Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η επιτυχία της υδατοσφαίρισης στη Γλυφάδα φέρει δύο υπογραφές Τάσος Πυρπυρής, Δημήτρης Μάζης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δυναμικά έπαιξε η ομάδα υδατοσφαίρισης του ΑΝΟΓ στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα οι κόποι, οι αγωνίες και οι προπονήσεις να ανταμειφθούν κατακτώντας την 3η θέση στο πρωτάθλημα τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.
Ο ΑΝΟΓ έχει ένδοξη ιστορία και έχει συνδέσει το όνομα του με λαμπρές διακρίσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που βγήκαν από τον ΑΝΟΓ δόξασαν πάμπολλες φορές τα ελληνικά χρώματα με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισαν επτά κορίτσια της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Δύο πρωταθλήματα Ευρώπης και συνολικά πέντε συμμετοχές στα Final 4 των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων συμπεριλαμβάνονται στο παλμαρέ της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης του ΑΝΟΓ που ήταν πρωτοπόρα από την σύσταση του αθλήματος στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Την τροπαιοθήκη της ομάδας κοσμούν και 8 πρωταθλήματα από τα οποία μάλιστα τα τέσσερα ήταν συνεχόμενα, από το 1999 ως και το 2002.
Επίσης σημαντική πορεία έχει διαγράψει και η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ομίλου καθώς είναι από τις λίγες ομάδες που βρίσκεται στην “χρυσή βίβλο” όσων έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα έχοντας 4 στο ενεργητικό της ενώ έχει αναδειχθεί τρεις φορές Κυπελλούχος Ελλάδας.

Το ραντεβού δόθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΝΟΓ, καθώς οι προπονήσεις συνεχίζονται.

Οι προπονητές, της ανδρικής ομάδας Δημήτρης Μάζης και της γυναικείας Τάσος Πυρπυρής ήταν εκεί για να μιλήσουν στον «ΠΑΛΜΟ» για την επιτυχημένη πορεία των ομάδων τους στην αγωνιστική που ολοκληρώθηκε, για τις αντικειμενικές δυσκολίες του αθλήματος, για τις διαφορές ανδρών και γυναικών, για τις επόμενες κινήσεις… Μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησαν αναδεικνύεται το μεράκι και η αγάπη τους για το άθλημα, και γεννάται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συνέχεια στην επιτυχημένη πορεία του Ομίλου μέσα από τη δουλειά τους, αντάξια του λαμπρού παρελθόντος.

[Π]: Διπλή επιτυχία για άνδρες και γυναίκες με την κατάκτηση και στους δύο της 3ης θέσης…
Δ. Μάζης: Η Γλυφάδα είναι ένα σωματείο που έπαιρνε και παλιότερα πρωταθλήματα. Στο γυναικείο έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκούς τίτλους, στο ανδρικό Πρωταθλήματα Ελλάδος και Διεθνή παρουσία. Σίγουρα θεωρείται επιτυχία συγκριτικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Αν σκεφτούμε ότι η ομάδα βρέθηκε στην Β’ κατηγορία.
Τ. Πυρπυρής: Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει διακριθεί και στο αντρικό και στο γυναικείο. Μιλώντας συγκεκριμένα για την επιτυχία της 3ης θέσης, θα εστιάσω περισσότερο στο ότι απαρτίζεται από νέα παιδιά, με 1 – 2 πιο μεγάλους και έμπειρους αθλητές. Στην αγωνιστική περίοδο δόθηκε χρόνος και πήραν την ομάδα στην πλάτη τους νέα παιδιά που έχουν μέλλον και σε αυτό θα στηριχθεί η Γλυφάδα. Εκεί είναι η επιτυχία και όχι τόσο σαν θέση.

[Π]: Υπάρχει ταβάνι;
Τ. Πυρπυρής: Οι δύο πιο πάνω ομάδες είναι σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς και πλαίσια, τελείως επαγγελματικά τα πρότυπα τους, κάνουν διπλές προπονήσεις, οι αμοιβές των παικτών είναι ανάλογες. Σίγουρα θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί απέναντί τους. Βήμα βήμα θα το καταφέρουμε.
Δ. Μάζης: Όταν αγωνίζεσαι, αγωνίζεσαι για να κερδίσεις. Ούτε προπόνηση κάνεις για να χάσεις. Σίγουρα τα budget των ομάδων μας είναι διαφορετικά, ακόμη και μεταξύ 1ου με 2ου τα οικονομικά δεδομένα απέχουν αρκετά. Στη Γλυφάδα έχουμε ένα budget που δεν είναι ούτε καν τρίτο στην Α1. Έχει γίνει όμως μια αρκετά καλή επιλογή παικτών. Όπως είπε και ο Τάσος παίκτες μικροί σε ηλικία και σίγουρα έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Σε αυτούς στηριζόμαστε και επενδύουμε σε αυτούς. Θεωρώ σαν Δημήτρης ότι αν η Γλυφάδα καταφέρει να κρατήσει αυτούς τους παίκτες στο μέλλον σίγουρα θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια και τους αντιπάλους όπως ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη. Με τη Βουλιαγμένη το κατάφερε στον αγώνα των play off, στον 1ο αγώνα ηττήθηκε μόνο με ένα γκολ. Παρόλα αυτά δεν έχουμε φτάσει στο ίδιο επίπεδο δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός.

