Οι Inventors πρώτοι στο «RoboChallenge» ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Το «superscan» λύνει τα χέρια στο Ελληνικό δημόσιο

Κατάφεραν να δημιουργήσουν σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων μια συσκευή που θα λύσει τα χέρια στο Ελληνικό δημόσιο και θα κατακτήσει κάθε φορέα και οργανισμό που επιθυμεί να ψηφιοποιήσει αυτοματοποιημένα τις σελίδες των παλαιών βιβλίων. Μέσα από το μαθητικό διαγωνισμό «RoboChallenge» που διοργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η ομάδα The Inventors FTC Team 20131 από τη Βάρη, κατέκτησε την πρώτη θέση και έλαβε εκτός από ηθική και χρηματική ανταμοιβή για τους κόπους της. Η νέα γενιά μας κάνει υπερήφανους και μας αποδεικνύει πως υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, οι άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς μας.

Οι Inventors με το superscan πρωτοπορούν και κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε Διαγωνισμό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο μαθητικός διαγωνισμός «RoboChallenge» που διοργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Συμμετείχαν συνολικά 10 μαθητικές ομάδες και μία ομάδα πρωτοετών φοιτητών.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν οι Σάββας Πούμπουρας και Κωνσταντίνος Κίντζιος, οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τους ρομποτικούς μηχανισμούς που ανέπτυξαν για να γυρνούν αυτοματοποιημένα και συγχρονισμένα με έναν bookscanner, τις σελίδες των παλαιών βιβλίων που θα ψηφιοποιηθούν στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Οι Inventors στρώθηκαν στη δουλειά και στην ευρύχωρη αίθουσα της οδού Βάκχου στη Βάρη, μέσα σε λίγες ημέρες είχαν τη λύση. Ένας εντυπωσιακός μηχανισμός που λειτουργούσε εξαιρετικά απλά, με ένα σύστημα αναρρόφησης αέρα και ένα σύρμα, γύριζε τις σελίδες ενός βιβλίου αυτόματα και χωρίς σφάλματα, επιτρέποντας στο σκάνερ να πάρει τα δεδομένα.

Η ομάδα παρουσίασε το «superscan» σε μια απαιτητική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους:

  • Στέλιο Σακαρέτσιο, Πρόεδρο του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Δρ. Παναγιώτη Κουστουμπάρδη, Μηχανικό Έρευνας και Ανάπτυξης, Επιστημονικό Συνεργάτη της Ομάδας Ρομποτικής και μέλος Ε.Δ.Ι.Π.  του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ. Κυριάκο Τολιά, Διδάκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το «superscan» έπεισε ως η πλέον αξιόπιστη λύση και έλαβε το 1ο βραβείο.

Η διάκριση εκτός από ηθική ήταν και χρηματική και το ποσό των 5.000 ευρώ πιστώθηκε στην ομάδα, που σύμφωνα με τον υπεύθυνό της εκπαιδευτικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Αντώνη Σκέλλα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει το επόμενο ταξίδι της ομάδας στους προκριματικούς αγώνες του διαγωνισμού FTC στη Ρουμανία. Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής αλλά και του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη ήταν εγκωμιαστικά για το έργο της ομάδας και την ιδέα της που χαρακτηρίστηκε «έτοιμο προϊόν».  

Τη δεύτερη θέση η ομάδα «Robion» και την τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα «πi».

Τα χρηματικά έπαθλα των νικητών ήταν μια ευγενική χορηγία των εταιριών Profile Software, Cosmote και Fortinet.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα για το Υπουργείο μας που γέμισε από μαθητικές ομάδες Ρομποτικής Ελληνικών Σχολείων. Το ταλέντο της νέας γενιάς ξεπερνά κάθε προσδοκία αν σκεφτεί κανείς ότι είχαν μόλις 3 εβδομάδες στη διάθεση τους για να φτιάξουν μηχανισμούς αυτόματης φυλλομέτρησης. Τα ρομπότ που παρουσιάστηκαν μας εξέπληξαν όλους και μας γέμισαν ελπίδα για τη νέα γενιά που καινοτομεί και δημιουργεί. Οι καλύτεροι μηχανισμοί θα αξιοποιηθούν από το Κτηματολόγιο για την σάρωση άνω του 1 Δισεκατομμυρίων σελίδων για τα παλιά Συμβόλαια στα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας».

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απένειμαν στις νικήτριες ομάδες τα βραβεία τους.

Πως περιγράφει την εμπειρία η νικήτρια ομάδα The Inventors FTC Team 20131

Στις 18 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε το τέλος ενός συναρπαστικού ταξιδιού διάρκειας δύο εβδομάδων στο πλαίσιο του διαγωνισμού RoboChallenge. Ο στόχος μας ήταν απλός: να σχεδιάσουμε ένα σύστημα ικανό να σκανάρει και να αλλάζει αυτόματα τις σελίδες βιβλίων. Με το στενό χρονικό πλαίσιο των δύο εβδομάδων, η ομάδα μας ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, επεκτείνοντας ένα έργο της απίστευτης open-source κοινότητας, προσθέτοντας έξυπνες λειτουργίες λογισμικού και δημιουργώντας το SuperScan.

Καθώς στήσαμε το pit μας και αποκαλύψαμε το SuperScan μαζί με το booklet μας, αρχίσαμε να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση, καθώς εμβαθύναμε στις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού μας και την αυξημένη λειτουργικότητά του, αναδεικνύοντας την αφοσίωση δώσαμε σε κάθε λεπτομέρεια.

Μετά την παρουσίαση, η αγωνία ήταν μεγάλη. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, περιμέναμε με ανυπομονησία την απόφαση των κριτών. Η ανακοίνωση ήταν μια στιγμή απόλυτης χαράς, καθώς η ομάδα μας αναδείχθηκε νικήτρια!  Όχι μόνο κερδίσαμε ένα βραβείο 5000 ευρώ, αλλά αποκτήσαμε και μια μοναδική εμπειρία που θα κρατήσουμε για πάντα.

Είμαστε γεμάτοι ευγνωμοσύνη για αυτή την απίστευτη ευκαιρία και τα ανεκτίμητα μαθήματα που πήραμε στην πορεία.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για αυτή την καταπληκτική πρωτοβουλία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Νοεμβρίου 2023]