ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 22 χλμ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Παραχωρήθηκε έκταση της ΕΤΑΔ για δημιουργία ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου
  • Ποιοι και πως θα υλοποιήσουν το συνολικό έργο

Ένα σημαντικό βήμα έγινε για την εξέλιξη του έργου «Αστικός Περίπατος», με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένο. Το έργο αφορά το τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας που ξεκινάει από την Καλλιθέα και καταλήγει στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αφού διασχίσει τέσσερις δήμους (Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Γλυφάδας). Το συνολικό μήκος του «Αστικού Περιπάτου» είναι 22 χιλιόμετρα. Μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες. Στο Δήμο Γλυφάδας τα έργα έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στους επισκέπτες που θέλουν να πάρουν καθημερινές ανάσες.

Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης ακινήτων της ΕΤΑΔ για τη δημιουργία του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, της κατασκευής του ενιαίου ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα, υλοποιήθηκε σήμερα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης  από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένο.

Με τη σχετική σύμβαση η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ ΑΕ, παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων. Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 19,13 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αναθέτουσα Αρχή του Έργου πρόκειται να είναι η Περιφέρεια Αττικής, φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αρμόδια υπηρεσία για την ωρίμανση, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τα δύο συμβαλλόμενα μέρη προέβησαν σε δηλώσεις.«Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης 70 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ προς την Περιφέρεια Αττικής, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου στην Αττική Ριβιέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για όλη τη Νότια Ευρώπη.

Το έργο θα συνδέσει με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα, τους 7 όμορους δήμους της περιοχής. Η ολοκλήρωση του θα έχει τεράστια σημασία για την Αττική και θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής. Αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου θα αναδείξει την περιοχή σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μπαλωμένο, για την άμεση ανταπόκρισή της ΕΤΑΔ ΑΕ. Επίσης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και τα στελέχη που συνέβαλαν για να μπει στη φάση της υλοποίησης το έργο. Όπως και τους 7 όμορους δήμους των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική. Το έργο θα προχωρήσει και θα προσδώσει υπεραξία στην Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

 «Η ΕΤΑΔ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να λειτουργεί προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρεί σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, τμήματα των ακινήτων της στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου, που έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα και έχει στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας και προσβάσιμης ακτογραμμής στην Ευρώπη. Η συνολική επιφάνεια της ζώνης που διατρέχει τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας υπολογίζεται σε 70 στρεμμάτων περίπου. Νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε βασικοί συντελεστές αυτής της σημαντικής προσπάθειας και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη και όλους τους εμπλεκόμενους για την άψογη συνεργασία», τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένος.

Το έργο

Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου -που εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Στόχος του Έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ ΑΕ, συμφωνείται για χρονικό διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του Ποδηλατόδρομου/ πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κ.λπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.

Το συνολικό μήκος του «Αστικού Περιπάτου» είναι 22 χιλιόμετρα. Μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες. Ειδικότερα:

α) Το τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μήκους περίπου 4 χλμ., θα υλοποιηθεί ως ξεχωριστό έργο κατασκευής ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου, από τον Δήμο Πειραιά.

β) Το τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, θα υλοποιηθεί ως μέρος του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

γ) Το τμήμα που διέρχεται από τη Μαρίνα Αλίμου – συγκεκριμένα  1 χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου της από 2020 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ  και του ΤΑΙΠΕΔ, του Ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ και του παραχωρησιούχου «ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», σύμφωνα και με την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Αλίμου (από 13.08.2018 π.δ. – ΑΑΠ 172).

δ) Τμήμα του έργου, μήκους 800 μ. διέρχεται εντός των ακινήτων της  επένδυσης του Ελληνικού. Στην παρούσα φάση διερευνάται ο τρόπος και ο φορέας υλοποίησης του εν λόγω τμήματος.

ε) Τμήμα που διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας, μήκους περίπου 2 χλμ., υλοποιείται ως μέρος του ξεχωριστού έργου με τίτλο «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας», με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Γλυφάδας.

Προχωρά η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Γλυφάδας

Πεζοπόροι, δρομείς, ποδηλατοδρόμοι, αθλητές, άνθρωποι που θέλουν να αναπνεύσουν και να αναζωογονηθούν, μικροί και μεγάλοι, επιλέγουν το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας για τις καθημερινές ανάσες τους. Τα έργα ολοκληρώνονται και αποκαλύπτεται ένα διαμάντι στην καρδιά της Αττικής Ριβιέρας.

«Οι εργασίες για την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου εξελίσσονται με γοργό ρυθμό. Ο πεζόδρομος κατά μήκος της παραλίας μας από τον Άγιο Κοσμά μέχρι και τα Αστέρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα συνεχίσουμε προσθέτοντας διαδρομές στους βραχίονες της τέταρτης μαρίνας, στο παλιό Καταράλα που ήδη έχει κατεδαφιστεί και στη τρίτη μαρίνα μέχρι και το σημείο που γίνονται τα φεστιβάλ», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. 

Και προσθέτει: «Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και ο ποδηλατόδρομος και συνεχίζουμε με τις υποδομές για άθληση, για πολιτισμό, για αναψυχή για μικρούς και μεγάλους αλλά και για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων στάθμευσης. Όλα αυτά δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα για την πόλη μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Μετά από μία πολύ επίπονη διαδικασία για τις αποφάσεις, τις μελέτες, τις άδειες, τους διαγωνισμούς και πλέον την υλοποίηση των έργων, οι συμπολίτες μας και οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης μας ελεύθερα και ανεμπόδιστα θα μπορούν να απολαμβάνουν μία υπέροχη διαδρομή για πεζοπορία για ποδήλατο που συνολικά θα φτάσει τα 5 χιλιόμετρα αλλά και όλες τις υποδομές που περιέγραψα». 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες φυτεύσεις μεγάλων και μικρών δέντρων και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η υποδομή για τους λουόμενους στις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2023]

Scroll to Top