Εγγραφείτε στο Newsletter μας

2016: Δημοτική ανασκόπηση της χρονιάς σε Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ιανουάριος
Στις 3 Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει τη συμφωνία του με τους επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, να εφαρμόσουν νέο ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίηση της χερσονήσου του Λαιμού. Στις 18 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Αστέρα, ζητώντας την πρόνοια του Δήμου για το περιβάλλον και την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά.
Στις 11 Ιανουαρίου ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία. Τα 1.879 μέλη από τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που προσήλθαν στις εκλογές του β’ γύρου, αναδεικνύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως “εκλεκτό” τους με ποσοστό 67,5%.

Φεβρουάριος
Στις 3 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο κύριος μελετητής παρουσιάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το τροποποιημένο ΕΣΧΑΔΑ για την ανακαίνιση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η συνεδρίαση καταλήγει στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, το οποίο τελικώς συνιστά και τη μόνη διαβούλευση που έγινε ποτέ για το εν λόγω έργο.
Η παράταξη του Δημοσθένη Δόγκα, Δημοτική Βούληση, πραγματοποιεί επιστημονική ημερίδα εντός του Αστέρα για την επένδυση που δρομολογείται, η οποία καταλήγει σε σοβαρές επιφυλάξεις επιστημόνων για την τύχη των αρχαιοτήτων της χερσονήσου σε περίπτωση που ξεκινήσουν έργα ανάπλασης των ξενοδοχείων.

Μάρτιος
Στις 7 Μαρτίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσιάζει σε ειδική συνεδρίαση τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2015. Χαρακτηριστικό του πολιτικού κλίματος, ότι πλην ενός, όλοι οι αρχηγοί παρατάξεων της αντιπολίτευσης απουσιάζουν και η κριτική που δέχεται που ο δήμαρχος είναι μάλλον υποτονική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να τοποθετήσει δύο γλυπτά του καλλιτέχνη από την περιοχή, Κωστή Γεωργίου, στην πλατεία της Βούλας και στη Βουλιαγμένη.
Ένα τρίτο γλυπτό αποφασίζεται να τοποθετηθεί στη Βάρκιζα, όταν αναπλαστεί η κεντρική της πλατεία.

Απρίλιος
Κορυφώνεται στη Βούλα η σύγκρουση κατοίκων με τη δημοτική αρχή για τη δρομολογούμενη ανάπλαση των γηπέδων επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου. Η πρόταση Κωνσταντέλλου συνοδεύεται από τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, ενώ οι περίοικοι αντιδρούν επειδή χάνεται κάθε πιθανότητα να μετατραπεί ο χώρος σε πάρκο, όπως ζητούσαν. Η διαδικασία διαβούλευσης εξελίσσεται σε παράλληλους μονολόγους.
Στις 10 Απριλίου, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, η Δημοτική Βούληση πραγματοποιεί ημερίδα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο στο κέντρο της Αθήνας.
Η δημοτική αρχή και όλη η περιοχή “μουδιάζει” από τις δηλώσεις του Βουλιαγμενιώτη υπουργού Πάνου Καμμένου, ότι συζητά την ενοικίαση για 50 ή 100 χρόνια της νήσου Φλέβες απέναντι από τη Βουλιαγμένη για τη δημιουργία τουριστικής εγκατάστασης μαμούθ.
Η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης και ο Χρήστος Διονυσόπουλος δημοσιοποιούν το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που διαπιστώνει πλήθος παραβάσεων στη Λίμνη Βουλιαγμένης.
Στις 28 Απριλίου χάνει τη μάχη με τον καρκίνο ο Βουλιαγμενιώτης Παναγιώτης Σκουζής, τέως δημοτικός σύμβουλος των 3Β και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας επί δεκαετίες.

Μάιος
Νέος κανονισμός για την εμφάνιση και τη θέση των περιπτέρων στις τρεις πόλεις. Η πρωτοβουλία αυτή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ενοχλεί σφοδρά τους περιπτερούχους, αρκετοί εκ των οποίων αισθάνονται ότι χάνουν τη δουλειά τους από την υποχρεωτική μετακίνηση σε νέα σημεία.
Τέλος εποχής για το αναψυκτήριο στο Πανόραμα της Βούλας, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να “εξώσει” τον τοπικό Εξωραϊστικό Σύλλογο και να δημοπρατήσει εκ νέου το δημοτικό ακίνητο.

Ιούνιος
Αναβιώνει στο Πανόραμα Βούλας το ράλι “Κρεμασμένος Λαγός” με αυτοκίνητα αντίκες. Το θέμα διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και τους αυξημένους κινδύνους της εκδήλωσης.
Επιβάλλονται εκ νέου τροφεία για τη φοίτηση βρεφών και νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τερματίζοντας τη διετή περίοδο κατά την οποία η φοίτηση ήταν δωρεάν.
Ημερίδα για το Περιβάλλον διοργανώνει η Δημοτική Βούληση, Ημερίδα για την εκστρατεία καθαριότητας με τον νέο σχετικό κανονισμό διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Κορυφώνεται η κόντρα του Δήμου με το παραλιακό κέντρο στη όπου έχει προγραμματίσει τις θερινές του εμφανίσεις ο Πάνος Κιάμος. Μετά την πρεμιέρα, ο Δήμος επεμβαίνει και σφραγίζει το κατάστημα, το οποίο τελικώς δεν λειτούργησε παρά μία βραδιά.

