Η διαχείριση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε μια επιχείρηση

Απόψεις

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη (Ιδρυτή & ιδιοκτήτη της SUCCESSKeysGR)

Eίναι διεθνής κοινή διαπίστωση ότι τα εργατικά ατυχήματα έχουν επιπτώσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στις επιχειρήσεις.
Δεν είναι μόνο οι νομικές κυρώσεις και οι κίνδυνοι, που υπάρχουν για τη φήμη ενός οργανισμού. Υπάρχει και η ηθική πλευρά αλλά και οι επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης από τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο OHSAS 18001:2007 το εργατικό ατύχημα είναι ένα περιστατικό, που σχετίζεται με την εργασία, και κατά το οποίο έχει προκληθεί ένας τραυματισμός ή η προσβολή της ανθρώπινης υγείας. Τα εργατικά ατυχήματα μπορεί να είναι και μοιραία.
Ένα περιστατικό, το οποίο δεν είναι μοιραίο και δεν έχει προκαλέσει ούτε τραυματισμό ούτε προσβολή της υγείας χαρακτηρίζεται ως παρολίγο ατύχημα ή επικίνδυνο περιστατικό.
Η ανάγκη για περιορισμό και εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων, έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο να προσεγγίζουν τη διαχείριση των κινδύνων με μεθόδους και συστήματα, όπως π.χ. καθορίζονται από το διεθνές πρότυπο OHSAS 18001:2007.

Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Ένα Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, όπως είναι το OHSAS 18001:2007, καθοδηγεί τις επιχειρήσεις στο να εφαρμόσουν ένα δομημένο σύστημα για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κινδύνων στους χώρους εργασίας, για τη δημιουργία στόχων με σκοπό τη μείωση των περιστατικών (δηλαδή των ατυχημάτων και των παρολίγο ατυχημάτων) και για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του συστήματος.
Όπως και κάθε άλλο διεθνές πρότυπο, έτσι και το OHSAS 18001:2007 δεν εφαρμόζεται με σκοπό να αντικαταστήσει ή υποκαταστήσει τις όποιες νομικές υποχρεώσεις ενός οργανισμού, που σχετίζονται (στην προκειμένη περίπτωση) με την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Η νομοθεσία, την οποία μια επιχείρηση πρέπει να εφαρμόζει, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός Συστήματος Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα λαμβάνει υπόψη του καλές πρακτικές εργασίας, εναρμονισμένα πρότυπα, εμπειρίες από την πράξη κ.λ.π.
Ένα Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, απαρτίζεται σε γενικές γραμμές από την Πολιτική της Επιχείρησης, από Διαδικασίες, από Οδηγίες Εργασίας και από Έντυπα.
Καθοριστική για την επιτυχία ενός Συστήματος Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι η συνεχής κατάρτιση των εργαζόμενων.

Η Πολιτική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
Η καρδιά ενός Συστήματος Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι η σχετική Πολιτική της επιχείρησης.
Από την Πολιτική Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας απορρέουν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για συνεχή βελτίωση, η δέσμευση της Διοίκησης του οργανισμού για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και για συνεχή βελτίωση.

Διαδικασίες, Οδηγίες Εργασίας, Έντυπα
Με τη βοήθεια Διαδικασιών, Οδηγιών Εργασίας και Εντύπων (π.χ. καταγραφής μετρήσεων κ.λ.π.), η επιχείρηση διευκολύνεται στην δημιουργία ενός λειτουργικού, ελεγχόμενου και αποτελεσματικού συστήματος.
Ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός δομημένου συστήματος Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, που αποτελεί και νομική υποχρέωση κάθε οργανισμού.
Η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) είναι μια συστηματική προσέγγιση των κινδύνων, που ενδέχεται να προκαλέσουν εργατικά ατυχήματα και του τρόπου αντιμετώπισης τους.
Η ΓΕΕΚ συντάσσεται από Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας.
Η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου αποτελεί και μια βασική διαδικασία ενός Συστήματος Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (σύμφωνα με το OHSAS 18001:2007)..

Εκπαίδευση – Κατάρτιση
Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στην Υγεία και Ασφάλεια καθοριστικής σημασίας είναι η συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων.
Εννοείται ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τη βασική (πιστοποιημένη) εκπαίδευση, που χρειάζεται για την σωστή εκτέλεση της εργασίας, που του ανατίθεται από τον εργοδότη.
Η συνεχής κατάρτιση, που απαιτείται σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι θεωρητική ή/και πρακτική.
Έτσι η κατάρτιση μπορεί να αφορά σε σχετικά σύντομες ενημερώσεις γύρω από θέματα, που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, σε οδηγίες εργασίας, σε σεμινάρια διάρκειας περισσότερων ωρών και στη συμμετοχή σε πρακτικές ασκήσεις.
Αν επιθυμείτε να εκπαιδεύσετε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σας σε θέματα, που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ή να συντάξετε τη Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για την Επιχείρηση σας ή να δημιουργήσετε ένα πλήρες Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (κατά OHSAS 18001:2007) και να αποκτήσετε τη σχετική πιστοποίηση από αρμόδιο φορέα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@success-keys.gr με τον γράφοντα το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 31 Δεκεμβρίου 2016]