Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Πάμε ακόμα πιο ψηλά με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Έχει εκλεγεί Δήμαρχος για τρίτη συνεχόμενη θητεία και από το 2014 έχει βαλθεί να βάλει το λιθαράκι του πλαισιωμένος από μια δημοτική ομάδα που τη χαρακτηρίζει το ίδιο όραμα και οι ίδιοι στόχοι για τη φυσιογνωμία της πόλης. Η νέα χρονιά σηματοδοτεί για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο τη συνέχιση της σκληρής δουλειάς αλλά και την εξέλιξη και προοπτική σε έναν Δήμο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και ποιοι οι στόχοι για τη νέα χρονιά και τη νέα δημοτική περίοδο που ξεκίνησε ξετυλίγονται μέσα από την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.

[Π]: Ξεκίνα μια νέα θητεία. Οι δημότες τι πρέπει να περιμένουν, μια από τα ίδια ή κάτι νέο;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ: Θα έλεγα πως οι δημότες μπορούν να περιμένουν και τα δύο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να δουλεύουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης μας και τη συνεχή αναβάθμιση της υψηλής ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης μας. Παράλληλα όμως, η νέα θητεία θα χαρακτηριστεί από ένα τεράστιο έργο που ήδη έχει ξεκινήσει, με αστικές αναπλάσεις, τη δημιουργία μεγάλου δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων και εντατικών φυτεύσεων δέντρων μεσαίας και μεγάλης ανάπτυξης, ενώ το παραλιακό μέτωπο της πόλης παίρνει νέα μορφή. Παράλληλα, ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων, των σχολείων και των αθλητικών μας εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση της επίτευξης του μεγάλου στόχου της ανθρακικής ουδετερότητας.  Την ίδια στιγμή, ξεκινάμε τις απαιτούμενες διαδικασίες για να την απόκτηση γης, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού διοικητηρίου αλλά και ενός αθλητικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τέλος, ολοκληρώνεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που διασφαλίζει τη φυσιογνωμία της πόλης και ακυρώνει το πολεοδομικό έγκλημα που σήμερα συντελείται στην περιοχή με τα κτήρια έκτρωμα σε όγκο και ύψος.

[Π]: Η αποκτηθείσα εμπειρία σας έχει κάνει πιο σοφούς ή πιο αποτελεσματικούς;

Γ.Κ.: Είμαστε ήδη στο τιμόνι του Δήμου εννιά χρόνια και μόλις ξεκινήσαμε μία νέα θητεία με εφόδιό μας την πολύτιμη εμπειρία των τελευταίων ετών. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρα αλλά και νέα στελέχη, με όρεξη για δουλειά και αγάπη για την πόλη μας. Η εμπειρία των παλαιότερων στελεχών επιτρέπει στην ομάδα να λειτουργήσει σοφότερα και αποτελεσματικότερα, ενώ η όρεξη και το κέφι των νεότερων στελεχών δίνει το στοιχείο της αυξημένης δημιουργικότητας. Όλοι μαζί, συνθέτουν ένα σύνολο με πάθος, εμπειρία και γνώση έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

[Π]: Πως βλέπετε την επικοινωνία σας με τους δημότες; Είστε ευχαριστημένος;

Γ.Κ.: Από το 2014, όταν ξεκίνησε η πρώτη μας θητεία, θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία καναλιών αμφίδρομης επικοινωνίας με όλους του συνδημότες μας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε καταστήσει σε μεγάλο βαθμό, με την εγκατάσταση σειράς εργαλείων που μας παρέχει σήμερα η τεχνολογία, εφικτή και εύκολη την επικοινωνία του δημότη με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τη διοίκηση. Ταυτόχρονα, έχουμε καθιερώσει διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του Δήμου στις οποίες οι δημότες ενημερώνονται για τις προθέσεις μας και συμβάλουν με τις δικές τους παρατηρήσεις και απόψεις. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ικανότητα της διοίκησης να μπορεί να ακούει τους πολίτες και να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις, καθώς η άποψη των πολλών είναι πάντα καλύτερη από την άποψη του ενός ή των λίγων.

[Π]: Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας θητείας;

Γ.Κ.: Οι στόχοι της νέας θητείας μας είναι πολυδιάστατοι, αφορούν τις υποδομές της πόλης, τη θωράκιση και την προστασία της μοναδικής φυσιογνωμίας της και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά τις υποδομές, όπως ανέφερα έχουμε στόχο την απόκτηση της απαιτούμενης γης για τη δημιουργία των διοικητικών και αθλητικών εγκαταστάσεων που χρειάζεται μία σύγχρονη πόλη αλλά και την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου δημιουργίας ολοκληρωμένου πράσινου σημείου και greenfarm, όπου θα εγκατασταθούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και θα απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό της πόλης, ενώ θα προστεθούν πολλές νέες σύγχρονες λειτουργίες. Σε ό, τι αφορά το περιβάλλον, στόχος μας είναι η επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας με η μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, σε ποσοστό άνω του 80% αλλά και η αύξηση του ποσοστού των αστικών αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή από 35% περίπου που είναι σήμερα σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 70%. Θεωρούμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει φιλόδοξους, αλλά απόλυτα εφικτούς, εντός των επόμενων χρόνων.

[Π]: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας;

Γ.Κ.: Οι πρώτες μέρες της νέας δημοτικής περιόδου είναι μέρες οργάνωσης σχεδιασμού και προγραμματισμού. Αναλαμβάνουν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, ανατίθενται τα νέα καθήκοντα σε όλους και ξεκινάμε άμεσα να υλοποιούμε τους στόχους της νέας περιόδου.

[Π]: Πείτε μας μια φράση που σας χαρακτηρίζει;

Γ.Κ.: Θεωρώ πως το σημαντικότερο στοιχείο ενός ανθρώπου είναι να παραμένει ταπεινός και προσγειωμένος στη ζωή του. Με δεδομένο αυτό, λοιπόν, η φράση που θα έλεγα πως με χαρακτηρίζει είναι ένα επτανησιακό τετράστιχο δρόμου που μου έμαθε ο πατέρας μου, όταν σε ηλικία 31 ετών εκλέχτηκα για πρώτη φορά Πρόεδρος των Ελλήνων πιλότων και την έχω πάντα στο μυαλό μου: «Να χαιρετάς το πόπολο σάμα θα ανεβαίνεις, για να σε χαιρετά και αυτό σάμα θα κατεβαίνεις».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2024]

Scroll to Top