[Π]: Πως ήρθατε στη Γλυφάδα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το «ναι»;
Δ. Μάζης: Εργαζόμουν στον Ολυμπιακό ως τεχνικός διευθυντής (team manager) βοηθός προπονητή, είχα ένα διπλό ρόλο. Πέρσι μετά την αναμέτρηση στο champions league, είχα αποφασίσει ότι ήθελα να ακολουθήσω ένα διαφορετικό δρόμο, της προπονητικής. Στη Γλυφάδα υπήρχε ένας προπονητής ο Μάκης Βολτυράκης με τον οποίο έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Με έχει βοηθήσει και σα παίκτη και σα προπονητή σε πολλά κομμάτια του αθλήματος. Με ενέταξε στο δυναμικό της Γλυφάδας ως βοηθό του και θα αναλάμβανα ως προπονητής στις ακαδημίες με σκοπό τη χρονιά που μας έρχεται να αναλάβω την ανδρική ομάδα. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Για διάφορους λόγους ο Μάκης δεν συνέχισε στη Γλυφάδα οπότε η μετάβαση μου έγινε πιο γρήγορα. Αλλιώς το σχεδιάζαμε. Όπως ήρθαν τα πράγματα όμως ανέλαβα την ανδρική ομάδα πιο γρήγορα. Συνέχισα τη δουλειά που είχε κάνει ο Βολτυράκης το προηγούμενο διάστημα στη Γλυφάδα. Κινήθηκα στη δουλειά του, σε πράγματα που έχουμε κάνει και θα επαναλάβω τα όσα είπα όταν τελείωσε το πρωτάθλημα ότι «του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο επειδή με έφερε στη Γλυφάδα αλλά επειδή για την επιτυχία της Γλυφάδας έχει βάλει τα θεμέλια για να γίνουν αυτά που έγιναν». Φέρει και τη δική του υπογραφή το οικοδόμημα αυτό και πολλά πράγματα που αξιοποιήσαμε καθόλη τη χρονιά. Είχαμε κοινή φιλοσοφία και κοινό τρόπο λειτουργίας στις ομάδες. Ουσιαστικά γλύτωσα χρόνο γιατί γνώριζα ότι κάποια πράγματα είχαν γίνει με το Βολτυράκη τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε συνηθίσει να λέμε στην Ελλάδα ότι παραλάβαμε χάος. Εδώ δεν έγινε έτσι.

Δημήτρης Μάζης

Όταν γίνεις προπονητής «πρέπει να σκοτώσεις
τον αθλητή που έχεις μέσα σου».

Τ. Πυρπυρής: Κάπως αντίστοιχο είναι και το δικό μου σκηνικό. Αντί του Μάκη Βολτυράκη ήταν η Αλεξία η Καμμένου. Ήρθα πριν δύο χρόνια ως βοηθός της Αλεξίας Καμμένου και προπονητής των ακαδημιών στις Νεάνιδες. Καταφέραμε εκείνη τη χρονιά και βγήκαμε τρίτοι. Έναν μεγάλο ποσοστό φέτος ήταν από τον τότε κορμό. Η Αλεξία τη χρονιά που μας πέρασε έφυγε για δικούς της λόγους κι εγώ πήγα στο Καλαμάκι και ήρθα τη φετινή χρονιά ως προπονητής να συνεχίσω αυτό που ξεκινήσαμε με την Αλεξία τότε, γιατί ήταν παρόμοια η μετάβαση. Της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με έφερε στη Γλυφάδα και που με στήριξε. Παρέλαβα και συνέχισα μια ομάδα που είχαμε ξεκινήσει οπότε ούτε εγώ παρέλαβα καμένη γη. Γι’ αυτό το λόγο και η χρονιά βγήκε όπως βγήκε.

