Η δράση συγκομιδής ελιάς συμπληρώνει φέτος τα δέκα της χρόνια στη Γλυφάδα

Γλυφάδα

Μια ολόκληρη παραγωγική δεκαετία συμπληρώνει φέτος η δράση συγκομιδής ελιάς του Δήμου Γλυφάδας. Το λιομάζωμα, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 με πρωτοβουλία του νεοεκλεγέντα, τότε, Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, ύστερα από εισήγηση του Σταύρου Γιακουμάκη, ελαιοπαραγωγού στην Κρήτη και νεοεκλεγέντα Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας.

«Φέτος, μια χρονιά δύσκολη για την ελιά, που οι ποσότητες είναι πολύ μικρές και οι τιμές πολύ υψηλές, ο Δήμος Γλυφάδας βάζει τα δυνατά του να παράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού για τους ενδεείς κατοίκους της πόλης», όπως αναφέρει εμφατικά στην ανακοίνωσή του.

“Λιομάζωμα 2023”. Είναι πλέον η δέκατη συνεχής χρονιά  σημειώνει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει: “Ήταν τέτοιες μέρες το φθινόπωρο του 2014 όταν είχαμε πρώτη φορά την ιδέα για το λιομάζωμα στη Γλυφάδα μας».

Όπως υπογραμμίζει,  αρκούσε μια απλή παρατήρηση: «Στην πόλη μας υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, από τα οποία κανείς δεν μάζευε ποτέ τους καρπούς. Χρειαζόταν όμως πολλή οργάνωση: Φτιάξαμε ένα σχέδιο, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου. Το λάδι αυτό – αφού κάθε χρόνο το εξετάσουμε για την ποιότητά του σε ειδικό εργαστήριο – το συσκευάζουμε και το παραδίδουμε στους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Γλυφάδας».

Η δράση συνεχίζεται και φέτος, με την πρωτοβουλία -όπως σημειώνει ο κ. Παπανικολάου- να αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της πολύ αυξημένης τιμής του ελαιολάδου, που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες για τα αδύναμα νοικοκυριά, σε ένα αγαθό απαραίτητο για κάθε τραπέζι και για κάθε στοιχειωδώς υγιεινή διατροφή.

Ο Δήμος με τους εθελοντές, το προσωπικό του Δήμου, τους άνδρες και τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, και τον υπεύθυνο της δημοτικής αρχής Σταύρο Γιακουμάκη, απλώνουν ελαιόπανα, σε πλατείες, πεζοδρόμια και πάρκα,  μαζεύουν τους καρπούς και ετοιμάζουν το λάδι για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Νοεμβρίου 2023]