Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πολιτικής Προστασίας στο 5ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Από την Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας

Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη παρέχει δυνατότητες , ορίζοντες, κατευθύνσεις. Η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μεταδίδει την γνώση που αποσκοπεί στην βελτίωση των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων και ταλάντων με κυρίους φορείς τους καθηγητές τους.

Η φροντίδα των εμπνευσμένων καθηγητών είναι να παρέχουν στους μαθητές τους εκτός των σχολικών γνώσεων που είναι διαβαθμισμένες και αξιωματικά οδηγούν σε πνευματική επάρκεια, να παρέχουν και τις ευκαιρίες να διδαχθούν από εξειδικευμένους ανθρώπους-επιστήμονες, ειδικούς επί πραγμάτων χρήσιμων για την ζωή τους και την επιλογή τους στο κοινωνικό επίπεδο της ζωής.

Μέσα από αυτή την επιλογή, η Γυμνασιάρχης κα Αθανασούλη και το επιτελείο της, η υποδιευθύντρια κα Παδιώτη και ο καθηγητής κος Κουβέλης του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας, απευθύνθηκαν στον Εθελοντικό Σύλλογο Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Γλυφάδας Ε.ΔΑ.ΠΥ.Γ. για να οργανώσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο και πρακτική επίδειξη σε θέματα πολιτικής προστασίας. Η θεματολογία του δίωρου σεμιναρίου που παρουσιάστηκε και με προβολή power point ήταν:

  1. Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας. Ο ρόλος του εθελοντή στην σύγχρονη εποχή, εξειδικευμένος εθελοντισμός πολιτικής προστασίας.
  2. Πυρκαγιές. Ορισμοί, είδη, τρόποι και μέσα αντιμετώπισης, δασικές πυρκαγιές, κίνδυνοι, περιβάλλον, άνθρωποι, προληπτικά μέτρα, αποφυγή κινδύνων.
  3. Πυροσβεστήρες. Είδη, τρόπος χρήσης, χρησιμότητα.
  4. Σεισμικά φαινόμενα. Ορισμοί, τοπογραφία στον Ελλαδικό χώρο, προληπτικά μέτρα προσεισμικά, συμπεριφορά κατά την διάρκεια του σεισμικού φαινομένου, μετασεισμική συμπεριφορά. Μέτρα ατομικά, μέτρα της πολιτείας και των Δήμων, για πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από αυτό το φαινόμενο.
  5. Πλημμύρες. Ορισμοί, είδη, αντιμετώπιση, πρόληψη.
  6. Κύματα βαρύτητας (τσουνάμι). Χρόνος και αιτία εμφάνισης, τρόπος αντιμετώπισης κινδύνου.
  7. Πρακτική επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς από το δεκαμελές εθελοντικό επιτελείο της Ε.ΔΑ.ΠΥ.Γ. με το πυροσβεστικό τους όχημα στον προαύλιο χώρο της σχολικής εγκατάστασης.

Το ακροατήριο που αποτελείτο από μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου εντυπωσιάστηκε, άκουσε προσεκτικά, έκανε εύστοχες ερωτήσεις και σε συνεργασία με την διακεκριμένη Διευθύντρια κυρία Αθανασούλη βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια όπως πρώτων βοηθειών, δασοπροστασίας, προσανατολισμού κλπ.

«Να σημειώσουμε ότι τρείς εθελοντές και εθελόντριές μας ήταν μαθητές του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας και ένας εθελοντής μας είναι ακόμα μαθητής του. Αυτό καταδεικνύει το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και προσφοράς προς τους μαθητές καθώς και των άοκνων προσπαθειών των εκπαιδευτικών του για απόκτηση πλεονεκτημάτων και συμπεριφορών που απευθύνονται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Αξίζουν συγχαρητήρια, εκπαιδευτικοί και μαθητές και η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ακούραστα θα εκπαιδεύει και θα ενθαρρύνει νέους για εθελοντισμό πολιτικής προστασίας , χρήσιμο στην εποχή μας της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων και τεχνολογικών καταστροφών», τονίζει ο Πρόεδρος Ε.ΔΑ.ΠΥ.Γ., Δρ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Δεκεμβρίου 2023]

Scroll to Top