Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αναταραχή στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ο Δήμαρχος, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαμαρτύρονται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παύση του διευθυντή

Mια ευαίσθητη ισορροπία έχει διασαλευθεί στη μικρή κοινωνία της Βουλιαγμένης τους τελευταίους μήνες. Με μια διοικητική του απόφαση τον Οκτώβριο του 2016, το
Διοικητικό Συμβούλιο του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, του οποίου πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, καθαίρεσε από τη θέση του διευθυντή τον Κοσμά Δημακόπουλο, που υπηρέτησε τη θέση αυτή επί 17 χρόνια. Ο Κοσμάς Δημακόπουλος
σήμερα παραμένει στο Ορφανοτροφείο ως απλός υπάλληλος, συνεχίζοντας την προσφορά του, όμως …κάτι έχει σπάσει.

“Λάθος χειρισμοί της διοίκησης”

Το πραγματικά αξιοπρόσεκτο σχετικά με το Ορφανοτροφείο τα τελευταία χρόνια είναι ότι κατά ένα τρόπο έχει σταματήσει να είναι “ίδρυμα”. Βεβαίως τα παιδιά του ιδρύματος εκεί διανυκτερεύουν, εκεί τρώνε και μελετούν, μιας και οι βιολογικοί τους γονείς αδυνατούν να τα αναθρέψουν. Ωστόσο, αρκετές γενιές παιδιών έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη ζωή της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχοντας στις παρέες του σχολείου, στα δρώμενα και τις εκδρομές. Έχουν αποκτήσει με άλλα λόγια μια κοινωνική υπόσταση, πατώντας στα πόδια τους, χωρίς να ντρέπονται για την καταγωγή ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι αυτή η “αποϊδρυματοποίηση” πιστώνεται από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής προσωπικά στον Κοσμά Δημακόπουλο.
Ο υποβιβασμός του, που κατά αρκετούς ερμηνεύθηκε ως εξώθηση σε παραίτηση, έθεσε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση την τοπική κοινωνία που κάνει ανοιχτά λόγο για “λάθος χειρισμούς της διοίκησης”. Το γραφείο του Αρχιεπισκόπου πραγματικά κατακλύστηκε από επιστολές στήριξης στον πρώην διευθυντή, ενώ τόσους μήνες μετά οι συζητήσεις δεν έχουν κοπάσει. Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου αδυνατούν να δεχτούν ότι χάνουν έναν άνθρωπο που τους στάθηκε ως άλλος πατέρας και βλέπουν σε αυτή τη διοικητική απόφαση μια άδικη τιμωρία σε ένα πρόσωπο που γι’ αυτά συμβολίζει πολλά.

Παρέμβαση Κωνσταντέλλου

“Μας λείπει αυτός που θα αντικαθιστούσε τους γονείς μας, αυτός που θα εισακούσει κάθε επιθυμία ή και παράπονό μας, αυτός που θα μας δώσει τη σωστή συμβουλή που χρειαζόμαστε”, ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που απηύθυναν οι οικότροφοι του Ορφανοτροφείου προς τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, καλώντας τον να παρέμβει. “Ξέρουμε ότι ο λόγος σας σε εκκλησιαστικούς ή άλλους παράγοντες θα πιάσει τόπο”, έκλειναν το γράμμα τους.
Και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν δίστασε, αλλά με επείγον του έγγραφο προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ανέφερε συγκεκριμένα: “Θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία του συνόλου της μαθητικής κοινότητας του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης, καθώς και όλων όσων βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης, για την επιστροφή του κ. Κοσμά Δημακόπουλου στη θέση του Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου”.
Στην πραγματικότητα, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου είναι ενταγμένα τα παιδιά του ιδρύματος διαμαρτυρήθηκε εγγράφως και επώνυμα γι’ αυτή την αλλαγή. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε από κάποια απλή διάθεση συντήρησης μιας δεδομένης κατάστασης.