Ιούλιος
Με χορηγίες εύπορων οικογενειών της περιοχής λύνεται το επείγον θέμα λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο Βούλας.
Στις 7 Ιουλίου, εκτός προθεσμίας και την ώρα που όλα έχουν δρομολογηθεί συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, δίνοντας αρνητική γνωμοδότηση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Στις 12 Ιουλίου, μία από τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες στη βάση του αγάλματος στην πλατεία Βούλας καταρρέει και από καθαρή τύχη δεν χτυπά κάποιο παιδί από όσα έπαιζαν στο σημείο εκείνη την ώρα.
Αναταράξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τους όρους δημοπράτησης δημοτικών καντινών. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατηγορείται για ευνοιοκρατία, ενώ η ένταση εντός της αίθουσας συνεδριάσεων καταλήγει σε υποβολή μηνύσεων εναντίον ενός πολίτη.

Αύγουστος
Η είδηση των δωρεών προς το Ασκληπιείο Βούλας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να αλλάξουν την όψη του νοσοκομείου γίνεται πρωτοσέλιδο στον “Παλμό” (ως αποκλειστικότητα!) και βέβαια γίνεται η “καλή είδηση της χρονιάς”.
Αντιμέτωπη με εκτεταμένους βανδαλισμούς στο δημοτικό εξοπλισμό η διοίκηση του Δήμου, αναγκάζεται και σφραγίζει παιδικές χαρές και άλλους χώρους.

Σεπτέμβριος
Στη βράβευση του αντιδημάρχου του Βαμβασάκη προβαίνει ο δήμαρχος Κωνσταντέλλος, στη σκηνή ενώπιον χιλιάδων θεατών που περίμεναν την εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μικρασιατικού φεστιβάλ. Παρά τα αρνητικά σχόλια, ο επικεφαλής του Δήμου υπερασπίζεται την επιλογή του να ευχαριστήσει δημοσίως τον ΣΑΑΚ Βούλας.
Αποφασίζεται από την κυβέρνηση η παραχώρηση μεγάλων κομματιών του παραλιακού μετώπου της Αττικής στους δήμους. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι από τους ωφελημένους της απόφασης, οι όροι ωστόσο της παραχώρησης μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης και κρίνονται από αυτήν ως αρνητικοί για τον δήμο.

Οκτώβριος
Στη Βάρκιζα επιστρέφει μετά από 42 χρόνια η σωρός του Αντώνιου Ζησιμόπουλου, του έφεδρου ανθυπασπιστή που χάθηκε μαζί με άλλους καταδρομείς σε αεροπορικό ατύχημα στην Κύπρο. Στην τελετή συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας, ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού καθώς και βουλευτές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δρομολογεί τη δημοπρασία παραλιακών δημοτικών ακινήτων με ιστορία, το “Αγνάντι” και το “Λασίθι” και τις καντίνες του Καβουρίου. Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόθεση “αλλαγής του χάρτη”, όμως η κατάληξη των διαγωνισμών δεν τροποποιεί τελικά την ισχύουσα σήμερα κατάσταση.

Νοέμβριος
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσιάζει τα σχέδιά του για την αναδιάταξη του κοιμητηρίου της Βάρης. Εκατοντάδες κάτοικοι αντιδρούν, δεχόμενοι ειδοποιήσεις για την εκταφή των συγγενών τους, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό πρόβλημα στη δημοτική αρχή.
Στις 8 Νοεμβρίου κατεβαίνουν σε απεργία στον Λαιμό οι εργαζόμενοι του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μπροστά στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, παίρνουν πίσω την απειλή για απεργία διαρκείας. Ο …απερχόμενος πλανητάρχης καταφτάνει στην Αθήνα και τη Βουλιαγμένη στις 15 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα του κόσμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει απόφαση να μειώσει και να μηδενίσει υπό προϋποθέσεις τα δημοτικά τέλη για τις κατηγορίες των τριτέκνων και των μακροχρόνια ανέργων, όπως δίνει δυνατότητα η τελευταία νομοθεσία.

Δεκέμβριος
Με ανακοινώσεις τους στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι νέοι επενδυτές παρουσιάζουν τα σχέδια ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Ταυτόχρονα σχεδόν, 12 κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος, προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του επενδυτικού σχεδίου.
Στις 16 Δεκεμβρίου αφήνει την τελευταία του πνοή ο Δημήτριος Κωνσταντέλλος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πατέρας του Δημάρχου. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλλεται από τον Μητροπολίτη Παύλο στον Άγιο Νεκτάριο Βούλας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 31 Δεκεμβρίου 2016]

Scroll to Top