#Συνέντευξη Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – «Επιβράβευση αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες»

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Συνεντεύξεις

[Π]: Το εκλογικό αποτέλεσμα σας δικαίωσε; Είναι αυτό που περιμένατε;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ: Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σίγουρα ιδιαίτερα τιμητικό και αποτελεί επιστέγασμα του έργου που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, στην οποία είμαι Πρόεδρος. Μέσα από την επιτροπή αυτή, συμμετείχαμε στη διαμόρφωση περισσοτέρων από 100 νομοσχεδίων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσα από τη συμμετοχή αυτή και τη διεκδικητικότητα πετύχαμε πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ λοιπόν, πως οι 209 ψήφοι που πήρα στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι ένα ισχυρό μήνυμα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, πως πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ίδια ένταση, στην ίδια κατεύθυνση. 

[Π]: Ξεκινά μια καινούρια θητεία και πλέον κατέχετε τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου στην ΚΕΔΕ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Γ.Κ.: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώσουμε ούτε μία μέρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι δήμοι της χώρας είναι πολλά και ζωτικής σημασίας και με τη νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές, οφείλουμε να διεκδικήσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Ήδη, είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας για να ορθολογικοποιηθεί ή ακόμα και να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής που έχει επιβληθεί στους δήμους της χώρας και ήδη τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Επίσης, πρέπει άμεσα να επιλυθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν του δήμους της χώρας, όπως η διαχείριση των υδάτων, η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών η δίκαια κατανομή των πόρων και πολλά ακόμα. Οι δήμοι της χώρας σήμερα είναι σχεδόν στο σύνολο τους υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτημένοι. Η ΚΕΔΕ πρέπει να διεκδικήσει την άμεση αντιμετώπιση του θέματος με τη δυνατότητα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ αλλά με πιο βιώσιμα κριτήρια, όπως την εισαγωγή του κριτηρίου εντοπιότητας αλλά και με πιο γρήγορες διαδικασίες απ’ αυτές που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα όμως, πρέπει να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των δήμων  μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) στο ύψος που προβλέπει ο νόμος 3852/2010, ο γνωστός νόμος Καλλικράτη, και όχι με τα πλαφόν στο ύψος χρηματοδότησης που καθιερώθηκαν εκ των υστέρων.

Τέλος, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας εντός του τρέχοντος  έτους είναι η διαπραγμάτευση για τη συνολική αναμόρφωση του Κώδικα Δήμων. Ήδη απεστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών πρόταση της ΚΕΔΕ που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εγώ προσωπικά. Στην πρόταση αυτή δίνονται βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που ανέφερα καθώς και ξεκαθαρίζει το τοπίο των αρμοδιοτήτων των βαθμίδων διοίκησης στη χώρα που σήμερα είναι θολά και προκαλούν δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα.

[Π]: Στην προηγούμενη θητεία διατελέσατε μεταξύ άλλων Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ. Καταφέρατε να περάσετε το δικό σας όραμα; Πώς θα κρίνατε τη θητεία σας;

Γ.Κ.: Μέσα από πολλές συνεδριάσεις και παρεμβάσεις της Επιτροπής πετύχαμε πολλά στη σωστή κατεύθυνση και δώσαμε λύσεις τόσο σε γενικά όσο και σε ειδικά προβλήματα. Κινηθήκαμε στη σωστή κατεύθυνση και γίναμε σε κάποια βαθμό συνομιλητές της πολιτείας στα θέματα που μας αφορούν. Το όραμά μας όμως, είναι η δημιουργία μίας πλήρως ακηδεμόνευτης και ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώ πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

[Π]: Στις δημοτικές εκλογές ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών σας. Στις εκλογές της ΚΕΔΕ ζητάτε την ψήφο των συναδέλφων σας. Ποια αναμέτρηση είναι πιο βατή; Η προεκλογική σας ατζέντα τι περιελάμβανε;

Γ.Κ.: Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι βατές, αλλά καμία δεν είναι εύκολη. Ζητούμενο είναι να πείσουμε το εκλογικό σώμα για την αξιοπιστία μας, την αποτελεσματικότητά μας και την ικανότητά μας να διαχειριστούμε τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε. Τα πολύ θετικά και τιμητικά αποτελέσματα τόσο στις δημοτικές εκλογές όσο και στις πρόσφατες εκλογές της ΚΕΔΕ, είναι μία επιβράβευση για τη μέχρι σήμερα πορεία μας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και μία μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μας εμπιστεύτηκαν.

[Π]: Προχωράτε με περισσότερους εχθρούς ή με περισσότερους φίλους;

Γ.Κ.: Θεωρώ πως σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω την τιμή να έχω κάνει πολλές και δυνατές φιλίες που διατηρούνται και συνεχώς αυξάνονται. Στο δικό μας μετερίζι οι μόνοι εχθροί μας, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Μέχρι σήμερα, έχω τη χαρά να διαπιστώνω πως οι φίλοι συνεχώς αυξάνονται και οι «εχθροί» (προβλήματα) ευτυχώς αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

[Π]: Πιστεύετε ότι η εκλογή σας στην ΚΕΔΕ είναι ένα σκαλοπάτι στην πολιτική σταδιοδρομία σας;

Γ.Κ.: Η εκλογή στη ΚΕΔΕ αποτελεί αυτοτελώς ένα πολύ τιμητικό αξίωμα, που είναι παράγωγο δουλειάς πολλών ετών στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή μας στα όργανα αυτά, όπως είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αλλά και η ΚΕΔΕ πρέπει να έχει αποκλειστικό στόχο, την εκπροσώπηση του θεσμού και την επίλυση των θεμάτων του. Άλλωστε, έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, λάτρης του θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και ήδη από το 2010 έχω αρνηθεί σειρά προτάσεων που μου έχουν γίνει για άλλα αξιώματα. Παραμένω προσηλωμένος αποκλειστικά, στο θεσμό που υπηρετώ σήμερα, τη βαθμίδα διοίκηση που είναι εγγύτερη στην κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Μαρτίου 2024]