Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ορμόνες της εγκυμοσύνης;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνωνdrakontaidis

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – www.drdrakontaidis.gr

 

Κύηση και ορμόνες είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και αλληλένδετες. Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι το σώμα τις γυναίκας υπόκειται μεγάλες ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στο να συμβαίνει μέσα της ένα ορμονικό πάρτι! Είναι σίγουρο πως η φύση ξέρει καλά γιατί οδηγεί το σώμα σε μια τέτοια διαδικασία και εμείς δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε πιο στενά τις πιο σημαντικές από αυτές τις ορμόνες, για να μάθουμε περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία για εκείνες.

Προγεστερόνη: Είναι από τις πιο γνωστές και ξακουστές ορμόνες και έχει το σημαντικότατο ρόλο να βοηθάει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στη μήτρα. Συντηρεί την κύηση. Για αυτό το λόγο τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος για να δημιουργήσει στο εσωτερικό της μήτρας το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε η νέα ζωή που θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα να είναι ασφαλής. Η συγκεκριμένη ορμόνη, επίσης, λειτουργεί ηρεμιστικά και προστατεύει τις γυναίκες από το άγχος στην περίοδο της κύησης, ενώ παράλληλα ενισχύει τον καλό ύπνο. Η προγεστερόνη όμως ευθύνεται και για την ναυτία το πρώτο τρίμηνο, αλλά και για την εμφάνιση ακμής στην εγκυμοσύνη.

Οιστρογόνα: Είναι ταυτισμένα με την ορμονική εικόνα της γυναίκας και είναι υπεύθυνα για πολλά που αφορούν στη διάθεσή της, από τη σεξουαλική ορμή μέχρι τον έντονο εκνευρισμό. Η αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της κύησης έχει σκοπό να διεγείρει την ανάπτυξη της μήτρας και βελτιώσει τη ροή του αίματος μεταξύ της μήτρας και του πλακούντα. Επίσης, προετοιμάζει σταδιακά το στήθος για την παραγωγή γάλατος κατά την περίοδο της λοχείας και τον θηλασμό.

Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG): Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι υπεύθυνη να πυροδοτήσει με τον τρόπο της την παραγωγή των παραπάνω πολύτιμων ορμονών, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων κατά την περίοδο της κύησης, κυρίως τους δύο πρώτους μήνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που για επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης τον πρώτο καιρό εξετάζονται οι δείκτες της συγκεκριμένης ορμόνης μέσα από εξέταση αίματος ή ούρων.

Ρελαξίνη: Παράγεται από τις ωοθήκες προκαλώντας διαστολή και χαλάρωση της λεκάνης και του τραχήλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μπορεί να υποστηρίζεται η αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα. Φυσικά, χωρίς αυτή την ορμόνη θα ήταν αδύνατη η γέννηση του μωρού. Ωστόσο, το γεγονός ότι χαλαρώνει τους μύες της περιοχής μπορεί να δυσκολέψει την έγκυο σε άλλες διαδικασίες!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαρτίου 2017]

Scroll to Top