Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλος. Ερωτήματα για το παρεκκλήσι στο Χέρωμα Βάρης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Επανέρχεται στο θέμα του νέου παρεκκλησίου στη συνοικία Χέρωμα της Βάρης ο Μητροπολίτης Παύλος. Πρόκειται για ένα μικρό προκάτ ναό που κατασκευάστηκε μετά από χορηγία του Θανάση Μαρτίνου και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Το γεγονός ότι το Χέρωμα είναι μια συνοικία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκτός σχεδίου πόλης αλλά και μια σειρά παρεξηγήσεων μεταξύ του Μητροπολίτη και του τοπικού Συλλόγου που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανέγερση ναού, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Μιλώντας στον “Παλμό Γλυφάδας”, ο Μητροπολίτης Παύλος τονίζει ότι ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής έχει προχωρήσει σε μια σειρά από λανθασμένες ενέργειες που δείχνουν μια τάση ιδιοποίησης του ναού, ο οποίος προφανώς και βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης.
Ρωτά ο Σεβασμιώτατος:
“Από που πήραν άδεια και έκαναν βόθρο σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από την Εκκλησία; Άνευ αδείας είναι ποινικό αδίκημα” και τονίζει ότι η ανακοίνωση που θυροκόλλησε σκίστηκε εκ νέου.
Και συνεχίζει:
“Πώς παραβίασαν την πλάγια κλειδαριά της πόρτας του ιερού; Με ποιο δικαίωμα; Δεν είναι εκκλησιαστικό και ποινικό παράπτωμα; Για ποιο λόγο και γιατί δεν ζήτησαν τα κλειδιά από τον Σεβασμιώτατο, να τους εξυπηρετήσει για όποιο πρόβλημα είχαν; Αλλά μέσα στον Ιερό Χώρο ποιος έχει δικαίωμα να παραβιάζει άνευ αδείας της Μητρόπολης;”.
Ο Μητροπολίτης διερωτάται επίσης πώς ο Σύλλογος κόπτεται για τη λειτουργία του ναού και προκρίνει την κατασκευή βόθρου, ενώ δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει χωνευτήρι (για τα νερά από βαπτίσεις).
Ο επίσκοπος της περιοχής υπογραμμίζει κατόπιν:
“Η Μητρόπολη θα πράξει τα δέοντα γιατί αυτό υπαγορεύουν οι νόμοι του Δικαίου. Να σέβονται τον Ιερό χώρο και να μην νομίζουν ότι είναι κτήμα τους”.
Γιατί έσκισαν ξανά τη δεύτερη ανακοίνωση του ναού που έλεγε πότε θα λειτουργήσει ο ναός προς ενημέρωση των πιστών; Δεν είναι κι αυτό αδίκημα εκκλησιαστικό; Ούτε επί κομμουνισμού δεν γινότανε παραβιάσεις και στις κομμουνιστικές χώρες.
Ο Μητροπολίτης είναι παραδοσιακός, ορθόδοξος, γνωστός και θα τηρήσει τα όσα ορίζει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι κανόνες της εκκλησίας και η παράδοση της Εκκλησίας και θα υπάρχουν στους ενόχους οι ανάλογες συνέπειες”.
Ως προς τη μαρμάρινη πλάκα που με πρωτοβουλία του ανάρτησε ο Σύλλογος και με το περιεχόμενο της οποίας διαφωνεί, ο Μητροπολίτης αναφέρει:
“Θα γραφτούν τα ανάλογα στη μαρμάρινη πλάκα επί τη βάσει της αληθείας και της αποφάσεως της Μητροπόλεως και όχι του Συλλόγου «Νυμφόλυπτος» ο οποίος δεν είναι ιδιοκτήτης του παρεκκλησίου, είναι η Μητρόπολις. Κατόπιν δωρεάς του μεγάλου ευεργέτου κ. Αθανάσιου Μαρτίνου κάθε λόγο έχει ο Μητροπολίτης επί τη βάσει της σχετικής νομοθεσίας”.
Τέλος, ο Μητροπολίτης ερωτά:
“Με τίνος άδεια άλλαξαν τις ονομασίες των οδών πέριξ του ναού; Ο νοών νοείτω”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Φεβρουαρίου 2017]

Scroll to Top