[Π]: Υπήρξε κάτι που να μετανιώσατε στη χρονιά που πέρασε;
Δ. Μάζης: Όχι σε καμία περίπτωση. Σε δικούς μου ανθρώπους είπα ότι δεν ξέρω πόσα χρόνια θα είμαι προπονητής, όμως αυτή τη χρονιά δε θα την ξεχάσω ποτέ.
Τ. Πυρπυρής: Τη φετινή χρονιά εδώ, τη συνεργασία με το Δημήτρη και όλο το κλίμα δε θα το ξεχάσω.

[Π]: Παίκτης ή προπονητής;
Δ. Μάζης: Νομίζω, κάθε πράγμα στο καιρό του. Στο υψηλό επίπεδο έζησα. Χόρτασα από αγώνες, διοργανώσεις. Δε μου λείπει κάτι. Ίσως να μου λείπει λίγο ο αγώνας αν και τον ζω αρκετά έντονα και από τον πάγκο. Η ζωή του αθλητή είναι δύσκολη και αρκετά επίπονη η προπόνηση. Σταμάτησα αρκετά μεγάλος. Έκλεισα την καριέρα μου στα 37 μου που συμμετείχα 13 φορές σε ολυμπιακούς αγώνες κατέκτησα και ευρωπαϊκούς τίτλους με τη βουλιαγμένη, κύπελλο Ελλάδος, δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε κάτι. Δε μου λείπει το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή με ικανοποιεί η δουλειά του προπονητή. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί πηγαίνω στη δουλειά μου με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία και θεωρώ ότι δεν το έχουν πολλοί. Είναι για μένα ότι καλύτερο. Αγαπάω το χώρο μου, τους αθλητές μου, τους σέβομαι και θεωρώ ότι είναι αμφίδρομο.
Τ. Πυρπυρής: Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη. Επειδή δεν μπορείς να επέμβεις την ώρα του αγώνα που βλέπεις κάτι και λες να διορθωθεί, να προβλεφθεί… γιατί μπορείς να το πεις αλλά ο παίκτης να μην το ακούσει. Το άγχος που αντιμετωπίζεις είναι διαφορετικό αν είσαι εντός νερού (παίκτης) ή εκτός (προπονητής). Είναι πολλές φορές πιο δύσκολο και όταν είσαι παίκτης δεν το καταλαβαίνεις. Νομίζεις ότι είναι εύκολο. Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο το είχες στο μυαλό σου.

Τάσος Πυρπυρής

«Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν.
Η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο δημιουργικές».

Δ. Μάζης: Είναι δύο διαφορετικές ιδέες. Άλλο ο αθλητής και άλλο ο προπονητής. Όταν γίνεις προπονητής «πρέπει να σκοτώσεις τον αθλητή που έχεις μέσα σου». Δεν πρέπει να σκέφτεσαι σαν αθλητής, πρέπει όμως να κρατήσεις την ψυχολογία του αθλητή για να καταλαβαίνεις τους αθλητές σου. Ούτε τελείως απόμακρος να είσαι από το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι πολλή απαιτητική δουλειά και χρειάζεται ώρα εργασίας στο σπίτι σου με έρευνα και παρακολούθηση. Πως θα εμπνεύσεις τους παίκτες σου, πως θα τους ανεβάσεις την ψυχολογία, τεχνικά κομμάτια.
Τ. Πυρπυρής: Είναι από τις πιο δημιουργικές δουλειές.
Δ. Μάζης: Το δύσκολο σε εμάς είναι επειδή δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το ποδόσφαιρό και το μπάσκετ συνήθως υστερούμε στην προπονητική ομάδα. Δηλαδή συνήθως είμαστε μόνοι μας, έχουμε έναν βοηθό. Ο βοηθός έχει και μια άλλη ομάδα πιο μικρή. Δεν έχουμε την ίδια βοήθεια που έχουν οι ομάδες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Με αποτέλεσμα να περνάνε όλα από εμάς, με τα συν και τα πλην.

[Π]: Πιο εύκολη είναι η συνεργασία με άνδρες ή με γυναίκες;
Δ. Μάζης: Εγώ δεν έχω δουλέψει με γυναίκες, παρόλο που στο σπίτι έχω πολλές (γέλια). Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο. Τα παιδιά είναι συνεργάσιμα. Η δύσκολη δουλειά του προπονητή έχει να κάνει και με τους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες που συνεργάζεται. Και πρέπει να πάρει από κάθε αθλητή το 100%. Θα ήταν εύκολο έναν χαρακτήρα να τον διώξεις ή να τον βγάλεις από την ομάδα, το δύσκολο είναι να καταφέρεις να τον εντάξεις και να πάρεις από αυτόν.
Τ. Πυρπυρής: Έχω εμπειρία με γυναίκες και με άνδρες. Θα έλεγα πως το καθένα έχει τη δική του δυσκολία. Είναι διαφορετικό. Στο κομμάτι των γυναικών θα έλεγα ότι πρέπει να είσαι αρκετά περισσότερο ψυχολόγος απλά στο κομμάτι των ανδρών είναι λιγότερο. Οι γυναίκες είναι περίπλοκες. Μπορεί τη μια μέρα να είναι αφοσιωμένες στην προπόνηση και την άλλη μέρα να αφιερώσεις χρόνο για το τι μπορεί να τις προβληματίζει και δεν αποδίδουν. Κουβαλάνε μαζί τους το όποιο θέμα στην προπόνηση. Δεν είναι ίδιος ο τρόπος που θα μιλήσεις στις γυναίκες και στους άνδρες.

