Στάθης Ψυρρόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Κάνουμε επανεκκίνηση για να επανακτήσει η Ηλιούπολη την εικόνα που της αξίζει»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

[Π]: Ξεκίνα μια νέα θητεία. Οι δημότες τι πρέπει να περιμένουν, μια από τα ίδια ή κάτι νέο;

ΣΤΑΘΗΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ:Οι δημότες μας εμπιστεύθηκαν για να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και να επανακτήσει η Ηλιούπολη την εικόνα που της αξίζει. Είμαστε μία ομάδα από νέους ανθρώπους, άφθαρτους που ήρθαμε να αλλάξουμε την πόλη και να βρεθεί ο Δήμος της Ηλιούπολης στους δέκα καλύτερους δήμους της χώρας. Το γνωρίζω ότι ο στόχος είναι δύσκολος, ειδικά με την κατάσταση που παραλάβαμε την πόλη με χιλιάδες προβλήματα, σχεδόν παρατημένη. Για εμάς δεν υπάρχει «δε γίνεται», όπως δεν υπάρχει και η «πεπατημένη» της οκνηρίας και της αδιαφορίας. Δηλώνω αποφασισμένος και πιστεύω στην ομάδα μας και στους στόχους που έχουμε θέσει. Οι δημότες μας εμπιστεύθηκαν και στήριξαν με την ψήφο τους το πρόγραμμα που τους παρουσιάσαμε και σύμφωνα με αυτό θα κινηθούμε. Το πρόγραμμα είναι δεκαετίας και θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

[Π]: Ποια είναι η εμπειρία σας από την παράδοση-παραλαβή; Πώς βρήκατε την κατάσταση στο Δήμο σας;

Σ.Ψ.:Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος χρειαζόταν επανεκκίνηση, να ξεφύγουμε από πρακτικές του παρελθόντος που στοίχησαν στους δημότες μας. Παραλάβαμε μηδενικό ταμείο και μόνο υποχρεώσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας. Μπορεί να το έχετε ξανακούσει, αλλά σας διαβεβαιώ ότι ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ καιη πρόκληση να ανατρέψουμε την σημερινή οικονομική κατάσταση είναι μεγάλη. Όσον αφορά στη διαδικασία Παράδοσης – Παραλαβής δυσκολευτήκαμε ιδιαιτέρως, γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι ο Δήμος τους ανήκε. Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα και από το βήμα που μου δίνετε ότι είμαστε όλοι περαστικοί και ο Δήμος ανήκει στους Ηλιουπολίτες και σε κανέναν αιρετό. Ήρθαμε εδώ για να υπηρετήσουμε τον ίδιο τον πολίτη και όχι συμφέροντα και συστημικές λογικές που μας έχουν πάει πολλά χρόνια πίσω. Στοίχημά μας είναι πραγματικό συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου, εκμετάλλευση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων από το Πράσινο ταμείο, αξιοποίηση κονδυλίων για την Αστική ανάπλαση και δημιουργία καινοτομιών που θα εξασφαλίσουν πραγματική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του δημότη και του Δήμου. Όπως πράξαμε και προεκλογικά, έτσι κάνουμε και ως νέα δημοτική αρχή! Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεν λαμβάνουμε αποφάσεις από τα κλειστά γραφεία όπως έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Και θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένος: είναι διαφορετικό να λαμβάνεις αποφάσεις για την καθαριότητα χωρίς να βλέπεις ο ίδιος τα οχήματα που παρέχει ο Δήμος σου και τα προβλήματά τους. 2 Ιανουαρίου 2024 στις 5.30 το πρωί ήμουν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο αμαξοστάσιο του Δήμου και διαπιστώσαμε ότι μπορεί να βγει στην πόλη όχημα πλυντηρίου κάδων που είχε να βγει 3,5 χρόνια. Το πιστεύετε; Και όμως. Οι κάδοι είχαν να πλυθούν 3,5 χρόνια και ήταν παροπλισμένο ένα όχημα τόσο σημαντικό για τις γειτονιές. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε μία έννοια πολύ σημαντική για μένα, αλλά και τους συνεργάτες μου: την έννοια του σπιτιού. Η Ηλιούπολη είναι το σπίτι μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να φροντίζουμε το διαμέρισμα στο οποίο μένουμε και να μην σεβόμαστε τις πλατείες, τα σχολεία, τους δρόμους, τους κάδους σαν να μην είναι δικά μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας από την πρώτη μέρα διοίκησης, αν και δεν είναι η 1η μέρα του 2024 αυτή. Οι συνεργάτες μου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι φρόντισαν να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να μπορούν να είναι ενημερωμένοι κυρίως από τους υπηρεσιακούς στους οποίους μας παρέπεμψε η προηγούμενη δημοτική αρχή προς απογοήτευσή μου, μη ανταποκρινόμενη στο πολιτικό ανάστημα που χρειάζεται στις περιπτώσεις παράδοσης-παραλαβής. Βλέπετε, πρέπει να ανακαλύψουμε τις λύσεις μόνοι μας ως αιρετοί.

