Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τι είναι η οδοντική υπερευαισθησία;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σας έχει συμβεί ποτέ να θέλετε να απολαύσετε ένα παγωτό ή να δροσιστείτε μ’ ένα ποτήρι παγωμένο νερό αλλά να διστάζετε καθώς γνωρίζετε ότι θα επακολουθήσει έντονος πονόδοντος; Πρόκειται για μια πράγματι επώδυνη κατάσταση που οφείλεται σε οδοντική υπερευαισθησία.
Η ευαισθησία των δοντιών επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής πολλών ασθενών καθώς ο πόνος τους εμποδίζει να απολαύσουν ένα κρύο ποτό, ένα ζεστό καφέ ή ένα γλυκό.Ο πόνος είναι αιφνίδιος και έντονος και φθάνει βαθιά μέχρι τις νευρικές απολήξεις των δοντιών. Τα ευαίσθητα δόντια (ή αλλιώς η οδοντική υπερευαισθησία) είναι μια κατάσταση κατά την οποία προκαλείται έντονος διαπεραστικός πόνος σε ένα ή περισσότερα δόντια μετά από ένα κρύο, ζεστό, ξινό, ή γλυκό ερέθισμα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα κατά την είσοδο κρύου αέρα. Αντίστοιχα, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα του δοντιού, δηλαδή στα όρια των ούλων όπου ενώνεται η μύλη του δοντιού με τη ρίζα, η κατάσταση αναφέρεται ως αυχενική ευαισθησία.
Αυξημένη ευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί μετά και από περιοδοντική θεραπεία, διότι κατά τον καθαρισμό της οδοντικής πλάκας και πέτρας, απομακρύνεται οστεϊνη και επιφανειακά στρώματα της οδοντίνης, αφήνοντας εκτεθειμένα οδοντινικά σωληνάρια, τα οποία σαν επακόλουθο γίνονται πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα που προέρχονται από την στοματική κοιλότητα, προκαλώντας έτσι υπερευαισθησία της ρίζας.

Αιτίες της οδοντικής υπερευαισθησίας

Οι όξινες τροφές, οι χυμοί φρούτων, το κρασί, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες εκδήλωσης οδοντικής υπερευαισθησίας εξαιτίας της οξύτητας και της δυνατότητάς τους να προκαλέσουν αδροποίηση της οδοντίνης, διάλυση της φυσικής απόφραξης των οδοντινοσωληναρίων ή να παρεμποδίσουν τη δημιουργία οδοντίνης. Επιπλέον αιτίες οδοντικής υπερευαισθησίας μπορούν να θεωρηθούν:
• Η αποτριβή του δοντιού, λόγω λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος (υπερβολική δύναμη ή χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας) .
• Η υφίζηση των ούλων και η περιοδοντίδα, που προκαλούν εκτεθειμένες ρίζες δοντιών αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα τους.
• Ο βρουξισμός (τρίξιμο του δοντιού), που προκαλεί φθορά της αδαμαντίνης (σμάλτου του δοντιού).
• Η διάβρωση του δοντιού, λόγω όξινων τροφών και ποτών ή χημικών παραγόντων.
• Ο τερηδονισμός, καθώς η καταστροφή της αδαμαντίνης οδηγεί στην έκθεση της οδοντίνης στο εξωτερικό περιβάλλον.
• Το σύνδρομο του ραγισμένου ή σπασμένου δοντιού, που επιτρέπει τη μετάδοση των εξωτερικών ερεθισμάτων στις νευρικές απολήξεις της οδοντίνης, προκαλώντας πόνο.
• Η μη ελεγχόμενη λεύκανση των δοντιών, διότι οι λευκαντικοί παράγοντες που περιέχονται στα σχετικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν χημική διάβρωση των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται τακτικά και σε υπερβολική δοσολογία, χωρίς τον έλεγχο του οδοντιάτρου.
• Κάποιες οδοντιατρικές εργασίες π.χ. καθαρισμός δοντιών, ριζική απόξεση, σφράγισμα, στις εργασίες αυτές η ευαισθησία είναι προσωρινή και εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Απριλίου 2017]

Scroll to Top