Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αστέρας Βουλιαγμένης: Εργασίες και το καλοκαίρι, παρά την απαγόρευση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Eξαίρεση στη γενική απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έδωσε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ για το έργο ανακαίνισης της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας του Λαιμού.
Σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης, που ισχύει απαρέγκλιτα από το 1992, “απαγορεύεται η εκτέλεση των πάσης φύσεως οικοδομικλων εργασιών στην περιφέρεια του Δήμου Βουλιαγμένης από 1ης Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου, εκάστου έτους”. Την απαγόρευση αυτή θέλησαν να παρακάμψουν οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστέρα, ζητώντας (άλλη μία) κατ’ εξαίρεση άδεια, προκειμένου όπως τονίζουν στην αίτησή τους “¨να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην απολεσθεί και η επόμενη τουριστική περίοδος του θέρους του 2018”.
Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν θετική, με το σκεπτικό ότι “δεν επιθυμούμε και το επόμενο καλοκαίρι να μη λειτουργεί ο Αστέρας”, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Φυσικά, εν γνώσει του Δημοτικού Συμβουλίου, η περιοχή θα επιβαρυνθεί σοβαρά. Όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία στην αίτησή της, στη χερσόνησο θα εισέρχονται σε καθημερινή βάση 10 βαρέα οχήματα, σε ένα εργοτάξιο που θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Σάββατο από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα που θα προσέρχονται στο εργοτάξιο θα κυμαίνεται μεταξύ 300-400 ατόμων την ημέρα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η κίνηση στους δρόμους της Βουλιαγμένης και ειδικά στο …στενό Λαιμό είναι παραδοσιακά μεγάλη (λόγω των παραλιών, της λειτουργίας του ΝΟΒ, των άλλων ξενοδοχειακών μονάδων του Καβουρίου).
Η μόνη τροποποίηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην πρόταση της εταιρείας ήταν να επιτρέψει στα βαρέα οχήματα να κινούνται μόνο τα βράδια, δηλαδή μεταξύ των ωρών 9 το βράδυ και 7 το πρωί.
“Κάθετα αντίθετος” δήλωσε από την αντιπολίτευση ο Δημοσθένης Δόγκας. Σύμφωνα με ανακο’ινωση που εξέδωσε η παράταξή του, Δημοτική Βούληση, με χαρακτηριστικό τίτλο “Βουλιαγμένη, ανοχύρωτη πόλη;” τέσσερις λόγοι επιβάλλουν να μη δοθεί τέτοια έγκριση:
“1. Παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας, όταν μια απαγόρευση ισχύει για όλους πλην ενός, ανεξάρτητα του ποιος είναι αυτός. Γιατί να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στην περιοχή μας;
2. Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Λαιμού Βουλιαγμένης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου θα είναι δυσανάλογα μεγάλη και καταστροφική για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης σε μια εποχή που η Βουλιαγμένη δέχεται χιλιάδες τουρίστες αλλά και μόνιμους παραθεριστές ή περιστασιακούς επισκέπτες.
3. Η ανεμπόδιστη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως εισηγείται η δημοτική αρχή, εγείρει ζητήματα ασφάλειας όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λαιμού, αλλά και για τις αρχαιότητες. Θέτει επίσης ζήτημα ουσιαστικού ελέγχου του εργοταξίου.
4. Η συγκεκριμένη απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών ήταν μετά την έγκριση ή μη του ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα, το τελευταίο “διαπραγματευτικό χαρτί” του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, όπως τη δέσμευση να υπάρχει ρήτρα εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές του Αστέρα. Ο κύριος Κωνσταντέλλος δυστυχώς πρόθυμα απεμπόλησε τη δυνατότητα αυτή, δίνοντας άλλη μία λευκή επιταγή στους επενδυτές”.
Αντίθετος δήλωσε και ο Κώστας Πασακυριάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ η Μαρία Σίνα που εκπροσωπούσε την Ανεξάρτητη Κίνηση ψήφισε “λευκό”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top