Οι κίνδυνοι για τα παιδιά της πόλης που επισκέπτονται το χωριό

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης < 1 λεπτό

Ο Αύγουστος πλησιάζει και πάρα πολλά παιδιά που ζουν στην πόλη επισκέπτονται με τους γονείς τους το χωριό της καταγωγής τους, που συνήθως βρίσκεται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές της χώρας μας.
Τα παιδιά αυτά, μεγαλωμένα μέσα σε διαμερίσματα, κλειστούς χώρους σχολείων και αθλητικών κέντρων, δεν έχουν καμιά εμπειρία από τη ζωή κοντά στη φύση και πλήρη άγνοια των πιθανών κινδύνων.
Έτσι είναι επιρρεπή στα διάφορα ατυχήματα, που οδηγούν συνήθως σε ελαφρές και σπανιότερα σε σοβαρές κακώσεις.
Για όλα αυτά υπάρχει και πρόληψη, που απαιτεί γνώση και σύνεση, ώστε τα παιδιά να μην υπερβαίνουν τα όριά τους και αντιμετώπιση, που αφορά στην παροχή πρώτων βοηθειών, για την οποία θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανάλογη εκπαίδευση και να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ:

Βράχια και δέντρα
Είναι τα πιο πιθανά μέρη από τα οποία μπορεί ένα παιδί να πέσει. Οι κακώσεις, που μπορούν να προκληθούν, από τις πιο ελαφρές μέχρι τις πιο σοβαρές, είναι:
Εκδορές – Μώλωπες
Αποτελούν τις πιο συνηθισμένες κακώσεις, που αντιμετωπίζονται με καλό πλύσιμο και αντισηπτικό καθάρισμα.
Πιο σοβαρά τραύματα, όπως κόψιμο ή θλάση, εξάρθρωση ή κάταγμα, απαιτούν άμεση εξέταση και αντιμετώπιση σε νοσοκομείο, ίσως και νοσηλεία.

Κρανιοεγκφαλική κάκωση:

Πρόκειται για την πιο σοβαρή βλάβη, που μπορεί να προκληθεί είτε από πτώση είτε από κατ’ ευθείαν πλήξη, όπως κατά τη διάρκεια επικίνδυνων παιχνιδιών.
Η ΚΕΚ μπορεί αρχικά να διαλάθει της προσοχής, καθ’ όσον ακόμη και σοβαρές μορφές της μπορεί να μη δώσουν άμεσα συμπτώματα.
Οπότε με κάθε κτύπημα στο κεφάλι θα πρέπει να ζητείται ιατρική βοήθεια, ακόμη και σε παιδιά με πλήρη επαφή.
Η αντιμετώπιση είναι καθαρά νοσοκομειακή, άρα καμιά καθυστέρηση δε δικαιολογείται, γιατί μπορεί ν’ αποβεί μοιραία…

ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ και ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΖΜΑ ΑΠΌ ΓΑΤΑ
Πέραν του τραύματος και της αιμορραγίας που επιφέρουν, τα δόντια και τα νύχια τους έχουν μικρόβια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές (τοπικές ή συστηματικές) λοιμώξεις. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να γίνεται επιμελής καθαρισμός και χορήγηση αντιβιοτικών.
Το πρόβλημα της λύσσας αφορά κυρίως στα άγρια ζώα, όπως την αλεπού και το λύκο, που όμως σπάνια πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. Μπορεί όμως να έχουν έρθει σε επαφή με κατοικίδιο ζώο.
Αν δούμε νεκρό ζώο, δεν το αγγίζουμε, γιατί μπορεί να έχει λύσσα.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ
Λίγα φίδια στη χώρα μας είναι δηλητηριώδη, άρα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στα θύματα από το δάγκωμα τους.
Όμως και τα μη δηλητηριώδη φίδια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική και φλεγμονώδη αντίδραση με οίδημα και πόνο, που απαιτεί αντιμετώπιση με αντιϊσταμινικά και στεροειδή.
Η χορήγηση αντιοφικού ορρού ενδείκνυται όταν υπάρχουν συστηματικές επιπτώσεις κυρίως από το κυκλοφορικό σύστημα, οπότε το θύμα χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία για την αντιμετώπιση της κυκλοφορικής ανεπάρκειας.

ΝΥΓΜΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
Στη χώρα μας ο νυγμός του σκορπιού συνήθως προκαλεί μόνο τοπικό οίδημα και έντονο πόνο, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αναλγητική αλοιφή
Τα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής προσοχής.
Υπενθυμίζω ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει πάντα να έχουν μαζί τους την ειδική σύριγγα με αδρεναλίνη για ενδομυϊκή χορήγηση.

ΤΡΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Συνήθως δεν προκαλούν μεγάλη βλάβη, μπορούν όμως να αποτελέσουν την αιτία τετάνου, γιατί συνήθως πρόκειται για σκουριασμένες πρόκες ή σίδερα, που είναι εκτεθειμένα σε υλικά που αναπτύσσεται το κλωστηρίδιο του τετάνου (κοπριά). Θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός, αντιτετανικός ορός και αντιτετανικό εμβόλιο, πάντοτε με τη συμβουλή του Παιδιάτρου.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ:
Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά δε θα πρέπει να πηγαίνουν ασυνόδευτα σε αγρούς και καλλιέργειες. Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί έλθει σε δερματική επαφή με φυτοφάρμακο θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός μετά από αφαίρεση όλων των ρούχων και επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων για τις ειδικές οδηγίες.

ΜΕΘΗ:
Τα παιδιά, κυρίως έφηβοι, στις διακοπές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ποτών. Είναι κι αυτό μια συνέπεια της απαλλαγής τους από δεσμεύσεις υποχρεώσεις καθώς και η συμμετοχή τους σε γιορτές.
Η αντιμετώπιση της μέθης, αν δε μπορεί να προληφθεί, θα πρέπει κυρίως να έχει ως στόχο την προστασία του παιδιού από ατυχήματα.
Θεραπευτικά δίνεται έμφαση στην καλή ενυδάτωση του παιδιού λόγω της υπεροσμωτικότητας της αλκοόλης, την καταπολέμηση της κεφαλαλγίας με αναλγητικά καθώς και την ανάπαυση και τον ύπνο.

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ:
Εκδηλώνεται είτε ως γαστρίτιδα με συνεχείς εμέτους, οπότε συνήθως το αίτιο είναι η τοξίνη του σταφυλοκόκκου και αντιμετωπίζεται με κλασματική χορήγηση υγρών, ή ως γαστρεντερίτιδα με εμέτους και διάρροιες, οπότε συνήθως είναι ιογενούς αιτιολογίας και σπανιότερα μικροβιακή. Η ιογενής είναι πιο ήπια και δεν απαιτεί ειδική θεραπεία εκτός από την κλασματική χορήγηση υγρών και δίαιτα, ενώ η μικροβιακή, με πιο συνηθισμένα αίτια τη σαλμονέλλα και τη σιγκέλλα, χρειάζεται οπωσδήποτε νοσηλεία και αντιβιοτική αγωγή.
Ας προσέχουμε λοιπόν… Καλό καλοκαίρι σε παιδιά και γονείς!

Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Διευθυντής ΜΕΘ παιδιών

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Ιουλίου 2017]

Scroll to Top