Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ενόψει των δημαιρεσιών της Κυριακής 5 Μαρτίου… Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας Στρατής Παναγάκος μιλάει αποκλειστικά στον «Π»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

«Η εμπειρία μου ήταν θετική και θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσω»

Συμπληρώθηκαν δυόμιση χρόνια θητείας για τη δημοτική αρχή της Γλυφάδας και ενόψει της διαδικασίας των δημαιρεσιών που θα λάβουν χώρα την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 ο «Παλμός» συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας Στρατή Παναγάκο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γλυφάδας μας μεταφέρει τη μέχρι σήμερα εμπειρία του. Είναι ικανοποιημένος από την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου; Τι θα ήθελε να αλλάξει; Και τέλος… θα ήθελε να επανεκλεγεί στο καίριο αυτό πόστο; Όλα απαντώνται εδώ.


[Π]: Κύριε Παναγάκο, έχουν συμπληρωθεί δυόμιση χρόνια θητείας όντας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι αποκομίσατε από τη μέχρι σήμερα εμπειρία;
Στρατής Παναγάκος: Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Δεν είχα ξαναβγεί ποτέ στα δημοτικά. Δεν είχα ποτέ εκλεγεί. Ήταν ιδιαίτερη τιμή αυτή που μου έκανε ο Δήμαρχος και ανέλαβα τη θέση του Προέδρου. Πιστεύω ότι περισσότερους φίλους γνώρισα παρά εχθρούς μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οφείλω να πω ότι υπήρξαν πάρα πολλοί σύμβουλοι που βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων, άλλοι λιγότερο. Στο σύνολο τους όμως, είχα μια θετική εικόνα των πραγμάτων. Εκτιμώ πως και με το δικό μου τρόπο συνέβαλα στη διαδικασία της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ώστε να υπάρχει αυτό το ήπιο κλίμα και ορισμένες φορές θα το χαρακτήριζα συναινετικό.
Γνώρισα ανθρώπους από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση με τους οποίους θεωρώ πλέον ότι γίναμε και φίλοι. Ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές μας αντιπαραθέσεις, υπάρχει πεδίο γόνιμο, πάντα σε ένα καλό κλίμα. Ελάχιστες φορές ξέφευγε το επίπεδο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.. και με βάση τα λεγόμενα και προηγουμένων δημοτικών συμβούλων είναι κάτι σχετικά πρωτόγνωρο αυτό και αναφέρομαι στην «μειωμένη ένταση». Τώρα αυτό οφείλεται στη δυναμική του Δημάρχου, οφείλεται στη δικιά μου συγκαταβατικότητα και διαχείριση; Αυτό θα το κρίνει ο κόσμος.
Υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον που θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά. Ορισμένες φορές τους στεναχώρησα με τις απουσίες τους αλλά το έκανα με καλή πρόθεση και χωρίς να θέλω να προσβάλλω κάποιον είτε ατομικά είτε συλλογικά. Θεωρώ ότι όταν είσαι εκλεγμένος αναλαμβάνεις και κάποιες υποχρεώσεις.

