Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Mediterraneo Hospital: Αναγνωρίστε και προλάβετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

•Στο Mediterraneo Hospital η πρώτη Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα

Η πρώτη Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα λειτουργεί από τα μέσα του 2014 στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Mediterraneo Hospital.

Οι ειδικοί της Μονάδας Οξέων Εγκεφαλικών (ΜΟΕ) του Mediterraneo Hospital παραθέτουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο προκειμένου να σωθούν ζωές.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) είναι μια αιφνίδια προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα (όπως παράλυση ή δυσκολία στην ομιλία) τα οποία οφείλονται στη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Το ΑΕΕ μπορεί να προκύψει από απόφραξη αγγείου – ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό και εμφανίζεται στο 85% των περιπτώσεων – ή από ρήξη αγγείου – ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό και εμφανίζεται σε ποσοστό 15% των περιπτώσεων.

Αναγνωρίζοντας το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η συμπτωματολογία εξαρτάται από την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται. Ο ασθενής και οι οικείοι του θα πρέπει να θυμούνται και να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα ενός πιθανού εγκεφαλικού: πτώση της γωνίας του στόματος (Face), αδυναμία στο χέρι (Arms) ή/και στο πόδι και αλλαγή στην ομιλία (Speech), τα οποία πρέπει να οδηγούν γρήγορα (Time) σε αναζήτηση βοήθειας στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δηλαδή να έχουν κατά νου το αρκτικόλεξο FAST.

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Στο εγκεφαλικό κάθε δευτερόλεπτο μετράει, καθώς έχει αποδειχθεί ότι σε κάθε λεπτό νεκρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν εντός ολίγων λεπτών, θα πρέπει να κληθεί άμεσα ασθενοφόρο, γιατί αυτή μπορεί να ήταν η τελευταία προειδοποίηση πριν από ένα μείζον επεισόδιο.

Υπάρχει θεραπεία για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια;

Για ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν προσέρχονται στο νοσοκομείο εντός 4½ ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί θρομβολυτική αγωγή που ενεργεί και διαλύει τον θρόμβο. Όσο νωρίτερα δοθεί η θεραπεία τόσο μεγαλύτερo είναι το όφελος για τον ασθενή. Σε περίπτωση απόφραξης μεγάλου αγγείου του εγκεφάλου, ο επεμβατικός νευροακτινολόγος, με τη μέθοδο της ενδαρτηριακής θρομβόλυσης και θρομβεκτομής, αποσύρει τον θρόμβο που φράζει το αγγείο.

Τι είναι η Μονάδα Οξέων Εγκεφαλικών (ΜΟΕ);

Στο εξωτερικό κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης ειδικών μονάδων νοσηλείας AEE (οι αποκαλούμενες stroke units) τα τελευταία 15-20 χρόνια, διότι έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ σε αυτές μειώνει κατά 30% τους θανάτους των ατόμων που προσβάλλονται από ΑΕΕ και κατά 25% τις αναπηρίες έπειτα από ΑΕΕ.

Τι προσφέρει το Mediterraneo Hospital;

Η Μονάδα Οξέων Εγκεφαλικών (ΜΟΕ) του Mediterraneo Hospital λειτουργεί από το 2014, παρέχοντας υψηλού επιπέδου αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), ισάξια με ανάλογα κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ολο το φάσμα των περιστατικών με ισχαιμικό ή αιμορραγικό ΑΕΕ νοσηλεύεται σε αυτή την πρότυπη Μονάδα, που στελεχώνεται από νευρολόγους με εξειδίκευση στο ΑΕΕ (σ.σ.: vascular neurologists), σε συνεργασία με νευροχειρουργούς, επεμβατικούς νευροακτινολόγους, αγγειοχειρουργούς, παθολόγους, καρδιολόγους, αιματολόγους και εντατικολόγους.
Η ΜΟΕ υποστηρίζεται από το Ακτινολογικό Εργαστήριο που παρέχει τις πιο σύγχρονες δυνατότητες απεικόνισης με αξονική τομογραφία, αξονική αγγειογραφία, αξονική τομογραφία με χάρτες αιμάτωσης, μαγνητική τομογραφία, triplex αγγείων τραχήλου και διακρανιακό Doppler.
Επιπλέον, στη Μονάδα καταγράφονται αποτελέσματα εφάμιλλα με εκείνα των αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού στους εξειδικευμένους δείκτες των διεθνών προτύπων ποιότητας (έκβαση υγείας ασθενών, νοσηρότητα κ.ο.κ).

Γνωρίζετε ότι:
• Το ΑΕΕ είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως και η 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.
• Το ΑΕΕ προσβάλει όλες τις ηλικίες ακόμη και παιδιά και νεογέννητα.
• 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 6 άνδρες, θα προσβληθούν κάποια στιγμή στην ζωή τους από ΑΕΕ.
• Κάθε 6 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάποιος άνθρωπος στον πλανήτη από ΑΕΕ.
• Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 25 – 30.000 άνθρωποι από ΑΕΕ.

Mediterraneo Hospital • Ηλείας 8-12, Γλυφάδα • τηλ. 210 9117 000 • www.mediterraneohospital.gr

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top