Εμβολιασμοί κατοικίδιων

Απόψεις

Τι είναι τα εμβόλια και οι μηχανισμοί των εμβολίων

Μετά από έναν εμβολιασμό το σώμα αποκτά την ικανότητα να καταπολεμά τις διάφορες μολυσματικές ασθένειες με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο. Για παράδειγμα αν εμβολιάσετε το ζωάκι σας με το εμβόλιο της γαστρεντερίτιδας ο εξασθενημένος ιός που υπάρχει στο εμβόλιο θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου για να παράγει αντισώματα εναντίον του ιού. Έτσι όταν το ζώο βρεθεί αντιμέτωπο με τον πραγματικό ιό που προκαλεί την ασθένεια τότε τα αντισώματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί θα την καταπολεμήσουν. Τα κουταβάκια και τα μικρά γατάκια διαθέτουν κάποια φυσιολογική ανοσία, δηλαδή αντισώματα που έχουν περάσει κατά την ενδομήτρια ζωή στον οργανισμό τους όπως και με τον θηλασμό. Με το πέρασμα το χρόνου η φυσιολογική ανοσία μειώνεται ενώ παράλληλα το ζωάκι αναπτύσσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δύο τρόποι που επιτυγχάνεται η ανοσοποίηση είναι η ενεργητική και η παθητική.

Στην ενεργητική ανοσοποίηση χορηγούμε σε ένα οργανισμό ζωντανούς εξασθενημένους παράγοντες ή πλήρως εξασθενημένους ιούς με σκοπό να διεγείρουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που θα προστατεύσει τον οργανισμό αργότερα. Πιο απλά προσπαθούμε να ξεγελάσουμε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να παράγει αντισώματα που θα τον προστατεύσουν όταν αντιμετωπίσει πραγματικούς ιούς. Η παθητική ανοσοποίηση επιτυγχάνεται με την απευθείας χορήγηση αντισωμάτων.

Οι εμβολιασμοί διαρκούν για ολόκληρη την ζωή;

Τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται σε καθορισμένο χρόνο ενίσχυση με σκοπό την αύξηση και τελικά την διατήρηση των αντισωμάτων σε προστατευτικά επίπεδα για τον οργανισμό. Έτσι, μετά τις πρώτες αναμνηστικές / επαναληπτικές δόσεις που συνήθως είναι 2 έως τρείς η επανάληψη μία φορά το χρόνο είναι αρκετή. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα εμβόλια ανάλογα με το είδος του ζώου όπως αυτό της Λοιμώδους περιτονίτιδας και της Λευχαιμίας της γάτας καθώς και αυτό κατά της Λεϊσμανίασης του σκύλου για τα οποία μπορούμε να ενημερωθούμε από τον κτηνίατρο μας και να μας κατευθύνει ανάλογα (ηλικία ζώου, τρόπος διαβίωσης δηλ. μέσα ή έξω από το σπίτι, κλινικός – εργαστηριακός έλεγχος ). Υποχρεωτικός σύμφωνα με το νόμο είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού της Λύσσας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκε στη χώρα μας.

Για να τεθεί σε χρήση ένα εμβόλιο πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

• Να μην προκαλεί νόσο ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Να προκαλεί ικανοποιητικής διάρκειας ισχυρή ανοσία.
• Να παρασκευάζεται εύκολα και να μπορεί να μετρηθεί η ποσότητα (τίτλος) των αντισωμάτων.

Τι περιέχουν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς ,αδρανοποιημένους ιούς ή εξωτοξίνες μικροοργανισμών μαζί με φυσιολογικό ορό, απεσταγμένο νερό και σύνθετο διαλυτικό υγρό μέσα στο οποίο ανιχνεύονται πρωτεΐνες σταθεροποιητικοί παράγοντες και συντηρητικά .

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Oφείλονται στο αντιγόνο του εμβολίου δηλαδή τον ιό ή το βακτήριο ή ακόμα και στις άλλες ουσίες που περιέχονται στο διαλυτικό υγρό. Συχνότερες είναι οι τοπικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, πόνος και οίδημα στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο. Στις γενικευμένες αντιδράσεις περιλαμβάνονται ο πυρετός μέχρι και 40,5C μέσα στις επόμενες 48 ώρες από τον εμβολιασμό, κακουχία, ανορεξία, εμετός, διάρροια, αναφυλαξία. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνείτε με τον γιατρό σας.

Αντενδείξεις εμβολιασμών

Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται κατά την διάρκεια μιας εμπύρετης λοίμωξης και πρέπει να αναβληθεί μέχρι την πλήρη ανάρρωση του. Ο εμβολιασμός με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς η βακτηρίδια απαγορεύεται σε ζώα με ανοσολογική ανεπάρκεια, σε ζώα με κακοήθη νοσήματα που παίρνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή ακτινοθεραπεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΒΙΝ

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Σεπτεμβρίου 2017]