Φωταγωγήθηκε με λευκό χρώματο Δημαρχείο Αλίμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το λευκό χρώμα αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα (λευκό – αόρατος καρκίνος). Ο Νοέμβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι για τη νόσο, που αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως (και στην Ελλάδα), δεδομένου ότι η πρόληψη
και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα στην Ελλάδα και 1η αιτία θανάτου μεταξύ των διαφόρων μορφών καρκίνου στη χώρα μας. Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του στομάχου μαζί!
Ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προληφθεί με στοιχειώδεις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο πρώτος παράγοντας κινδύνου είναι αποδεδειγμένα το κάπνισμα, συνεπώς η αλλαγή θα ήταν η διακοπή του καπνίσματος. Πάνω από το 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία, που συνδέεται με πάνω από 10 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Η σωστή διατροφή και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αποτελούν διαπιστωμένα βασική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικός προσυμπτωματικός έλεγχος για καπνιστές (και πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα μέσα στα τελευταία 15 χρόνια). Πρόκειται για τη λεγόμενη «αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης», η οποία έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Η πραγματοποίηση ετησίως μιας αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης χωρίς σκιαγραφικό για τα άτομα άνω των 50 ετών, μειώνει σημαντικά τη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Δήμος Αλίμου συμμετέχει στις δράσεις του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα στην Ελλάδα «FairLife L.C.C. – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», με τη συμβολική λευκή φωταγώγηση του Δημαρχείου του.
Όταν δίνουμε σημασία στην πρόληψη,
δίνουμε σημασία στη ζωή!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Νοεμβρίου 2023]

Scroll to Top