[Π]: Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας θητείας;

Σ.Ψ.:Ο στόχος κατ’ αρχήν είναι να περιποιηθούμε το Δήμο όπως του αξίζει. Η Ηλιούπολη, ξέρετε, έχει έναν οικογενειακό χαρακτήρα με αυξημένο το αίσθημα της γειτονιάς, την οποία κάποιοι με προκλητική αδιαφορία την υποτίμησαν. Εμείς καλούμαστε να ζωντανέψουμε τις γειτονιές, ξεκινώντας από την καθαριότητα για να δείξουμε τον πραγματικό σεβασμό που τρέφουμε στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν. Συνεχίζουμε με τον φωτισμό της πόλης για την εξοικονόμηση ενέργειας με φωτισμό νέας τεχνολογίας Led και εξοικονόμηση χρημάτων στο ταμείο μας που θα χρησιμοποιηθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα η γραμμή 15377 θα μεταφερθεί στο γραφείο δημάρχου, εκεί που θα έπρεπε να ανήκει εξαρχής.  Εδώ έχω βρεθεί προσωπικά για να εξυπηρετώ τον Δημότη και γι’ αυτό ζήτησα στις 2 Ιανουαρίου 2024 να μεταφερθεί η γραμμή στο γραφείο μου. Επίσης, μέσα στον χώρο του γραφείου Δημάρχου θα δημιουργηθεί άμεσα τμήμα πολιτικής προστασίας για τις έκτακτες ανάγκες.

[Π]: Ποιο είναι όμως το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την καθημερινότητα των πολιτών;

Σ.Ψ.:Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να λύσω το ζήτημα της διασταύρωσης-καρμανιόλας Ηρώων Πολυτεχνείου και Πεντάρη στην Ηλιούπολη, όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες ατυχήματα και όσοι περνούν από εκεί τρέμουν κυριολεκτικά. Απευθυνθήκαμε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και πιο συγκεκριμένα στο κρατικό κανάλι ενημέρωσης και προέβαλαν το ζήτημα με επιμέλεια και ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη λύση δυστυχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες αν και έχουμε καταθέσει εκτενείς προτάσεις που θα έλυναν το πρόβλημα.

[Π]: Πείτε μας μια φράση που σας χαρακτηρίζει;

Σ.Ψ.:ΣΤΑΘερά σε κάθε γειτονιά. Είμαι ο άνθρωπος που θα βρίσκεται συνεχώς στις γειτονιές και θα κοιτάζω τον Δημότη κατάματα για να νιώσει ότι έκανε καλά που μας εμπιστεύθηκε και να κοιτάζω και όσους είχαμε απέναντί μας στο δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Στους δρόμους, ξέρετε, συναντάμε και τους νέους ανθρώπους, τα παιδιά που έχουν πολλαπλές ανάγκες και καταφεύγουν στη βία και στα ατυχήματα. Στις γειτονιές βλέπουμε τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που μας μεταφέρουν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και θα είμαστε δίπλα τους. Είναι υπόσχεση ζωής. Το ξέρετε ότι στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας δεν υπάρχει ΑΤΜ για να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι και να λαμβάνουν την σύνταξή τους ή να κάνουν τις συναλλαγές τους; Σταθερά σε κάθε γειτονιά θα βρίσκονται όλοι οι αντιδήμαρχοι της νέας δημοτικής αρχής γιατί εκεί μαθαίνουμε και παρακολουθούμε τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, τα βιώνουμε μαζί τους, δίπλα τους και πράττουμε όχι γι’ αυτούς, αλλά μαζί με αυτούς. Οι δημότες έχουν εναποθέσει σημαντικές ελπίδες στη νέα δημοτική αρχή και βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ κάθε ΔΙΚΑΙΩΜΑ του δημότη. Γιατί η καθαριότητα, το πράσινο, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η μείωση της γραφειοκρατίας, η διεκδίκηση και προστασία της δημόσιας υπηρεσίας στην Ηλιούπολη είναι πάνω απ’ όλα ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2024]

Scroll to Top