Οι επιστολές στήριξης

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Βουλιαγμένης, από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, γνωρίζουν άριστα τον Κοσμά Δημακόπουλο επειδή είναι ο άνθρωπος που για όλα αυτά τα χρόνια παίρνει κάθε πρωί τα παιδιά από το χέρι για να περάσουν την αυλή του σχολείου. Είναι το πρόσωπο που επί τόσα χρόνια δικαιολογεί τις απουσίες τους, υπογράφει τις υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή τους σε όλες τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, παραλαμβάνει τους ελέγχους επίδοσης, ακούει τις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών στις ενημερώσεις των γονέων. Είναι ένα πρόσωπο που αποφεύγει με μια αξιοσημείωτη
σεμνότητα τις δημόσιες σχέσεις, μένοντας στην αφάνεια, προσηλωμένος στην ουσία του λειτουργήματός του, ακόμη και σήμερα που έχει υποστεί μια διοικητική τιμωρία και θα είχε λόγο να διαμαρτυρηθεί ή να δημοσιοποιήσει το θέμα του.
Αντ’ αυτού μίλησαν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και η φωνή τους ήταν σαφής. “Έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος ευαίσθητος, με ικανότητες και προσόντα για την υπεύθυνη θέση που επί σειρά ετών κατέχει και υπάρχουν μαρτυρίες επ’ αυτού. Φυσικά, η πλέον σαφής μαρτυρία είναι τα ίδια τα παιδιά τα οποία είναι πάντα φροντισμένα και συνεργάσιμα”, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το γράμμα του Συλλόγου Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου Βουλιαγμένης προς τον αρχιεπίσκοπο.
Με κοινή τους επιστολή, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης και οι εκπαιδευτικοί του καλούν τον αρχιεπίσκοπο “να μην χάσουν τα παιδιά του Ορφανοτροφείου ένα συμπαραστάτη που τον διακρίνει η αυτοπροσφορά, η έμπρακτη αγάπη προς αυτά και εμείς να στερηθούμε έναν άξιο συνεργάτη που με φρόνηση και σύνεση μεριμνά για το καλό όλων των παιδιών”. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι “η άσκηση της διεύθυνσης από τον κο. Δημακόπουλο ελάμπρυνε το αξίωμα τούτο, διότι από δεκαπενταετίας περίπου που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ανοίχτηκε στην τοπική κοινωνία, οι σχέσεις των παιδιών που εφιλοξενούντο καλλιεργήθηκαν στο έπακρο με τα παιδιά μας και σε τούτο συνέβαλαν οι άοκνες προσπάθειες του διευθυντή και το αμέριστο ενδιαφέρον του”.
Γράμμα στην Αρχιεπισκοπή έστειλε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Βουλιαγμένης: “Έχει σταθεί περισσότερο από πατέρας στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Ακούραστος και συνεπής τα παρακολουθεί σε κάθε τους βήμα, τα στηρίζει και τα καθοδηγεί ώστε να βρουν τον δρόμο τους στη ζωή και όχι να χαθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια με τις όποιες συνέπειες”. Μια δισέλιδη επιστολή με τον ίδιο αποδέκτη συνέταξε και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Βουλιαγμένης, η οποία καταλήγει: “Σας παρακαλούμε να ξανασκεφτείτε και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, προς όφελος των αγαπημένων μας μαθητών, αλλά και της συνεχιζόμενης αγαστής συνεργασίας σχολείου και Εκκλησιαστικού Ιδρύματος”.

“Προσευχόμαστε στο Θεό…”

Η αίσθηση των εκπαιδευτικών με τους οποίους μιλήσαμε είναι ότι οι χειρισμοί που έγιναν μέχρι σήμερα έφεραν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών. Στην τελευταία χριστουγεννιάτικη γιορτή του ιδρύματος, μια αφορμή που καθιέρωσε ο πρώην διευθυντής ώστε η τοπική κοινωνία να έρχεται στο Ορφανοτροφείο για να χειροκροτήσει τα παιδιά στο “σπίτι” τους, οι οικότροφοι σε μια απρόσμενη ενέργεια πήραν το μικρόφωνο και απηύθυναν ενώπιον όλων ένα πολύ συγκινητικό αλλά και θυμωμένο αποχαιρετισμό στον Κοσμά Δημακόπουλο. “Το όνειρο δεν κράτησε όσο θέλαμε. Φοβόμαστε να προσγειωθούμε στη νέα πραγματικότητα. Προσευχόμαστε στο Θεό να μας επαναφέρει στην προηγούμενη”, ανέφεραν σε ένα κοινό που έμεινε αποσβολωμένο. Το κείμενο κορυφώθηκε: “Λυπούμαστε πολύ που θα στερηθούμε την προστατευτική σου αγκαλιά. Εμείς τα παιδιά, τώρα στο τέλος της περιόδου που ήσουν επικεφαλής του ιδρύματος σε βαθμολογούμε με άριστα και μάλιστα με τόνο! Αναρωτιόμαστε όμως, άραγε οι μεγάλοι λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των νεότερων;”.
Ένα ερώτημα που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά όσους διοικούν το Ίδρυμα από μακριά…

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top