από τη δική μας πολιτική σκέψη” εκφράζοντας την απαισιοδοξία του κατά πόσο η Περιφέρεια θα ακουστεί στο αίτημά της αυτό. “Η πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα ήταν το κρύο ανέκδοτο της συνεδρίασης”, σχολίασε σκωπτικά και η Αλεξάνδρα Μπαλού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μιλώντας για το θέμα.

Σφοδρή κριτική Σγουρού

Με τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο τέως Περιφερειάρχης σχολίασε καυστικά την “κωλοτούμπα” της διοικούσας σήμερα παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2003 επιχείρησε να διακόψει με επεισόδια την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ.
“Τα μπρος πίσω της παράταξης της κας Δούρου την εκθέτουν ηθικά και πολιτικά. Γιατί ναι μεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της να υποστηρίζει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις –δεν θα της στερήσουμε το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση– όμως, κανείς δεν ξεχνά τη λοιδορία, τους λεκτικούς τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς σε βάρος όσων είχαν αντίθετη άποψη”, σημείωσε. Και πρόσθεσε: “Η παράταξή μας συνεπής στις θέσεις της διαχρονικά ψήφισε υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θεωρώντας ότι το έργο θα συμβάλλει θετικά στην ανάκαμψη της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top