Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη (Ιδρυτή & ιδιοκτήτη της SUCCESSKeysGR)

Eίναι γνωστό ότι οι άνθρωποι έχουμε έμφυτες διαφορές μεταξύ μας. Σε αυτές τις έμφυτες διαφορές κρύβονται και πολλά εν δυνάμει ταλέντα των ανθρώπων.
Πόσοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν και ένα διαφορετικό προτιμώμενο τρόπο μάθησης, ο οποίος καθορίζεται από χαρακτηριστικά του εσωτερικού τους ταμπεραμέντου (αγγλ.: innate temperament);
Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού του ταμπεραμέντου ο άνθρωπος τείνει να προτιμά ένα διαφορετικό τρόπο παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων προκειμένου να συμμετέχει ευχάριστα και να έχει όφελος μέσα από αυτά.
Ποιά είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά;
Σύμφωνα με το διεθνές σύστημα McQuaig υπάρχουν οι εξής βασικές συμπεριφορές των ανθρώπων, οι οποίες πηγάζουν από χαρακτηριστικά του εσωτερικού ταμπεραμέντου τους:
• Η εξωστρέφεια/ κοινωνικότητα: Άνθρωποι με έντονο αυτό το χαρακτηριστικό τείνουν να επιθυμούν ευχάριστα εκπαιδευτικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν ακόμα και το διασκεδαστικό στοιχείο. Επιθυμούν την διάδραση με άλλους συμμετέχοντες.
• Η ανταγωνιστικότητα: Άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό θα παρακολουθήσουν πιο ευχάριστα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αν τους δίνεται η ευκαιρία να ηγηθούν μιας συζήτησης ή μιας ομάδας και να προβληθούν.
• Η υπομονετικότητα: Οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό δεν παρακολουθούν ευχάριστα προγράμματα, που εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς χωρίς να υπάρχει χρόνος για αφομοίωση της γνώσης, που παρέχεται.
• Η συγκαταβατικότητα: Οι άνθρωποι, που τείνουν να είναι κυρίως συγκαταβατικοί προτιμούν δομημένα και καλά οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν κανονισμοί και διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν.
Εκτός από αυτά τα 4 βασικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα αντίθετα τους.
Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν ένα μίγμα χαρακτηριστικών ταμπεραμέντου, το οποίο δε διαφέρει μόνο ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά αλλά και ως προς την ένταση αυτών.
Έτσι ο κάθε άνθρωπος είναι μια αρκετά πολύπλοκη προσωπικότητα. Ο καθένας έχει ωστόσο τις ονομαζόμενες προτιμώμενες έμφυτες συμπεριφορές, που τον χαρακτηρίζουν και που θα πρέπει ιδανικά να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία ενός ευχάριστου, άνετου και αποδοτικού για όλους μαθησιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με διαδραστικά σεμινάρια, που παρέχουμε σε επιχειρήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γράφοντα το άρθρο στο info@success-keys.gr ή στο 6944141114 (ιστοσελίδα: www.successkeysgr.com).

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Δεκεμβρίου 2016]

Scroll to Top