Κοσμοσυρροή στα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας στο Χέρωμα της Βάρης

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Ηταν ένα όνειρο πολλών ετών. Η δημιουργία εκκλησίας στην πιο ταλαιπωρημένη συνοικία των νοτίων προαστίων, λόγω των άλυτων μέχρι σήμερα θεμάτων νομιμοποίησης των ιδιοκτησιών, συνδέεται με το όραμα των κατοίκων να αποκτήσουν μια “κανονική” γειτονιά την οποία οι θεσμοί αναγνωρίζουν: Μετά τον Δήμο και τις αστικές συγκοινωνίες, η Εκκλησία και η τοπική Μητρόπολη είχαν σειρά να δηλώσουν έμπρακτα ότι το Χέρωμα ανήκει στον χάρτη της τοπικής κοινωνίας.
Έτσι μετά από μια σειρά εσωτερικών προστριβών και παρεξηγήσεων, ήρθε η ώρα να ψαλεί ο πρώτος Εσπερινός το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλος με κάθε μεγαλοπρέπεια. Παρόντες στην τελετή ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο δωρητής του ναού Θανάσης Μαρτίνος καθώς και πλήθος άλλων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας, τονίζεται σχετικά:
“Ένα γεγονός που μέχρι χθες ήταν απλά όνειρο και μια διεκδίκηση χρόνων από τους κατοίκους της συγκεκριμένης συνοικίας, που έδιναν και δίνουν μάχη για την πλήρη αναγνώριση των ιδιοκτησιών τους και τη μετατροπή του Χερώματος σε μια βιώσιμη και όμορφη γειτονιά. Το ίδιο αίσιο τέλος είχε και ο οραματισμός και οι ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου από τα πρώτα έτη της ενθρονίσεώς του μέχρι σήμερα, ο οποίος χάρις στις δικές του ενέργειες και συστάσεις αποκαταστάθηκε η κανονική εκκλησιαστική τάξη, καθώς η ανέγερση του Ιερού Παρεκκλησίου (που είναι λυόμενος χωρίς θεμέλια) έγινε με χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανασίου Μαρτίνου, κατόπιν αιτήματος του συλλόγου της περιοχής “Νυμφόληπτος”, και με την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής και της Τοπικής Εκκλησίας, αποκαταστάθηκαν οι όποιες αρχικές νομικές και οικολογικές εκκρεμότητες και μονομερείς αντικανονικές εκκλησιαστικά ενέργειες και παρεξηγήσεις”.
Το μητροπολιτική παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες αυτής, Αγάπη, Πίστις και Ελπίς.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Σεπτεμβρίου 2017]