Από Δευτέρα λειτουργεί εκ νέου η Α’ πλαζ Βούλας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Oμαλοποιείται -έστω και καθυστερημένα- η κατάσταση στην Α’ πλαζ Βούλας, την γνωστή και ως παραλία South Coast από τη Δευτέρα. Μέχρι τώρα η παραλία λειτουργούσε ως ανοιχτή λουτρική εγκατάσταση, χωρίς εισιτήριο και χωρίς καμία απολύτως μέριμνα ως προς την καθαριότητα ή οποιαδήποτε υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η εταιρεία “Απολλώνιες Ακτές” που μισθώνει την παραλία από την ΕΤΑΔ, θα λειτουργήσει η ίδια την παραλία, μιας και η υπόθεση ανεύρεσης υπεκμισθωτή απέτυχε παταγωδώς. Μεσολάβησαν φυσικά πολλές εβδομάδες κατά τις οποίες η παραλία -ένα δημόσιο αγαθό- αφέθηκε στην τύχη της, συσσωρεύοντας τόνους κυριολεκτικά από φύκια καθώς και κάθε είδους σκουπίδια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από την πλαζ αφαιρέθηκαν και οι 40 κάδοι σκουπιδιών που είχε τοποθετήσει ο Δήμος! Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν αναλαμβάνει τον καθαρισμό της παραλίας και τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να δηλώνει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία από τον Δήμο ίσως να έφερνε ακόμη και …αγωγές εναντίον του μιας και δεν έχει καμία νόμιμη δικαιοδοσία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία εταιρεία που υπεκμίσθωσε την Α’ πλαζ άφησε δυσθεώρητα χρέη στις Απολλώνιες Ακτές, που το Πάσχα ξεκίνησαν τη διαδικασία να τους αποδοθεί η ακτή για την ανεύρεση νέου υπεκμισθωτή. Τελικώς δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία όλο αυτό το διάστημα και αρκετά αργά (περίπου στις 15 Μαΐου) οι Απολλώνιες Ακτές ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν τη διαχείριση της πλαζ. Το άνοιγμα της παραλίας με με κανονική λειτουργία αναμένεται αυτή τη Δευτέρα, ενώ ο Δήμος έχει ήδη ανανεώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία των καταστημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το γνωστό και δοκιμασμένο για δεκαετίες μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών μέσω ιδιωτικών εταιρειών πολλές φορές, όπως αυτή, καταλήγει σε πρωτοφανές φιάσκο με ζημιωμένους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής που αποστερούνται το φυσικό πλούτο και ομορφιά της περιοχής.
Είναι επίσης ιδιαίτερα οξύμωρο και ειρωνικό το γεγονός ότι μια εταιρεία του Δημοσίου, η ΕΤΑΔ, ζητά από τους Δήμους εγγυητικές επιστολές από τράπεζες (δηλαδή δέσμευση χρημάτων) για την καλή τήρηση των συμφωνιών παραχώρησης των ακτών και την ίδια στιγμή ανέχεται από ιδιώτες να αφήνουν “φέσια” εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ εκμεταλλεύονται τις ακτές εισπράττοντας το εισιτήριο εισόδου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Ιουνίου 2017]