Μεταστεγάζει τις υπηρεσίες του ο Δήμος Γλυφάδας σε νέο κτίριο και… ΒΑΖΕΙ «ΚΟΦΤΗ» ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Από τα 15.000 € που έδιδε το μήνα πέφτει στα 6.700 €
• Ποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν…

Eρχεται ξανά στην επικαιρότητα η μίσθωση των ακινήτων του Δήμου και τα μεγάλα ποσά που αναγκάζεται να δίδει σε ενοίκια προκειμένου να στεγάζει τις υπηρεσίες του. Το δημαρχιακό μέγαρο στην πράξη αποδεικνύεται μικρό για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και έτσι βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία εντός των ορίων της πόλης. Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου αναλαμβάνοντας τη διοίκηση το Σεπτέμβριο του 2014 βρήκε τις υπηρεσίες του Δήμου σε κτίριο της οδού Μυστρά και Επιδαύρου όπου η προηγούμενη διοίκηση είχε λάβει απόφαση να μισθώσει και να δίδει περί των 15.000 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα.
Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου Γλυφάδας ήταν και ο εξ ορθολογισμός των δαπανών του Δήμου.
Έτσι με συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής, η οικονομική επιτροπή της 10ης Ιανουαρίου ήρθε για να εγκρίνει «το από 1/11/2016 Πρακτικό Διενέργειας της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών» καθώς επίσης και «την κατακύρωση της φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας με τίτλο: «Μίσθωση ακινήτου προς στέγαση Κοινωνικών Δομών του Δήμου, της Κοινωνικής Υπηρεσίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και κάποιων υπηρεσιών του ΝΠΔΔ ΚΑΠΠΑ» στην εταιρεία Αφοί Κονταξή Ακίνητα Α.Ε., της οποίας η συνολική προσφορά ανήλθε στο ποσό των 6.700,00€ και ειδικότερα: 5,20 €/τμ για χώρους κύριας χρήσης και 1,62 €/τμ για βοηθητικούς χώρους και αφορά στο ακίνητο οικόπεδο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γλυφάδας, εντός των οικοδομικών τετραγώνων που ορίζονται στη Διακήρυξη, επί της οδού Γούναρη 199 & Ιλίου, επιφανείας οικοπέδου 1.758,12 τ.μ. με τριώροφο κτίσμα και Α’ υπόγειο συνολικής επιφανείας 1.156,69 τ.μ. και πάρκινγκ Α΄υπογείου 422,25 τ.μ. στο Ο.Τ. 422, που περικλείεται από τις οδούς ΓΟΥΝΑΡΗ-ΙΛΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ-ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ».
Την απόφαση που δημοσιεύτηκε και στη διαύγεια με ΑΔΑ: 7ΥΚΘΩ91-ΦΦΒ καταψήφισαν τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Ποιες υπηρεσίες θα μεταστεγαστούν;

Στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο θα μεταστεγαστούν το ΚΕΠ της Επιδαύρου που μέχρι σήμερα ήταν σε ασφυκτικό σημείο, μέρος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, πιθανόν η Δημοτική Αστυνομία, και εξετάζονται ποιες υπηρεσίες του ΝΠΔΔ ΚΑΠΠΑ θα μεταφερθούν και αν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο κτίριο ο Δήμος θα μπει «με το κλειδί στο χέρι». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ο ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τις όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν προκειμένου να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του, π.χ. χωρίσματα κλπ.

Υπήρχε άλλη επιλογή;

Όταν ο Δήμος Γλυφάδας διακήρυξε τη δημοπρασία παρουσιάστηκαν δύο υποψήφιοι χώροι. Και οι δύο χώροι επί της Γούναρη, σε διαφορετικό όμως ύψος. Ο ένας, ο οποίος και δεν προτιμήθηκε πρόσφερε υψηλότερο μίσθωμα (εκ των δύο) και το προσφερόμενο ακίνητο δεν κρίθηκε κατάλληλο από την επιτροπή. Το δε άλλο, που μισθώθηκε τελικά, πληρούσε τις προδιαγραφές και είχε το χαμηλότερο τίμημα.

Τι είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του 2012;

Ο «Π» είχε εκτενώς καλύψει το θέμα με τη μίσθωση του ακινήτου της Μυστρά και Επιδαύρου στο υπ’ αριθμ. 997 φύλλο του. Η τελική απόφαση της τότε οικονομικής επιτροπής (17/7/2012) ανέφερε ότι «αποφασίστηκε να νοικιαστούν τα 1220 τ.μ. στην τιμή των 10 ευρώ/τ.μ. και τα 1297 τ.μ. στην τιμή των 2,5 ευρώ/τ.μ.». Τότε η κ. Λυγνού είχε ζητήσει να μπει η πρόταση της σε ψηφοφορία σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αποσυρθεί το θέμα, να διορθωθούν οι περιλήψεις διακηρύξεων βάσει της απόφασης της οικονομικής επιτροπής 192/2012 και να επανέλθει ορθώς το θέμα. Την πρόταση της υπερψήφισε μόνο ο κ. Μουλακάκης. Έτσι προχώρησαν στην ψήφιση της πρότασης του προέδρου η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία με τους κ.κ. Λυγνού και Μουλακάκη να ψηφίζουν κατά και τον κ. Θεοδοσόπουλο να απέχει.
Μάλιστα τότε το κτίριο είχε παρθεί απόφαση να νοικιαστεί για 12 χρόνια. Ερχόμενη η σημερινή δημοτική αρχή, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να μειώσει το μίσθωμα και να παραμείνει στο κτίριο χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί, όμως εκείνος – σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» – δεν δέχτηκε. Έτσι ακολουθήθηκε η απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να προσβληθεί η σύμβαση και να προχωρήσει ο Δήμος στην νέα αναζήτηση.

Γιατί όχι αγορά;

Το τίμημα του νέου κτιρίου μπορεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο τίμημα που καλούνταν ο Δήμος να καταβάλλει σε μηνιαία βάση όμως δεν παύει να παραμένει ένα υψηλό ποσό. Γιατί ο Δήμος δεν αγοράζει ένα κτίριο αντί να το νοικιάζει; Η δημοτική αρχή απαντά πως υπάρχουν ανάγκες για αγορά κτιρίου, όμως οι προτεραιότητες της στρέφονται στην αγορά για δημιουργία παιδικού σταθμού στην Τερψιθέα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Ιανουαρίου 2017]

Scroll to Top