Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Κόντρα Δημοτικού Συμβουλίου – εργαζομένων

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Κλίμα έντασης και καταγγελίες κυριάρχησαν μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Υπαλλήλων στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα. Αφορμή ήταν τα γεγονότα της συνεδρίασης της 1ης Μαρτίου, όταν ομάδα επαγγελματικών αλιέων διαμαρτυρήθηκε για την επιβολή τελών ελλιμενισμού στο Λιμάνι της Βάρκιζας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στον Δήμο των 3Β, Μανώλης Λουδάρος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα προπηλακισμού από παριστάμενους κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης που παρακολούθησε, ενώ κατηγόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο για αδράνεια.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι για συμπαράσταση στον πρόεδρο του Σωματείου τους. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση τριών εγγράφων για το θέμα: Μία επιστολή του Μανώλη Λουδάρου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, μία επιστολή του Συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και πρόσφατη ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ίδιο θέμα.
Στην επιστολή του ο Μανώλης Λουδάρος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι εξαγριωμένοι αλιείς επιχείρησαν να με λιντσάρουν φωνάζοντας ότι θα με αποτελειώσουν, γιατί εγώ ευθύνομαι για όλα, όπως χαρακτηριστικά άφησαν να εννοηθεί”. Ενώ περιγράφοντας το κλίμα στα καθίσματα των θεατών τόνισε: “Πραγματικά αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου το φόβο να με κυριεύει”.
Στην επιστολή του Συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο εκπρόσωπός τους σπρώχτηκε βίαια στις σκάλες του Δημαρχείο “διατρέχοντας άμεσο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού από την πτώση του”. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στους αιρετούς: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου καταγγέλλει έπειτα από το παραπάνω τη συμπεριφορά όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο προς το πρόσωπο του προέδρου όσο και προς την ιδιότητά του, τα οποία με τη στάση της αμέτοχης ουδετερότητας που επέλεξαν δεν προστάτεψαν ούτε τον εργαζόμενο αλλά ούτε και τον πρόεδρο του Συλλόγου, νομιμοποιώντας έμμεσα απαράδεκτες μεθόδους επιβολής συντεχνιακών συμφερόντων”.
Ο Σύλλογος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από την καταγγελία του απαράδεκτου συμβάντος με τον διαπληκτισμό και διατύπωσε τη γνώμη του για το πρακτέο στο Λιμάνι της Βάρκιζας. Ανέφερε συγκεκριμένα: “Καλούμε τα μέλη του Σώματος να σταματήσουν τη συνέχιση του καθεστώτος της χρόνιας ανομίας που έχει επιβληθεί στο Λιμάνι από ορισμένα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Βάρκιζας που επειδή οι πρακτικές και συμπεριφορές τους έγιναν ανεκτές από προηγούμενες διοικήσεις, έχουν αποθρασυνθεί”.
Σε ανάλογα αυστηρό τόνο κινήθηκε και η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αναφέρει μεταξύ άλλων στη δισέλιδη ανακοίνωσή της: “Η πλήρης απάθεια και η δήθεν ουδετερότητα που κράτησαν όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης «σφυρίζοντας αδιάφορα» κατά την διάρκεια που εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια τους και μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όλη αυτή η τραγική κατάσταση, μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για την Δημοκρατική Λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου”.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα.

Κωνσταντέλλος: “Μας προσβάλλετε”

Η αντίδραση πάντως του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου εξέπληξε δυσάρεστα τους εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος των 3Β είπε ότι “οι εργαζόμενοι χάνουν το δίκιο τους με τον τρόπο που διαμαρτύρονται” και τόνισε ότι οι φραστικές επιθέσεις των αλιέων είχαν ως στόχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είπε ακόμα ότι τίποτε από τον προπηλακισμό και την απώθηση του Μανώλη Λουδάρου στις σκάλες δεν έγινε αντιληπτό εντός της αίθουσας, σπεύδοντας να καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου και σημείωσε ότι “το Δημοτικό Συμβούλιο διασύρεται με τις ανακοινώσεις σας”, ενώ κατηγόρησε τους υπαλλήλους ότι “συγχέουν τους ρόλους του καθενός”.
Το λόγο πήραν και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης (Πανάς, Δαβάκης, Ματόπουλος, Πασακυριάκος) που συντάχθηκαν με τη λογική του Δημάρχου, θεωρώντας προσβλητική την καταγγελία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δε Κώστας Πασακυριάκος μίλησε εκτενώς για την επιλογή του Συλλόγου να συνταχθεί ως μη ώφειλε υπέρ της επιβολής τελών ελλιμενισμού και να πάρει έτσι θέση καταγγελίας για όσους ψήφισαν το αντίθετο.
Τελικώς, συμφωνήθηκε να γίνει μια σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων μαζί με τον πρόεδρο των υπαλλήλων, Μανώλη Λουδάρο, ώστε να συνταχθεί μια ανακοίνωση με ψυχραιμία και ακρίβεια.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Μαρτίου 2017]

Scroll to Top