Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης. «Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις στα σκουπίδια»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Εκδήλωση – συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποίησε στις 19 Μαρτίου η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης» με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, το Δυτικό Μέτωπο, των πρώην δημάρχων Αλίμου και Γλυφάδας, φορέων της πόλης και πολλών συμπολιτών.
Τις θέσεις της παράταξής «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης» παρουσίασε ο Τάκης Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος. «Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει, γιατί συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά», τόνισαν και εξήγησαν πως «Χρειάζεται ριζική αλλαγή σε αυτό το μοντέλο (δηλ. των δύο ρευμάτων πράσινοι και μπλε κάδοι). Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημόσια και αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στη ίδια την πηγή, δηλαδή από τους ίδιους τους δήμους, με περισσότερα ρεύματα δηλαδή ξεχωριστούς κάδους για οργανικά, γυαλί, μέταλλο, χαρτί και πλαστικό. Προβλέπει επίσης, ανά ομάδα δήμων, να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες στις οποίες θα γίνεται επεξεργασία των απορριμμάτων δηλαδή ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επανάκτηση χρήσιμων υλικών, ώστε σταδιακά μέχρι το 2020 να ανακυκλώνεται το 52% των σκουπιδιών. Αν αυτό γίνει, το οικονομικό όφελος για τους πολίτες θα είναι σημαντικό και η προστασία του περιβάλλοντος επίσης. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός της Pεριφέρειας προχωράει με μεγάλες καθυστερήσεις και ασάφειες και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία, με μεγάλο κερδισμένο τα εργολαβικά συμφέροντα που καραδοκούν». Αναφορά έγινε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η νυν δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίζοντας πως οι κινήσεις τους «αγνοούν την προετοιμασία που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή και πως εγκαταλείπουν την κοινή θέση των τριών δήμων για δημιουργία ολοκληρωμένου σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου».
Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι ο νέος Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός έχει βαλτώσει και σε διάστημα 1 με 1,5 έτους θα βρεθούμε απέναντι σε μια κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Μαρτίου 2017]

Scroll to Top