Ποιοι Δήμοι βγήκαν αλώβητοι από την κακοκαιρία Daniel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Η κακοκαιρία Daniel δοκίμασε τις αντοχές του δημοτικού μηχανισμού για μια ακόμη φορά αφού έπληξε με σφοδρότητα και τα Νότια Προάστια. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τοπικού μετεωρολογικού σταθμού (https://penteli.meteo.gr/), κατά τη διάρκεια του κατακλυσμού, η Βάρη δέχτηκε 102,6 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή δέχεται κατά μέσο όρο 235 χιλιοστά βροχόπτωσης ετησίως. Καθ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου βρισκόταν επί ποδός για την αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων στην πόλη. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες διατηρήθηκε προσπελάσιμο το οδικό δίκτυο της πόλης, τα φρεάτια καθαριζόταν συνεχώς, τα μηχανήματα έργου απομάκρυναν αντικείμενα, φερτά υλικά και εμπόδια από τους οδικούς άξονες με επίκεντρο τις οδούς Πειραιώς και Δραγατσανίου στη Δ.Ε. Βούλας και την περιοχή του Κόρμπι της Δ.Ε. Βάρης, αλλά και σε όλα τα σημεία που κρίθηκε αναγκαίο. Παράλληλα, αντιμετώπισαν τις λίγες ζημιές που παρατηρήθηκαν, απομάκρυναν πεσμένα δέντρα και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανταποκρίθηκαν σε περισσότερες από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στις περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά υδραυλικά έργα όπως η Δ.Ε. Βουλιαγμένης, το ορεινό Πανόραμα και τα Δικηγορικά της Βούλας αλλά και η περιοχή παραπλεύρως της Βασιλέως Κωνσταντίνου στη Δ.Ε. Βάρης, παρά τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης, δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης έπεσε εξωπραγματική ποσότητα βροχής που φτάνει τους 1.902.840 τόνοι νερού σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο στα 15,7 τ. Χιλιόμετρα που είναι η έκταση του Δήμου μας (121,2 τόνοι σε 1000τμ). Το ότι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης  δεν είχε καμία κλήση στο κέντρο της πυροσβεστικής για παροχή βοήθειας ούτε το τηλέφωνο εξυπηρέτησης του δημότη, απέδειξε την σθεναρότητα της υποδομής (δίκτυο ομβρίων) της Πόλης,  καθαρισμό του βουνού από κλαδιά, σκουπίδια, χόρτα κ.α. και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου με τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα του δήμου να είναι παντού πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά. Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός ήταν διαρκώς επί ποδός. Ο δε Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ένιωσε δικαιωμένος από τα έργα ομβίων που έγκαιρα πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και από τους συστηματικούς καθαρισμούς που συνετέλεσαν στην άριστη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Άμεση η κινητοποίηση του Δήμου Γλυφάδας, που δέχτηκε  109.2mm βροχόπτωσης, καθώς από νωρίς η Διεύθυνση Καθαριότητας, η Πολιτική Προστασία και τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πρασίνου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. Κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο μηχανισμός του Δήμου. Βγήκαν στους δρόμους μηχανήματα έργου, οχήματα 4Χ4 της Πολιτικής Προστασίας και φορτωτές στα σημεία όπου υπήρξαν προβλήματα από τις μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν. Πολύ σύντομα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και αντιμετωπίστηκαν τα επιμέρους θέματα που δημιουργήθηκαν λόγω της συσσώρευσης υδάτων.

Στην Ηλιούπολη με τα 121.2 mm, η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική. Συνέπεια της έντασης της καταιγίδας και της τεράστιας ποσότητας νερού που έπεσε ήταν να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως εξαιτίας των φερτών υλικών που κάλυψαν τα μέχρι τότε καθαρισμένα φρεάτια απορροής υδάτων.  Ιδιαίτερα προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή λόγω των υπό εξέλιξη έργων του φυσικού αερίου. Αντιμετωπίστηκαν άμεσα μαζί με τον εργολάβο του έργου. Σε όλη την Πόλη σημειώθηκε μία πτώση δέντρου που και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Στον Άλιμο με τα 87.2mm ο δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, οι πιλοτές των πολυκατοικιών πλημμύρισαν. Οι δημότες έγιναν στο ίδιο έργο θεατές ενώ σε συζητήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες σε άλλους φορείς πχ στην Περιφέρεια.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023]

Scroll to Top