Συνάντηση Κωνσταντέλλου με εργαζόμενους του Ασκληπιείου

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Προσωρινό “πάγωμα” της διαδικασίας τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Βούλας έφεραν οι μαζικές αντιδράσεις από την οικογένεια του Ασκληπιείου και όχι μόνο στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Μετά την αναβολή που πήρε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 10 Απριλίου 2017, δεν έχει επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Μεσολάβησε η επιστολή διαμαρτυρίας του Διοικητή του Νοσοκομείου, Θεόδωρου Ρούπα, αλλά και οι ζωηρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Οι εργαζόμενοι άλλωστε του νοσοκομείου, με Γενική τους Συνέλευση διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο που θα συρρικνώσει το νοσοκομείο, αφαιρώντας από αυτό ζωτικούς χώρους.
Η διοίκηση του Σωματείου συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια πολύωρη συνάντηση, ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα, που δεν έβγαλε “είδηση” πέρα από τη δέσμευση του δημάρχου ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν (όπως ήταν η αρχική του πρόθεση).
Στελέχη της δημοτικής αρχής είπαν στον “Παλμό” ότι ο δήμαρχος σκοπεύει να δώσει “χώρο” και χρόνο για ευρεία διαβούλευση, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, όμως φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιό του, έχοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με το μέρος του (και ανεχόμενος ίσως κάποια μεμονωμένη διαφοροποίηση).

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου για τη συνάντηση με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο:

Την Παρασκευή, 5 Μαϊου 2017, το ΔΣ του Σωματείου μας συναντήθηκε με τον κο Κωνσταντέλλο, Δήμαρχο ΒΒΒ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Προεδρείου του ΔΣ, ώστε να ενημερωθούμε για την σχεδιαζόμενη από Τη Δημοτική Αρχή τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, με στόχο την απόδοση σε κοινόχρηστη χρήση τμήματος του οικοπέδου εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο μας.
Είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση, μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Σωματείου, όπου και επιβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση των Εργαζομένων του Ασκληπιείου σε οποιαδήποτε μείωση της έκτασης του οικοπέδου, με οποιοδήποτε… πρόσχημα. Στην ίδια Γεν. Συνέλευση, αναπτύξαμε την διαφαινόμενη σύνδεση της κίνησης της Δημ. Αρχής ΒΒΒ με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τον ρόλο της Κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου και την σχέση των παραδόξως και για πρώτη φορά δωρεών πολλών εκατομμυρίων ευρώ εφοπλιστών, όπως ο Νιάρχος και ο Μαρτίνος, με τα σχέδια Ερυθρού, επενδυτών και Τσίπρα.
Δυστυχώς, η συνάντησή μας με τον Δήμαρχο ΒΒΒ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την σιγή ιχθύος τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, όσο και του Προέδρου του ΕΕΣ, εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον του Ασκληπιείου Βούλας.
Τι μάθαμε από τον Δήμαρχο ΒΒΒ;
Μάθαμε, ότι ο τωρινός Διοικητής του Ασκληπιείου, κος Θ. Ρούπας, είναι ενήμερος για τα σχέδια του Δημάρχου από…. τον Αύγουστο του 2016! Τώρα γιατί καμώνεται τον έκπληκτο και βγάζει δελτία τύπου ισχυριζόμενος τον ανήξερο…. Φαίνεται ότι παίρνει μαθήματα ασυγκράτητης ψευδολογίας από τους πολιτικούς του προϊστάμενους…
Μάθαμε, ότι το «deal» για την παραχώρηση 540 στρεμμάτων παραλίας στον Δήμο ΒΒΒ (έτσι ακριβώς το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος) έγινε απευθείας με τους Τσίπρα-Φλαμπουράρη, με την προϋπόθεση η παραλία να είναι ανοικτή στους πολίτες. Βέβαια, ο Δήμαρχος ΒΒΒ αναγνώρισε ότι αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα εκμίσθωσης χώρων σε… ιδιώτες! Άλλωστε, γι’ αυτό μίλησε για deal, δηλ για εμπορική συναλλαγή! Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που λέγαμε….
Μάθαμε, ότι οι ίδιοι που αποφάσισαν να δωρίσουν αντί για εκατοντάδες χιλιάδες, τώρα πια εκατομμύρια στο Ασκληπιείο, δωρίζουν επίσης και στον Δήμο ΒΒΒ. Στη λογική, ρωτάμε εμείς, των δωρεών που, θα γίνουν επενδύσεις;
Μάθαμε, ότι ο φόβος μας ότι, εφόσον τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ανοίγει ο δρόμος για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ ΕΕΣ και Δημοσίου για το οικόπεδο και άρα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το Ασκληπιείο, «είναι ένας υπαρκτός φόβος, απλώς δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο»…
Από τη μεριά μας, καλέσαμε τον Δήμαρχο ΒΒΒ, όχι μόνο να μην μας αιφνιδιάσει, (σε αυτό δεσμεύτηκε), αλλά να υποχωρήσει από τα σχέδιά του και να μην γίνει, έτσι, ο δούρειος ίππος της συρρίκνωσης, ή ακόμα και κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας.
Δεν απορούμε, λοιπόν, γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας δεν μπαίνει στον κόπο να συζητήσει μαζί μας. Μετά τον Μελισσανίδη, τον Σαββίδη, τον Αλαφούζο, τον Νιάρχο και τους άλλους ευεργέτες του έθνους, πού να βρει χρόνο για τους εργαζόμενους του Ασκληπιείου Βούλας;
Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση του ζωτικού χώρου του μοναδικού Νοσοκομείου στα Νότια Προάστια, μόλις ξεκίνησε. Και, ας είστε σίγουροι, ότι έχουμε και αντοχή και πείσμα.
Διεκδικούμε το αυτονόητο: να περιέλθει στην κυριαρχία του Δημοσίου το οικόπεδο, ώστε να σταματήσει η διαρκής, επί σειρά ετών, αγωνία μας για το μέλλον του Ασκληπιείου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Μαΐου 2017]