[Π]: Συνεπώς θα λέγατε ότι είστε ικανοποιημένος από την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου;
Στρατής Παναγάκος: Ικανοποιημένος θα έλεγα ότι… δεν είμαι. Πάντα καλύτερο του καλού είναι το άριστο. Θα ήθελα πιο μεγάλη συμμετοχή, αν και καταλαβαίνω τις δυσκολίες και είναι πολύ σοβαρό θέμα το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι είναι επαγγελματίες, αφήνουν τη δουλειά τους, για να παρευρίσκονται στα δημοτικά συμβούλια. Θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρξει πρόβλεψη για κάλυψη στα έξοδα παραστάσεως των δημοτικών συμβούλων.
Είμαι όμως ευχαριστημένος γιατί βλέπουμε να γίνονται πράγματα σε αυτή την πόλη. Σαφέστατα με την εργασιομανία του Δημάρχου και με τη συμβολή των αντιδημάρχων γίνονται πολλά πράγματα αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε και να κάνουμε περισσότερα. Και στο επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά τη συμπεριφορά θα έλεγα πως είναι καλή. Δεν έχω παράπονα. Μάλιστα έχει τύχει κάποια φορά να με έχουν βοηθήσει αν λόγω απειρίας έγιναν κάποια λάθη αλλά δεν είδα κακοήθεια από τους συναδέλφους μέχρι τώρα και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο.
Θα ήθελα να παράγουμε πιο πολύ έργο. Το δημοτικό συμβούλιο ορίζει μια γραμμή, βάζει προτεραιότητες όμως είναι πάρα πολλοί οι κρίκοι για να γίνει πράξη. Δυσκολίες γραφειοκρατικές μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλα τα επίπεδα μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο για το οποίο έχει παρθεί απόφαση ακόμη κι ένα χρόνο ή δύο πριν.
Αυτό δεν έχει να κάνει με την απραξία του δημοτικού συμβουλίου αλλά γενικότερα με τις παθογένειες της κρατικής μηχανής που πολλές φορές μπλοκάρει το αυτονόητο και δεν μπορείς να παράξεις έργο ανάλογο της διάθεσης που έχεις. Αν πάρουμε παράδειγμα το νεκροταφείο που έχει μπει στην τελική ευθεία, θα δούμε τι τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή στο να προχωράει ένα έργο. Το σημαντικότερο θα έλεγα των τελευταίων χρόνων και παρόλο αυτά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη το χτυπούν. Έχει την υποστήριξη της επίσημης πολιτείας και όμως μέσα στην πόλη βρίσκει ανθρώπους που το χτυπούν. Για ποιο λόγο αντιμάχονται ακόμη τη δημιουργία του νεκροταφείου σε αυτή την περιοχή; Άλλο η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση. Ορισμένες φορές βλέπει κανείς και μια κακοήθεια και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο σκοπός αυτής της διαδικασίας.

[Π]: Οι πληροφορίες του «Π» ενόψει των δημαιρεσιών της 5ης Μαρτίου αναφέρουν ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εσείς επιθυμείτε την επανεκλογή σας;
Στρατής Παναγάκος: Η εμπειρία μου ήταν θετική και θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσω. Με τίμησε το δημοτικό συμβούλιο με την ψήφο του στην αρχή της θητείας με Δήμαρχο το Γιώργο Παπανικολάου και ελπίζω και εύχομαι να είμαι ξανά υποψήφιος. Αυτή την απόφαση την παίρνει η δημοτική παράταξη οπότε αναμένουμε…

[Π]: Σε περίπτωση που προταθείτε και επανεκλεγείτε, τι θα πράξετε για να βελτιώσετε την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου; Π.χ. θα τηρήσετε το χρόνο με το ρολόι πιο αυστηρά; Κάτι άλλο;
Στρατής Παναγάκος: Έχω κατηγορηθεί ότι αφήνω πολύ χρόνο αλλά για μένα αυτό είναι το επιστέγασμα της δημοκρατίας το να δίνεις το λόγο σε όλους τους συναδέλφους. Θα πρέπει ίσως για να μπορούν και να έχουν την ευχέρεια να μιλούν και περισσότεροι να βάλουμε κάποιους χρονικούς περιορισμούς, αν και στην πορεία δεν είδα δημοτικά συμβούλια να ξεφεύγουν σε βαθμό που να δημιουργείται μείζον θέμα επειδή μιλούν λίγο παραπάνω οι συνάδελφοι. Ορισμένες φορές χαίρομαι να ακούω και συναδέλφους είτε από τη συμπολίτευση είτε από την αντιπολίτευση να αναπτύσσουν το σκεπτικό τους. Θα ήθελα ίσως ο Δήμαρχος να είναι λίγο πιο σύντομος. (γέλια). Αν και πιστεύω ότι αν θέλουν οι συνάδελφοι μια συνεδρίαση μπορεί να κυλήσει τόσο ομαλά και ωραία που θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει κανείς να σκέφτεται.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαρτίου 2017]

Scroll to Top