Δημήτρης Μάζης

«Όταν αγωνίζεσαι, αγωνίζεσαι για να κερδίσεις».

Τάσος Πυρπυρής

«Δεν είναι ίδιος ο τρόπος που θα μιλήσεις στις γυναίκες και στους άνδρες».

Στην ερώτησή μας αν ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια των ομάδων η απάντηση ήταν κοινή: «Είχαμε ένα γεμάτο κολυμβητήριο ιδιαίτερα στους τελευταίους αγώνες». Για τις πρώτες αναμετρήσεις ο Τάσος Πυρπυρής συμπλήρωσε πως η ώρα μερικών παιχνιδιών ίσως να μη βόλευε τους θεατές. Εξήραν όμως τη στήριξη που είχαν από τη δημοτική αρχή και την παρουσία του Δημάρχου στους αγώνες. «Μου έκανε εντύπωση που παρακολούθησε τους αγώνες και εκτός έδρας και όταν κερδίσαμε πήρε να μας πει συγχαρητήρια», ανέφερε ο Δημήτρης Μάζης.

Η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί και οι δύο προπονητές κατευθύνθηκαν στο χώρο της πισίνας προκειμένου να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της προπόνησης με τους αθλητές τους. Οι στόχοι τους είναι υψηλοί και δίπλα στους παίκτες τους θα αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε η Γλυφάδα να ακουστεί και στο εξωτερικό δυναμικά. «Είναι καλό και για τους αθλητές να έχουν την εμπειρία συμμετοχής αλλά και για την πόλη» μας δήλωσαν.

Συνεχιστές της προσπάθειας που ξεκίνησαν οι Μάκης Βολτυράκης και Αλεξία Καμμένου, είναι οι…

Δημήτρης Μάζης και Τάσος Πυρπυρής

«Έχουμε συνηθίσει να λέμε στην Ελλάδα
ότι παραλάβαμε χάος. Εδώ δεν έγινε έτσι».


Δημήτρης Μάζης | Προπονητής Ανδρών-Νέων Ανδρών

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Ν.Ο. Βουλιαγμένης ως κολυμβητής από την ηλικία των πέντε ετών και διακρινόταν κυρίως στο ύπτιο και στο ελεύθερο στυλ. Στη συνέχεια τον κέρδισε το πόλο. Με το ΝΟΒ γνώρισε μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς και με την εθνική ομάδα. Στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Εθνικό, με τον οποίο πήρε το Κύπελλο Ελλάδος το 2005.
Το 2008 συνέχισε στον Πανιώνιο, στον οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωσή του στη δυάδα του ελληνικού πόλο και στην πρόκρισή του στον τελικό του Λεν Τρόφι 2009, αποκλείοντας κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα και η ιταλική Ποζίλιπο.
Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού στη θέση του αμυντικού.
Στο τέλος της καριέρας του δούλεψε ως team manager των ερυθρολεύκων μέχρι τη στιγμή που θέλησε να ακολουθήσει καριέρα πρώτου προπονητή και αποχώρησε αναλαμβάνοντας το τιμόνι του αντρικού τμήματος υδατοσφαίρισης της Γλυφάδας αντικαθιστώντας τον προπονητή Μάκη Βολτυράκη με τον οποίον διατηρεί άριστες σχέσεις.

Τάσος Πυρπυρής | Προπονητής Γυναικών-Νέων Γυναικών

Τα πρώτα βήματα προπονητικά βήματα έκανε στο Νηρέα Χαλανδρίου.
Η πρώτη επαφή με την ομάδα του ΑΝΟΓ ήταν στο πλευρό της Αλεξίας Καμμένου ως βοηθός προπονητή.
Ακολούθησε η παρουσία του σαν βοηθός προπονητή στο Καλαμάκι και η επιστροφή του σαν πρώτος προπονητής πλέον στη γυναικεία ομάδα του ΑΝΟΓ.
Μια παρουσία πολλή ουσιαστική και αξιοπρόσεκτη όπως άλλωστε δείχνουν και τα αποτελέσματα της ομάδας αυτής.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top