Εγγραφείτε στο Newsletter μας

MoU μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Δήμου Αλίμου: Παραμένει στη θέση του το Κολυμβητήριο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2017 ενέκρινε Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Ταμείου και του Δήμου Αλίμου. Η Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, μετά και την υπερψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλίμου.Κατά τη συνεδρίασή του στις 5 Απριλίου 2017 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία το MoU δίνοντας 23 ψήφους Υπέρ και 4 Κατά.
Η Συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπει:
– Ανάληψη υποχρέωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για επικαιροποίηση της θεωρημένης ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία θα προβλέπει την παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση και υποβολή της στις αρμόδιες αρχές.
– Παροχή συναίνεσης του ΤΑΙΠΕΔ προς την ΕΤΑΔ για παράταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Αλίμου για το κολυμβητήριο
– Προσδιορισμός των χώρων
του Κολυμβητηρίου βάσει της επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ, δηλαδή των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων (πισίνες), αποδυτηρίων, γραφείων διοίκησης, κυλικείου, χώρου στάθμευσης, καθώς και ενός κτιρίου αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών ή/και αθλητικών δράσεων του Δήμου Αλίμου.
– Πρόβλεψη υποχρέωσης του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, ρητές προβλέψεις σχετικά με την υποχρέωση του Παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο Δήμος Αλίμου από την πλευρά του, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, πέραν του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας, υποχρεούται να συμβάλλει στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για την βελτίωση της εικόνας της μαρίνας με την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη Μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη Μαρίνα.

Οι τοποθετήσεις στο Δ.Σ.

«Πήραμε μια μεγάλη απόφαση για το μέλλον της πόλης για τα επόμενα 40-50 χρόνια» είπε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. «Εκτός από το κολυμβητήριο, που παραμένει στη θέση του, ο δήμος θα έχει και ένα μεγάλο κέρδος από τα δημοτικά τέλη που θα υποχρεούται να καταβάλλει ο επενδυτής και το ύψος τους θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τώρα παίρναμε από τη μαρίνα 10.000 ευρώ το χρόνο. Το ποσό που θα λαμβάνουμε από τα 18.500 τετραγωνικά μέτρα που θα δομηθούν, θα είναι πολλαπλάσιο».
Η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσιγιαννοπούλου είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί νίκη και των δύο πλευρών καθώς «η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2014 δεν περιελάμβανε το κολυμβητήριο στους χώρους της μαρίνας. Όλες οι προσπάθειες έγιναν το 2015 και το 2016. Η ΣΜΠΕ τροποποιήθηκε και το κολυμβητήριο μένει στη θέση του».
Οι επικεφαλής των παρατάξεων με τη σειρά τους κατά τη δευτερολογία είχαν τη δυνατότητα να συνοψίσουν στις εξής θέσεις:
Θ. Ορφανός: «Υποβαθμίζεται για εμάς το περιβάλλον, ο συντελεστής δόμησης είναι τεράστιος. Πρέπει να διασφαλιστεί το υψόμετρο. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ν.Ο.Κ. και σε χώρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ΝΟΚ. Να γίνει διάλογος με τους επαγγελματίες σκαφών και αλιείς που είναι Καλαμακιώτες. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε κανέναν δικαίωμα μέχρι να υπογραφεί η τελική συμφωνία. Με τις επιφυλάξεις αυτές θα το ψηφίσουμε».
Ε. Μπελιά: «Το Άνω – Κάτω τοποθετήθηκε πολιτικά και κριτικά στο ζήτημα. Κάναμε προτάσεις σχεδόν παράγραφο παράγραφο. Δεν μιλήσαμε ποτέ για διαβούλευση. Μιλήσαμε για ενημέρωση στο πλαίσιο της απόφασης 105 που είχαμε πάρει. Ενημέρωση της κοινωνίας, τουλάχιστον του μετώπου που θα αντικρίζει το τσιμέντο καθημερινά. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ούτε το Δ.Σ. Η δική μας αρχή είναι να διατηρούμε το δημόσιο χαρακτήρα. Αλλιώς κάποιοι επωφελούνται από αυτό που ανήκει σε όλους μας και ταυτόχρονα σε κανέναν. Έχουμε φτάσει να ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια για να οδηγήσουν το δημόσιο στην ιδιωτικοποίηση. Δεν ψηφίζουμε την εισήγηση. Θεωρούμε θετικό ότι παραμένει το Κολυμβητήριο. Δεν το ψηφίζουμε γιατί είναι μια σύμβαση προσχώρησης».
Κ. Καμαρινού: «Ναι υπάρχει επιτυχία στην συμφωνία. Για ποιον όμως είναι αυτά; Γι αυτό έχουμε τον προσδιορισμό Λαϊκή Συσπείρωση. Για ποιον θα έχει πρόσβαση; Καταντήσαμε με τη χρόνια, σκόπιμη και συνειδητή απαξίωση του δημόσιου χώρου όλων των πολιτικών, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα. Επειδή το κράτος απεμπολεί κάθε υποχρέωση προς τους πολίτες. Εμείς αυτό αντιπαρατιθέμεθα. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι όπως έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων που τους συσπείρωσε. Δεν όλα για το κέρδος. Υπάρχουν και οι λαϊκές ανάγκες. Με αυτή την έννοια έβαλα και τη θέση για το αυτονόητο του κολυμβητηρίου. Είναι αυτονόητο. Δεν το υποτιμώ. Μας ανήκει, όπως και η παραλία η γη ο αέρας».
Χ. Μέξας: «Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι του Δήμου. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί. Εφόσον το ίδιο το κράτος μας βάζει αυτούς τους προβληματισμούς διαλέγουμε ποιο χέρι θα κόψουμε».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Απριλίου 2017]

Scroll to Top